Sinteza săptămânii 26.10 – 01.11.2020

Sinteza săptămânii este scrisă săptămânal de Paul Alexandru.

Nu știm, dar avem certitudini

Săptămâna aceasta am înregistrat recordul de până acum în ce privește numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate în 24 de ore – 6546 – iar drumul se arată lung și foarte greu pentru un stat cu un sistem medical deloc performant.

  • Fără a mai intra în discuția privind măsurile, aș aduce în discuție un alt subiect. Acela că, chiar și pe fondul creșterii exponențiale a numărului de cazuri de la o săptămână la alta, vocile negaționiștilor continuă să se propage, iar cei care suferă sunt cei care le scultă.

    Managerul Spitalului Județean din Suceava, Alexandru Calancea, a povestit pentru o publicație locală că “Vin mulți pacienți care susțin că ei nu cred în existența acestui virus. Nu vor să țină masca cu oxigen”.
    Să refuzi masca de oxigen mi se pare de nivelul fantasticului. Nu este o pastilă, un vaccin sau o injecție despre care să ai dubii. După acești pacienți așteaptă mulți alții dispuși la orice tratament numai pentru a scăpa cu viață.

    Virală a fost și povestea unui jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, dar care și-a schimbat părerea în ultimele clipe. Din păcate, prea târziu; a murit la Spitalul Județean Sibiu. Am scris câteva rânduri despre cazul său. A fost o parte din cei care au preluat, cu aroganță chiar, teoriile conspiraționiste despre coronavirus, că nu există, că pacienții sunt plătiți, că testele sunt false șamd.

    Nu că nu ne așteptam, dar și Olivia Steer, în aroganța ei împotriva medicinei moderne, a fost confirmată pozitiv, împreună cu soțul său, Andi Moisescu. Ba chiar și după această confirmare, Steer a continuat pe Facebook cu discursul negaționist.

    Să nu-l uităm nici pe Dan Bittman, care după ce-a perpetuat toate inepțiile posibile în studioul Antena 3, continuă să recidiveze în ignoranța sa – „Se moare pe Valea Oltului la fel de mult cum se moare de COVID”.

    Alegerea rămâne a cetățenilor, care pot să-i creadă sau nu pe Steer și Bittman, însă în contextul celei mai mari epidemii din istoria recentă, această alegere ține de viață și de moarte.

Politica și reciclarea selectivă

  • La peste o lună de la alegeri, au fost validați în funcție și au putut depune jurămintele ultimii primari. În fond, cei care sunt primari pentru prima dată și care au fost contestați de politicieni de la PSD/ALDE/PNL. Mă refer, desigur, la Nicușor Dan, Clotilde Armand, Dominic Fritz.

    Cei 4 promit schimbări și putem doar spera ca acestea să fie unele în bine.
    Nicușor Dan a descoperit deja că Primăria Capitalei are Primăria aproximativ 35.000 de angajați în subordine, că are datorii de 3 miliarde de lei, iar alte 70 de milioane blocate în conturi, din cauza unor popriri, și a anunțat că nu va fi un târg de Crăciun anul acesta.
    Clotilde Armand spune că la Primăria Sectorului 1 sunt datorii de 700 de milioane de lei și anunță un audit pentru a reduce cheltuielile.
    Un reportaj Libertatea prezintă emoţiile funcţionarilor din Primăria Brașov, în prima zi de primar a lui Allen Coliban: “Da’ nu ne schimbaţi programul, nu?
  • Unde se duc dinozaurii politici când se duc?
    Marton Arpad, Eugen Nicolicea sau Varujan Vosganian, obișnuiți de aproape 30 de ani cu Parlamentul vor lipsi de pe liste. Nu vor mai putea fi votați nici pe Ecaterina Andronescu, Liviu Pop sau Carmen Dan. Liviu Pleșioanu, Șerban Nicolae și Cătălin Rădulescu se vor regăsi pe listele Partidului Ecologist Român, dar cetățenii au ocazia să îi lase acasă. 
    Partidul Ecologist Român are o lungă istorie în spate, fiind înființat în 1990, dar apropierea de PSD s-a făcut recent; vă amintiți, poate, că PER a făcut alianță cu PNȚCD și PSD la alegerile europarlamentare. Mai multe despre anii recenți ai partidului-breloc, într-un articol Ziare.
    Marele “general” Gabriel Oprea candidează independent de această dată, dar după ce UNPR a strâns doar 162 de voturi la alegerile locale, e cert că nu va mai fi parlamentar.
    Victor Ponta și Tăriceanu sunt, însă, cap de listă, iar șansa noastră e că mă refer la aceeași listă, cea a ProRomânia. Dacă, printr-un miracol, nu ar trece pragul electoral în București, ar rămâne și aceștia pe tușă.  

5 ani degeaba

Au trecut 5 ani de la incendiul care a luat 64 de vieți. Jumătate de deceniu. Până acum, nimeni nu a plătit pentru această tragedie.

  • Dosarul Coolectiv nu este finalizat nici în prezent.

    În aprilie 2016, Parchetul General trimite în instanţă partea principală a dosarului, privind patronii clubului, patroana firmei de artificii, directorul şi pirotehnistul. Apoi, în luna mai, DNA trimite în instanţă şi partea din dosar care îl priveşte pe Cristian Popescu Piedone, acuzat, alături de 3 funcţionare din Primăria Sectorului 4, de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
    Abia în 2017 dosarele sunt reunite la Tribunalul Bucureşti, iar judecător de caz este desemnat Valeriu Mihai Terceanu, pentru ca în 2018 acesta să renunţe la dosar şi să se pensioneze, fiind desemnat un nou judecător – Mihai Bălănescu. În luna noiembrie 2018 încep audierile, iar în decembrie 2019 se dau primele sentințe; citiți mai multe în G4Media.

    Deciziile date de Tribunalul București nu sunt cele definitive, ele fiind atacate la Curtea de Apel Bucureşti. Pe scurt, fără acea decizie definitivă, Piedone este liber ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, așa că acum a putut fi ales primar în Sectorul 5.
    Cristian Popescu Piedone a mai fost în 2018 condamnat definitiv la un an închisoare cu suspendare, găsit vinovat că și-a folosit funcția de edil pentru a avantaja firmele copiilor săi. Judecătorii au decis atunci să amâne aplicarea pedepsei vreme de 2 ani.
  • Un alt dosar care stagnează de 5 ani este cel în cazul Hexi Pharma. Decizia tocmai ce a fost amânată pentru a treia oară și a primit un nou termen pentru luna noiembrie. 
Ți-ar mai putea plăcea
Sinteza săptămânii 4-11 aprilie 2021
Sinteza săptămânii 7-13.12.2020