Sinteza săptămânii 26-30 Aprilie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
Fenomenul de îmbătrânire, sacoșe pline cu bujori, blocuri strâmbe și cadouri de iepuraș.
Vaccinat în România
O săptămână fără tragedii în spitale, dar cu o potențială tragedie națională, cea în care ajungem la limita doritorilor de vaccin anti-COVID. La 120 de locuri libere, se ocupă doar 50, iar erodarea încrederii cetățenilor în autorități face acum ca România să aibă cele mai mari probleme dintre țările est-europene în a-și convinge cetățenii să se vaccineze anti-COVID.
- Cetățenii nu mai au răbdare. Stațiunea Mamaia a fost gazda unor petreceri ca pe vremuri, în Vamă distracţia a continuat în camere după ora de închidere, iar în noaptea de Înviere distanțarea a lipsit în cele mai multe locuri.
Totodată, săptămâna trecută au fost făcute cele mai puține teste PCR din ultimele 4 luni, un milion de oameni au cont pe platforma de vaccinare, dar nu sunt nici programați, nici pe lista de așteptare, iar datele privind numărul de lucrători din sistemul sanitar vaccinați par a fi greșite. - Școala reîncepe cu doar jumătate din dascăli imunizați, din 1.350.000 de teste antigen pentru elevi s-au folosit doar 26.000, tot mai mulți copii din România sunt victime ale abuzurilor părinților, un spaţiu de joacă a fost amenajat pe pavele de beton, fără autorizaţie, iar 40% din ordinele de protecție sunt încălcate.
- Populația României a scăzut anul trecut, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, raportul tineri-pensionari este de 1 la 3, iar în Spania românii sunt cea mai mare comunitate de lucrători străini înscriși la asigurările sociale.
- Între timp, în #RepublicaFantastică, o femeie a fost prinsă în timp ce îndesa sacoșe pline cu bujori, doi soţi au furat dalele de granit cu care trebuia refăcut un trotuar, patru grupuri infracționale furau utilaje din UE și le vindeau online, iar lămpile și panourile solare au fost furate de pe un stâlp de 7 metri.
N-avem, dar nici nu e
Statul a considerat că-i prea costisitor să afle cum au rămas însărcnate trei femei dintr-un sanatoriu de boli psihice, iar din cauza unui funcționar DSP Sector 3, 817 pacienți cu tuberculoză din Bucureşti nu au primit, de trei luni de zile, indemnizația de hrană la care au dreptul legal.
- Risipa alimentară ne slăbește buzunarele, produsele alimentare s-au scumpit, decalajele salariale sunt mai mari față de alte țări, iar în sudul litoralului cazările vor fi taxate cu 5 lei/zi.
În plus, ajungem să locuim prost pe bani mulți. Un inginer explică de ce se construieşte prost în România şi ce soluţii sunt. - Firme care nu exportau nimic au înghițit subvențiile pentru promovarea exporturilor, la Casa de Pensii s-au acordat sporuri de 31 milioane lei în 2020, spitalele din Capitală au primit fonduri europene de 95 milioane de lei, unele ajunse la firme controversate, iar un manager de spital a fost trimis în judecată privind achiziţiile de echipamente medicale.
- O firmă privată cu un salariat a primit contracte cu dedicație de jumătate de milion de euro, DGASPC Sector 4 a împărțit cadouri de iepuraș la suprapreț, prin achiziție directă, citymanager-ul oraşului Iași a fost pus pe liber, dar rămâne angajat cu 11.500 lei, în timp ce un șef de birou vamal, contestat în trecut, primește un nou mandat, pe bani mulți.
PNR, NPNR
Planul Național de Reziliență, dar și bugetele locale, noi motive de conflict în interiorul coaliției de guvernare. PNRR a fost trimis înapoi de Comisia Europeană din cauză ca ar fi bifat prea mulți bani la autostrăzi și prea puțină digitalizare. Dacă după o lună de certuri, bugetul Sectorului 1 a fost aprobat, la Iași situația încă nu a fost depășită […].
- […] cu atât mai mult cu cât Primarul Iașului, city-managerul și șefi din Primărie sunt inculpați într-un dosar DIICOT, iar Costel Alexe este inculpat într-un alt dosar DNA. În cazul acestuia, procurorii cercetează și cazul angajărilor pe pile de la Apele Române, unde mai sunt anchetaţi de DNA cumătrul lui Costel Alexe şi chelneriţa din Master.
PNL e din nou PSD, căci conducerea partidelui se spală pe mâini de dosarele penale – „Nu urmăresc presa zilele astea”.
Până și Președintelui îi este rușine cu PNL și îi împinge să se distanțeze de Chirica – „Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL”. Orban promite că “se va lua act de suspendarea lui Costel Alexe şi Mihai Chirica în Biroul Politic”, dar acest lucru tot nu înseamnă neapărat că cei doi își vor pierde mandatele.
Deputatul Ben Oni Ardelean a fost și el prins încălcând legea, cu alcoolemie peste limita legală la volan. - Bugetul Capitalei rămâne suspendat, unde USR PLUS spune că nu s-ar baza pe cifre realiste, iar Nicușor Dan se declară uluit. Deputata Cristina Prună aduce și ea critici lui Nicușor Dan, în timp ce consilierii USR-PLUS au ‘dezgropat’ un filmuleț din campanie. Interesant este cum a ajuns USR-PLUS să voteze alături de PSD.
Cu excepția unor măsuri ce țin de mediul imobiliar, de desființarea firmelor create de Gabriela Firea și de rețeaua de termoficare, marile proiecte de investiții sunt în continuare blocate, iar orașul nu arată mai bine, ci mai rău.
Poate cea mai eficientă luptă împotriva PSD (dar și a PNL?) o duce Clotilde Armand, în a cărei primării s-a decoperit că fosta consilieră a deputatului Tudorache a primit de la acesta o locuință socială lângă Guvern, la fel și unii angajați Antena 3 și RTV, plus activiști de partid, foști șefi din primărie sau poliția locală. - Coaliția a pierdut un nou vot în Senat, unde numeroși liberali au lipsit, Legea Magnițki reia traseul legislativ, comisia de Sănătate condusă de Nelu Tătaru este singura comisie parlamentară care nu s-a reunit în acest an, iar propunerea guvernului pentru CNA este un fost parlamentar PNL fara competente in audio-vizual.
Justiție (ne)colectivă
Inculpații din dosarul Colectiv s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, după ce ar fi schimbate încadrările juridice ale faptelor. DNA a vrut fără succes schimbarea judecătorilor care au propus acestea.
La un an după ultimatumul dat de judecători, Parchetul Suceava încă lucrează la rechizitoriu în cazul bebelușilor morți cu infecție în 2016, iar seria clasărilor de răsunet cu închiderea dosaruui de șantaj al lui Dan Voiculescu.
Klaus Iohannis a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, deși avea dreptul să returneze din nou legea Parlamentului. Acum, legea retroactivează și ar fi utilă pentru mii de inculpați ca: Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiță.