Sinteza Săptămânii 25-31 Ianuarie
România. Pandemia. Tragedia.
S-a rezolvat, nu se poate.
Tragediile se țin lanț. Ai crede că accidentele se întâmplă și că spitalele iau foc și în alte colțuri de lume, dar nu odată la câteva luni și nici nefăcând nimic pentru a preveni asta.
- Ce știm, ce nu știm?
N-om ști când o altă tragedie va lovi un spital, dar am putea anticipa* și preveni. Desigur, dacă autoritățile ar vrea, căci până acum n-au vrut. De exemplu, Sorina Pintea știa încă de la începutul lui 2019 că spitalele românești nu respectă regulile de protecție la incendiu și că există oricând riscul unor tragedii.
Însă știm cert că:
« Institutul Matei Balș, contract pentru servicii de pompieri cu o firmă privată cu zero angajați
« “Camera de Gardă nu a fost dezinfectată de cel puțin o luna, deoarece e mereu plină” – cadru medical
« Una din cinci clădiri spitalicești NU are autorizație de securitate la incendiu. Printre ele, pavilionul de la „Matei Balș” unde a fost incendiul »
« Rapoartele complete ale controalelor făcute la spitalele din România în ultimii doi ani / Unele nu au nici măcar hidranți, la altele nu funcționează »
« 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii »
« În 2020, până la 31 octombrie, inspectorii IGSU au identificat 3.934 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor »
« Raportul de control la Balș din 2020: fără proceduri la lucrul cu oxigen, risc de incendiu »
« Raportul în secțiile ATI după Piatra Neamț: fără apă pentru incendii, fără prize de oxigen »
« Presedintele Societatii Romane de ATI: „In peste 40% dintre spitalele din Romania retelele de electricitate si gaze medicinale sunt depasite” »
* la ora scrierii textului, un fum gros a acoperit un salon al Secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Pantelimon, tot din cauza unei instalații electrice. Nu au fost victime. Așadar, se ocupă cineva sau ne apucăm singuri să verificăm și reparăm tot ce e defect în unitățile sanitare?
Un pacient cu arsuri grave a așteptat 8 zile să fie transferat în străinătate pentru tratament, la Corabia o femeie de 85 de ani a murit așteptând o scrisoare medicală, iar meniul pe o zi a pacienților COVID dintr-un spital teleormănean costă 10 lei.
Privind vaccinarea, profesorii, vârstnicii și bolnavii nu au mai găsit locuri și doze, ‘esențialii’ au luat locul pacienților cronici, sute de au fost programate la aceeași oră, artiștii se vor vaccina “altă dată”, iar la Cluj soţia directorului Muzeului de Artă a fost trecută pe lista angajaţilor pentru a se vaccina mai devreme.
Testarea COVID-19 este sub cota de avarie, statisticile privind infectarea se dau anapoda, iar disperarea și lispa de educație a cetățenilor au golit rafturile de un medicament de uz veterinar. - Nu, nu doar la spitale ar trebui să ne rezumăm. Am mai avut tavane căzute în școli ori copii căzuți în fosele septice din curțile lor și sperăm că nu se vor mai repeta aftfel de incidente.
Doar 15% dintre 26 de mii de unități școlare din România au autorizație de securitate la incendiu. Tot domnul Cîmpeanu a afirmat că 50% nici nu necesită conform legii autorizație, că sunt clădiri cu o anumită vechime, 20% sunt in curs de obținere, iar 15% n-au cerut. Dacă în acestea 65% izbucnește un incendiu, cu copii înăuntru, ni se va spune ce? Că legea era bună și nu e nimeni de vină?
În județul Botoșani, zeci de elevi riscă să rămână cu mediile neîncheiate fiindcă nu au putut participa la orele online. Autorităţile abia acum le-au oferit tabelete să poată învăța, dar fără să le explice cum să le folosească. Bieții copii, de teamă să nu le strice şi să fie apoi buni de plată, nici nu le-au scos din cutii.
În comuna Gălbinași, la 35 de kilometri de Capitală, doar jumătate dintre elevi au putut să facă școală online. - Poftim, ați întrebat cumva de infrastructură?
