Sinteza săptămânii 22-28 Martie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă pentru Cronica.ro de Paul Alexandru.
Invitații ascunși în bucătărie, fenomenul Groșan, talciocurile subterane și agresorii în uniforme.
Ne păcălim singuri
Dacă e ceva la care ne pricepem, e să fentăm legi. Mai nou, doar de dragul de ‘a ne trăi viața’ liberi.
- Invitații de la o petrecere din Constanța s-au ascuns de polițiști în bucătăria localului, regulile pe terase nu se respectă, iar un club de fițe bucureștean plătește amenda primită doar dintr-o sticlă de șampanie.
Acestea fără a pune la socoteală zeci de petreceri cu sute de invitați sparte de polițiști. Serios, cine ar face o nuntă cu 200 de persoane în perioada asta și de ce?
Cum, restricții de noapte? Rezolvăm. Poftim, folosește mașina asta pentru livrări de mâncare, că doar “o mică ilegalitate nu omoară pe nimeni”.
Noile restricții „nici cal, nici măgar” s-au amânat până ieri, avem un număr record al pacienților în stare gravă, din peste un milion de teste puse la dispoziție în școli, doar 19.000 au fost folosite până acum, iar județul Vrancea a făcut câteva teste pe zi. - Sistemul medical e și-așa vai de el, bază-n politicieni să-l fi îmbunătățească măcar acum -dacă nu în ultimul an- nu avem, deci să punem mai multă presiune pe el nerespectând niște reguli minime și învitând la proteste în grup.
O unitate mobilă de terapie intensivă în care plouă este plimbată între două judeţe, o secție ATI nou echipată la Spitalul Witting stă închisă, iar la Spitalul Filantropia din Craiova se desfășoară anchete pentru “Sex în sala de tratament, furt de medicamente şi pacienţi lăsaţi de izbelişte”. În Timiș, ambulanţele au fost transformate în săli de aşteptare şi tratament, românii au evitat spitalele în pandemie, fiind cu 35% mai puțini pacienți descoperiți cu TBC, iar în 20 de județe sunt sub 10 medici ATI/județ.
Ba, se pare că presiunea pe ATI se datorează în unele spitale și fenomenului Groșan care arată cât de ușor pot fi influențați unii cetățeni. La Oradea, cetățenii ajung în ultimul moment la Urgențe cu probleme de respirație după ce Flavia Groșan îi consultă online și îi sfătuiește să stea acasă. Medicul nu a primit nicio sancțiune de la Colegiul Medicilor Bihor, după ce tot acesta făcuse sesizarea în privința ei; argumentul CMB a fost că “Valul de simpatie confirmă că tratamentele sale sunt bune”. Știința și viața cetățenilor contează mai puțin. O pacientă COVID a descris o experiență traumatizantă după ce a avut în salon o altă pacientă ce refuza tratamentul, sub îndemnul unor informații aflate tot de pe internet. - Apele sunt infectate în mod legal, malul Someșului și pădurea Snagov sunt sufocate de gunoaie, iar arderile din jurul Bucureștiului continuă weekend de weekend. La Sintești, cel puțin, arderile sunt mai strâns legate de sărăcie decât de altceva.
Întru încurajarea ecologiei, avem și-un program național numit ‘Casa Eficientă Energetic’, dar se se află în impas, pentru că nu are cine să evalueze dosarele.
Suntem și pe ultimul loc la reciclarea electronicelor, poate pentru că adesea le aruncăm la comun cu deșeurile reziduale, dacă nu chiar în natură.
Sindicatul de fațadă
- Protest spontan la metrou, vineri, cu aplauze și cântece: „Noi suntem sindicatul din țară cel mai bun. Trăiască Libertatea, Trăiască Sindicatul!”. Sindicatul care ‘reprezintă’ angajații Metrorex este condus de Ion Rădoi, de 26 de ani. Protestul de vineri a avut ca miză închiderea talciocurilor subterane, din a căror chirie firma controlată de liderii sindicaliști are un profit de 6 milioane de lei. Nicidecum salariile anagajaților n-au reprezentat o revendicare, căci peste 80% din cei aproape 6.000 iau în mână peste 5.000 de lei, iar un sfert dintre ei au net pe lună peste 1.500 de euro.
- Rămâne cum am stabilit, #nusuntbani.
Datoria guvernamentală a ajuns la 503 miliarde de lei – adică 47,8% din PIB, copiii români sunt cei mai expuși din UE la riscul de sărăcie și excluziune socială, iar statul pierde bani cu fiecare tânăr care alege să emigreze după finalizarea studiilor.
Electrica a achiziționat, printr-o companie de distribuție, contoare inteligente chinezești neconforme, scanerele mobile din vămi pentru lupta împotriva contrabandei sunt defecte din 2016 și din 2018 nu mai sunt autorizate de funcționare.
