Sinteza saptamanii 23-29 Noiembrie 2020

Sinteza săptămânii este o rubrică realizată de Paul Alexandru pentru Cronica.ro

Pandemiada

Dacă ar exista o olimpiadă a statelor care își distrug singure strategia de combatere a coronavirusului, cu siguranță ne-am bate pentru un loc pe podium.

  • Iată, am aflat săptămâna aceasta, direct din gura Președintelui că “S-a ajuns la capacitatea de testare maximă; personalul care recoltează probele şi care prelucrează testele este un personal specializat, s-a ajuns la maxim şi mai mulţi nu sunt, pur şi simplu”. Cele mai multe teste s-au efectuat în ziua de 23 octombrie, 41238. Dat fiind că săptămânal abia depășim marți-joi 30 de mii de teste analizate pe zi, suntem departe de cele 53-54 de mii anunțate de Ludovic Orban.
    Culmea este că nu ne-am lămurit dacă acesta e maximul atins de sistem ori e maximul de cereri ce pot fi onorate. Căci, de exemplu, contacții direcți ai celor confirmați nu se pot testa, nici nu au voie să meargă la clinici particulare pentru a o face.  
  • Cum a declarat ministrul Economiei război „fake-măștilor”, după 9 luni de pandemie? Serios, cum să anunți după 9 luni de pandemie că jumătate din măștile existente pe piață nu protejează împotriva virusului?
    Iar apoi ne întrebăm de ce neîncrederea în autorități din ochii cetățenilor crește constant. Sau dacă până acum ne-am protejat corect. Există măști de import care pur și simplu nu îndeplinesc marcajul de certificare europeană, deși îl afișează.
    E de înțeles că și alte state europene se confruntă cu aceeași invazie de produse neconforme, dar să privim din punctul de vedere al consumatorului obișnuit, căruia îi e dificil să facă diferența între toate tipurile de măști puse în vânzare, iar campanii de comunicare pe alegerea acestora n-au fost. 
  • Chestionarea autorității.
    De ce să nu pun la îndoială măsurile de carantinare când Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost lăsat de filtrul de poliție să meargă la Peștera Sfântului Andrei? Ba când sute de oameni vor merge azi la slujba de acolo, nerespectând distanța fizică și sărutând fără mască aceeași sticlă? Ori, când teatrele și cinematografele sunt închise, cum să înțeleg justificarea ceremoniilor religioase care se pot face și mai târziu? Guvernul a fost pus din nou cu botul pe labe de către Biserica Ortodoxă săptămâna trecută.
    De ce nu aș continua să merg la terase când unul dintre cele mai de fițe cluburi din București primește o amendă de doar 2.000 de lei pentru nerespectarea distanțelor dintre mese?
    Cum să respect distanța cât statul mă cheamă, pe mine și alte zeci/sute de persoane, la aceeași oră, pe același coridor îngust pentru a rezolva o serie de hârtii?

Am datorii la stat, am bani de dat

Recunosc că mi s-a părut emoționantă scrisoarea din partea unui băieţel care îi cere lui Moş Crăciun “de mâncare pentru el, pentru mama şi pentru bunica sa și, pentru căţel, un os ca la televizor”.

 

Ceva sau nimic încă 4 ani

Poate cea mai importantă săptămână a ultimilor 4 ani, căci cele mai afectante decizii sunt pe mâna parlamentarilor. 

  • Campania electorală continuă. Săptămâna trecută, faza pe pensii speciale. “Eu n-o iau!” / “Ba eu n-o iau primul!”. Ce știm sigur e că toate partidele au profitat pe această temă, ba electoral, ba populist, ba mințind. Totodată, știm că un prim mandat care nu este dus la final ar duce automat la pierderea accesării acelei pensii speciale.
    Dar nu ar vrea, oare, să elimine pensiile acelea în Parlament, prin lege, așa cum ar trebui, dacă tot sunt acum aproape toate partidele convinse? Nu-i nimic, cunoaștem proiectele de abrogare și voturile date acestora în utlimii 4 ani.
    De ce e importantă această temă? Poate pentru că, după 35 de ani de muncă, un român ia jumătate din cât primește un fost parlamentar pentru 4 ani de mandat.
  • Poate cea mai și cea mai importantă descoperire a fost relatarea lui Ovidiu Ianculescu (36 de ani), care a fost forțat să plece din funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș pentru că postul său era promis unui membru PNL. Legenda spune că Președintele nu este nici la această oră informat privind acest subiect.
    Glumesc. După ce l-am întrebat și am fost trimiși la plimbare, Klaus Iohannis a afirmat că ‘încă există excepții, restul e totul numai pe meritocrație’. Ori 13 județe unde Recorder a găsit doar numiri de oameni puși cu mâna e orice, numai ‘excepție’ nu.
  • Închei prin a spune că un vot duminică este un vot pentru sau anti justiție.  Săptămâna trecută, DNA anunța că în urma perchezițiilor în dosarul permiselor ilegale de la Suceava procurorii au confiscat bunuri și bani în valoare de peste 1,4 milioane de euro. Polițiști, funcționari publici, instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român sunt suspectați de luare de mită și spălare de bani.  Să nu vă faceți iluzii că în restul țării e altfel, că nu e. Iar astfel de operațiuni nu se întâmplă fără știrea politiceni (ba chiar liniștea pe acest subiect îmi pare suspectă). Amintesc că la vama Nădlac 2 au fost raportate încasări mai mari cu 2.500% față de perioada similară a anului trecut după dosarul DNA cu 4 parlamentari PSD acuzați că cereau taxă de la vameși. 

 

Ți-ar mai putea plăcea
România: Un miliard de euro mită dată în 6 ani – Sinteza Săptămânii 28 Iunie – 4 Iulie
Sinteza săptămânii 15-21 februarie 2021