Sinteza săptămânii 8-14 martie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică realizată de Paul Alexandru pentru Cronica.ro
Vaccinarea paralelă, febra porcină și procesul cu 90 de termene.
Cetățeanul special și cel mai puțin special
« Nespecialii nu se mai văd de speciali » mi se pare titlul care rezumă săptămâna și vine din partea dela0.ro.
- Statul inegal.
De la data publicării datelor (pe care le tot cerem de vreo două luni), am aflat că 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială, că 12,5% dintre cei vaccinați într-un centru din Cluj erau persoane eligibile abia în etapa a III-a și că o grămadă de centre de vaccinare nu apar în platforma oficială, la nivelul întregii țări.
Recorder a scris săptămâna trecută că în tot intervalul de vaccinare 7 mii de doze s-ar fi administrat în afara strategiei, în centrele la a căror publicare coordonatorul Gheorghiță a reacționat cerând controlarea datelor pe motiv că ar fi trebuit „validate”. Astfel, la un moment dat publicarea datelor a fost complet oprită timp de două zile, ‘oficial’ pentru operațiuni de debugging.
Cum ar veni, 0,6% este procentul celor vaccinați peste rând, ‘mult sub așteptările’ unora, dar principiul rămâne: unii sunt mai egali decât alții. Medicii, care sunt mai ‘esenţiali’ decât SRI şi STS, n-au avut dreptul să-şi aducă la vaccinare în spital nevestele sau soţii, circuitul special a fost doar pentru cadre. Până la urmă, centrele ‘secrete’ cu circuit închis ale MAPN vor fi deschise publicului, dar era nevoie de un scandal pe această temă.
- Statul milițienesc.
« Poliția, cea mai mocirloasă instituție din România » a fost titlul DW care poate rezuma situația în care a ajuns aceasta. 70% dintre comandanții inspectoratelor de Poliție nu au dat concurs pentru pozițiile ocupate.
În cazul tragediei de la Onești, negociatorul nu primea informații, coordonatorul operațiunii stătea în birou și polițiștii aveau chiar cheile apartamentului. Pe cât de halucinant pare, pe atât de real este. Măcar s-a rezolvat; şefii Poliţiei locale au fost destituiți, dar cupă tot funcţii de conducere, iar agenții sunt anchetați -cu un rezultat final cine știe când- pentru neglijență.
În ce privește abuzul de la Secția 16 de acum două săptămâni, protagonistul este un lider sindical anchetat pentru tortură. La făcut mișto de prim-ministru și cerut sporuri cât mai multe, sindicatele sunt bune, în schimb.
De 8 Martie, instituțiile de forță ne acaparează cu urări de dulce, dar în restul anului « Româncele sunt printre cele mai expuse din Europa la violență domestică ». Literalmente, acestea deseori mor cu ordinul de protecție în mână. Nu avem statistici reale despre hărțuirea și agresiunea sexuală, dar experiențele negativele sunt zilnic cu sutele și nimeni nicio autoritate nu pare să se ocupe de asta.
Măcar avem preoți angajați la Ministerul de Interne, care au printre atribuții „cultivarea sentimentelor patriotice, a dragostei și atașamentului față de armată”.
- Statul incompetent.
Pacienţii pot muri cu zile pe şoselele României și îngheaţă în saloane ca să nu ardă de vii. Ba, la Craiova, în loc să ajungă la incendiul de la Spitalul de Psihiatrie, pompierii au ajuns la cel Pediatrie. Unii bolnavi mor așteptând o ambulanță ori și-au pierdut complet speranța în statul român care i-a abandonat de 25 de ani.
România a rămas singurul stat european cu febră porcină africană în ferme.
Pe un troson de autostradă se lucrează de peste 6 ani, Bucureștiul e orașul cu traficul cel mai îngrozitor din lume, iar autoscara defectă a ISU Dobrogea a fost stricată în urma reviziei făcute greșit.
Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie, un depozit de deșeuri riscă să producă un dezastru ecologic pe fondul managementului defectuos, ‘acasă’ la șeful Gărzii de Mediu Ilfov se găsesc arderi ilegale de gunoi. Apropo de faună și floră, autoritățile nu știu câți urși sunt în România și cu atât mai puțin pentru râs şi pisică, pe capul cărora s-ar fi stabilit cote de vânătoare.
- Statul needucat.
40% din elevii dezavantajați nu au făcut școală online, doi elevi minori au avut relații intime în toaleta școlii, tot mai multe minore devin mame înainte de vreme, iar România este în pericol de infringement din cauză că nu măsoară concentraţia de radon din grădiniţe și şcoli.
Cu spor mai devreme pentru pensie mai târziu
Discuțiile săptămânii au fost în jurul opțiunii de a ieși la pensie la 70 ani (când speranța de viață e în jurul vârstei de 75), dar și a obligației de a opta între a lucra și a primi pensie, pentru a nu mai fi cumulate. Mai puțin parlamentarii și primarii, desigur, plus încă unii care scapă cu leafa intactă, chiar dacă primesc zeci de mii de lei pe lună.