La 162 de ani de la Mica Unire, Muntenia și Moldova nu sunt legate prin infrastructură modernă de transport, La un deceniu de la inaugurare, A4 Ovidiu-Agigea este tot în lucru iar metroul către Otopeni a fost abandonat după 13 ani.
Apropo, Muzeul CFR de la Gara de Nord a fost închis după 82 de ani pentru că nu are acreditare.
Hai, toată lumea, mai cu spor!
Pe vremea mea, ‘Spor’ numeam o vopsea de calitate, acum e un pretext să plătești mai mult și pe sub mână niște bugetari pentru a-i scuza că stau degeaba.
- La Avocatul Poporului, șefii iau sporuri de praf de mii de lei pe lună, 76.000 de polițiști primesc din ianuarie un nou spor, iar la Metrorex salariul mediu, cu sporuri, ajunge la 7.000 de lei/lună (conform directorului) ori la 10.000 de lei/lună (conform Ministrului Transporturilor).
Sute de angajați de la Complexul Energetic Oltenia încasează și salarii, și pensii, pe când Compania de Aeroporturi București a plătit 27.000 de euro pentru diplome pompoase ca „Managerului Anului”. - Nici Primăria Sectorului 5 și-a făcut un site nou de 120 mii de lei, Primăria București a achiziționat 120 de bănci cu 5000 de lei bucata, coşuri de gunoi şi mobilier urban în valoare de peste 150.000 de lei stau dosite într-un depozit din Adjud, întreținerea palmierilor a costat Primăria Constanța aproape un sfert de milion de lei, iar un imobil cumpărat de Primăria Focşani acum 4 ani a fost lăsat de izbelişte.
- România pierde anual miliarde de euro din cauza contrabandei, dar este incapabilă să aibă scanere active în punctele de graniță, 18 milioane de lei din cele 250 ale bugetului sunt pentru plata pensiilor speciale, iar Cercetarea a avut în 2020 o alocare de 0,13% din PIB.
Toți sunt vechi și noi sunt toți
Copiii intră în vacanță, în timp ce Parlamentul reintră în (să-i zicem) activitate.
Între timp, însă:
- Eugen Teodorovici s-a întors la postul de la Curtea de Conturi pe care l-a avut înghețat 10 ani și controlează acum fondurile europene pe care le-a gestionat ca ministru. PSD a lansat un buget alternativ prin care anunță program de ”patriotism economic” și amenință deja cu moțiuni. Prefecții și subprefecții devin demnitari publici și nu vor trebui să aibă studii de specialitate la preluarea funcției. Noul șef al Corpului de control al premierului e un judecător pensionar ”special” cu venituri de 6 mii de euro/lună și cu o soție promovată de Tudorel Toader la Curtea Supremă.
- Ne-am înțeles că nu acuzăm copiii pentru faptele părinților, dar cum se numește când dorești să numești la conducerea Ministerului Economiei o fostă colaboratoare a Securității? Sub presiunea publică a serii, Năsui s-a razgandit peste noapte. Bonus: turnătoriile la Securitate făăcute de aceasta.
Așa, și?
Năsui ar vrea să o aducă în Ministerul Economiei și pe fosta cumnată a lui Eugen Teodorovici. Păi, de ce nu.
Tot USR PLUS a numit-o secretar în MAI pe o fostă polițistă pensionată la 42 de ani, un membru acuzat de hărţuire sexuală şi rasism vrea iar şef la PLUS Olt iar în filialele USR se anunță multe nemulțumiri pentru că oamenii din teritoriu nu ar fi promovați în funcții.
- În alte știri,
« George Simion și-a anunțat noii parteneri europeni că „AUR va exista politic și în Republica Moldova” »
« Primarul Chirica îi numeşte „agarici” pe cei care „se bat cu cărămida în piept” pentru autostradă »
« Primar PSD din Gorj, odă lui Ceaușescu: ”Vă mulțumesc pentru țara pe care ați construit-o” »
« Un primar din Moldova refuză să aprobe construirea unui spital finanțat din donaţii »
« Deputatul Iulian Bulai a fost amendat cu 5.000 de lei de CNCD pentru că a scris că Fecioara Maria a fost ”mamă surogat” »