Statul suspendă sprijinul de 1.500 lei pentru salariați, pentru plata creșelor, un proiect UDMR pentru plata sprijinului de 1.500 de lei pentru salariații cu copii mici a fost suspendat de Ministerul Finanțelor, iar industria spectacolului este aproape de colaps.
Fostul ministru PNL Relu Fenechiu a reușit să nu dea înapoi statului nimic din prejudiciul de 2 milioane de euro, în timp ce firma soției oferă consultanță statului de peste 700.000 de euro, iar Victor Tarhon, fost preşedinte CJ Tulcea, a pompat 690.000 de lei în campania lui Traian Băsescu. - #dinPrimărie:
– « Plăți ilegale de zeci de milioane de lei către Romprest – raport ANRSC »
– « „Giuvaierul” din Piteşti: cum arată WC-ul public în care edilii au băgat 400.000 euro »
– « Sute de mii de euro „îngropaţi” în proiectul stejarilor plantaţi pentru eroii primului război mondial »
– « Banii europeni în pandemie. Ep.1. Bani cheltuiți fără transparență de Administrația Spitalelor București »
– « Cu apă îmbuteliată din LIDL, așa a păcălit sistemul primarul comunei bistrițene Rebra, după cum recunoaște chiar el. Analizele de apă vizau rețeaua de apă din comună, realizată prin fonduri europene. »
La vremuri noi, tot noi
PNL nu se leapădă de vechile metehne, USR-PLUS s-a trezit cu niște ghete prea mari pentru cât poate merge, UDMR sapă coaliția din interior, PSD mizează pe moțiuni, iar AUR își văd de extremismele lor.
- Alin Nica ține bine de scandalul carantinării Timișoarei, cu sprijinul justiției, PNL Iași nu reușește să formeze o alianță cu USR-PLUS, iar în Sectorul 2 viceprimarul l-a angajat consilier pe soțul Monicăi Anisie, șefa sa pe linie de partid.
Marcel Vela a fost surprins la o terasă unde nu se respectă regulile, în ziua când Bucureștiul a depășit incidența de 6 la mie, Nicolae Ciucă a publicat pe Facebook o fotografie în care apăreau parole de acces pentru un call center al Armatei și apar noi interceptări din dosarul liderului PNL Neamț, acuzat de trafic de influenţă pentru numiri la Apele Române. - USR-PLUS reușește desființarea promisă a Secției Speciale, dar cu ce preț? O nouă imunitate pentru magistrați.
În schimb, nu poate cădea de acord pe reforma TVR, și-a creat un nou conflict intern la Timișoara, iar Vlad Voiculescu mai degrabă râde de prim-ministru cu raportul pe 3 luni trimis. De altfel, și Răzvan Cherecheș a demisionat din funcția de consilier onorific în Ministerul Sănătății, nemulțumit de organizare și de măsurile (ne)luate. - PSD încearcă ‘să tacă și să facă’, dar nu reușește. Nu spune nimic despre cei care conduc cluburile de fițe din Capitală, infirmă orice legătură cu Ion Rădoi, iar conferințele de presă devin un coșmar după ce lui Marcel Ciolacu i-au ieșit teancuri de bani din sacou.
Miercuri va fi depusă o moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, iar curând și o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. - UDMR cu siguranță a reușit – până acum– ce și-a propus cu proiectul de transparentizare a datelor publice, care, pentru liniștea Coaliției a fost retrimis la comisii pe termen nedefinit.
- Nicio săptămână fără un conflict pentru AUR.
Un deputat AUR a jignit un parlamentar USR, George Simion a înființat în Republica Moldova un partid cu același nume – AUR, iar Maia Morgenstern și actorii Teatrului Evreiesc au fost amenințați cu moartea într-un e-mail semnat „din partea AUR”.
Justiție pe alese
Institutul Revoluției, condus de Ion Iliescu, a fost salvat de CCR, dosarul privind modul de intervenție a pompierilor la incendiul din Colectiv a fost trimis înapoi Parchetului Militar, iar superimunitatea magistraților devineo armă în mâna CSM împotriva DNA.
« Cum eșuează justiția de 7 ani să facă lumină în cazul Water Park din Craiova, proiect finanțat din fonduri europene de peste 80 de milioane de lei / Trimis în instanță în 2016, dosarul nu s-a finalizat nici măcar în primă instanță, după 54 de termene »
« Scandal în Vrancea: fostul manager al Spitalului Județean, condamnat în 2005 pentru furt din Rezerva de stat, a câștigat în instanță reinstalarea în funcție »
« Harta traficului de carne vie din jurul Bucureștiului. Cum sunt capturate de proxeneți orașele mici »
« Agresorii în uniforme | Poliția Română nu ține socoteala cetățenilor pe care îi bate »