- Măsura aceasta de oprire a cumulului ar trebui să-i vizeze pe cei ca șefa Autorității Nationale pentru Cetățenie, care câstigă lunar, la 53 de ani, o pensie de 20.000 de lei. Sau ca un anume fost procuror cu pensie de 28.000 de lei pe lună.
La spitalul din Sibiu, medicii primari au salarii de 15-17.000 de lei, dar sporurile ajung la 35.906 lei.
Toți angajații Metrorex au primit ‘spot de tunel’, chiar și șefii din birouri, pentru vizitele ocazionale. În fapt, 87% din cheltuielile cu salariile Metrorex au fost sporuri. E o întreagă poveste despre cum a fost Metrorex capturată de sindicatul condus de Ion Rădoi.
La Administrația Națională a Penitenciarelor, mai mulți angajați lucrează în birouri decât sunt gardieni care păzesc deținuții, iar peste 80% din costurile cu un deținut îl reprezintă salariile.
Primarii și șefii CJ încasează un spor de 25% din salariu. - În principiu, #nusuntbani. Nu se mai acordă vouchere de vacanţă, s-a prorogat termenul de aplicare a Legii pensiilor, se limitează decontarea călătoriilor studenţilor, iar salariile bugetarilor vor fi înghețate și anul viitor.
A, și în plină criză a sectorului cultural, Parlamentul a votat finanțarea evenimentelor care evocă vitejia pandurilor. - #dinPrimărie:
– « Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti a lansat în SEAP proceduri de achiziţie în valoare de peste 1 miliard de euro, pentru implementarea conceptului de „noul Bauhaus european” »
– « Contract de milioane de euro pentru depozitarea deșeurilor atribuit prin negociere, fără licitație, la Sectorul 5 »
– « Economat Sector 5, ultimul bal | Societatea intră în insolvență »
– « Primăria Sectorului 4 a scos la licitație un acord-cadru pentru proiectarea și execuția pasarelelor pietonale și a unor parcări, estimat la peste 520 milioane lei »
– « Salariul unui director din Primăria Capitalei este de aproximativ de 2700 de euro în mână »
Coaliția de centru merge-n părți
Săptămâna a fost una mai degrabă de succes pentru USR-PLUS, care nu s-a mai remarcat prin numiri gafe majore (cu excepția unei declarații de minimalizare a corupției de către Dan Barna) și e mai degrabă blocat în majoritatea inițiativelor productive.
- Sabotorul numărul 1 nu pare a fi nimeni altcineva decât președintele PNL, Ludovic Orban. Deși ocupat cu alegerile interne pentru congresul care urmează, își face timp pentru a bloca proiectele lui Voiculescu și Năsui – de la chirii plătite de stat pe 25 de ani, la taxe zero pe salariul minim. Undeva la mijloc este și Florin Cîțu, care nu susține apariția unui Fond de Garantare pentru construcția de spitale la nivelul Ministerului Sănătății, pe motiv că Vlad Voiculescu nu poate gestiona un astfel de Fond.
Oricum, cel mai atacat a fost săptămâna trecută Ministerul Sănătății. De la datele făcute publice care au scos la iveală un sistem de vaccinare ‘paralelă’, la știri false complet inventate și până la investigații DIICOT pentru că cineva din minister s-a logat de pe o adresă IP străină. - Cu faza lungă puternic aprinsă, venind din sens opus, UDMR nu susține schimbarea din funcție a Avocatului Poporului și nici desființarea Secției Speciale. Mai degrabă acestea două ar fi pozițiile PSD; de fapt, și sunt.
UDMR, însă, continuă drumul pe contrasens. Kelemen Hunor: “Nu am fost aleși de urși. Oricum este o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal”. - AUR își păstrează numărul de circ. Se simte vizat de acuzațiile de ”terorism” lansate de premier la adresa negaționiștilor, se face de râs cu ‘patriotul’ Daniel Ghiță, continuă discursul legionar prin deputatul Silviu Vexler și rămâne atașat de imaginea Dianei Șoșoacă, pe care PSD ar fi pus ochii.
Injustiția noastră, cea de toate zilele
– « De ce nu s-a redeschis dosarul „10 august”: nu s-au trimis argumentele părților vătămate la instanță »
– « România, condamnată la CEDO pentru expulzarea unui tunisian căruia nu i-a dat acces la probele împotriva sa »
– « Sculptor obligat de instanță să plătească „taxă de expunere” de 160.000 euro după ce domeniul public pe care se afla o operă a lui a devenit proprietate privată »
– « Mai lent decât traficul din Bucureşti e doar procesul de corupție al primarului Sorin Oprescu: 90 de termene, 5 ani şi jumătate şi nicio sentință finală »
– « Elena Udrea nu va fi plasata sub control judiciar: „Cred ca este drept sa fiu achitata”. »
– « O procedură de supraveghere declanșată în 2016 de Consiliul Europei atestă de ce justiția română nu reușește nici în 2021 să le facă dreptate copiilor abuzați sexual »
– « Ofiţerul DGA acuzat că a protejat „fabrica de permise auto“ de la Suceava, aproape liber »