Sinteza săptămânii 22 – 28 februarie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică realizată pentru Cronica.ro de Paul Alexandru.
Șantierul de 12 ani, „păcatul” masturbării, mecanicul administrator de spital și castelul retrocedat în mod eronat.
Apără-ne, Doamne, de statul român
- Pandemia a lăsat pacienții României fără acces la tratamente, internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019, iar la peste 10 ani de la incendiul cu 6 bebeluși morți în Maternitatea Giulești, IGSU ține la secret rezultatele verificărilor.
Spitalul modular COVID pe care Asociația Dăruiește Viața l-a construit este singurul care funcționează, cele construite de diverse autorități sunt inutilizabile, pacienții internați în spitale non-COVID se îmbolnăvesc de COVID-19, iar o fostă patroană de magazine devenită manager de spital a angajat un mecanic auto, cunoscut drept „Nicu Garaj”, ca administrator.
Nimic îngrijorător, desigur. - Poate că nici aruncarea unor medicamente expirate în lacul Tarniţa, sursa de alimentare cu apă potabilă a Clujului, nu este. Nici senzorii de poluare cu depășiri de până la 5 ori în Capitală, nici escrocheria suplimentelor alimentare sau că un medic condamnat după 14 mărturii de mită a pus mâna strâmb unei fetițe de 3 ani.
- În continuare nu știm prea multe despre evoluția virusului în România, căci „Conform raportului INSP, România a realizat 499 de secvențieri ale virusului în două luni. Asta dă o medie de 8 secvențieri pe zi”. Oficial, Ministerul Sănătății, anunță că prezența tulpinii britanice în creștere de la 27%, acum două săptămâni.
- În România și Bulgaria vârsta medie la care o femeie naște primul copil este cea mai mică din UE (sub 27 de ani), femeile mor cu ordinul de protecție în mână, iar una din 10 mame are sub 15 ani și multe nasc prematur.
O adolescentă de 16 ani din Iaşi a născut pentru a doua oară și o alta a rămas fără uter la 15 ani – „Educaţia sexuală ar trebui să se facă în şcoli din clasa a V-a“.
Dar, mai e mult până acolo, când nici educația, în sine, nu există. 71% dintre copii susțin că violența este prezentă în școlile lor, elevii din zone fără internet sau tablete nu pot urma şcoala online și sunt “aşteptați la vaci, la oi“, iar aproape 700 de mii de elevi nu au reușit să ia Bacalaureatul în ultimii 17 ani.
La un liceu din Mizil un profesor e acuzat că i-a făcut avansuri unei eleve; hărțuirea sexuală ajunge până în universități.
Da, este aceeași țară în care Biserica a stabilit că ritualul botezului rămîne neschimbat, iar ÎPS Teodosie vorbește despre ”păcatul” masturbării și ”mătăniile ca leac” pentru el.
- În alte știri,
– « Orașul Deva, fără căldură când protestează minerii »
– « 5.400 de inspectori și de directori de școală ar putea fi numiți în mod aleatoriu »
– « 150.000 de sticle cu dezinfectant, retrase din şcoli. INSP a constatat că produsele nu sunt biocide »
– « Teatrul Ion Creangă din Piața Amzei, în șantier de 12 ani »
– « Legea care obligă românii să-şi asigure locuinţele, ignorată. Primăria Oradea are peste 1.400 de locuinţe neasigurate »
– « Castel retrocedat „în mod eronat” de o Primărie din Transilvania. Acum, se chinuie să-l recupereze »
– « 2,5 hectare din Pădurea Comorova vor fi tăiate pentru un complex imobiliar vecin cu Novum, hotelul din Olimp inaugurat de zeci de vedete în pandemie »
Renumerație mică, după buget
“Mai roagă-te şi tu de domnul prefectul să-ţi mai mărească leafa, că te prăpădeşti de tot!” pare a fi zicala caragialească a săptămânii.
Guvernul se face că stoarce niște economii la buget, iar bugetarii și instituțiile statului vor mai mult, ca să ‘supraviețuiască’ și să ‘performeze’. Bugetul nu e bătutu în cuie, dar, citez: « Opoziție slabă, bugetele serviciilor secrete au trecut în 10 minute ».
Între timp, România alocă printre cei mai puțini bani pentru protecția socială dintre toate țările UE, avem printre cele mai mari creșteri de prețuri din Uniunea Europeană în 2021, iar prețurile la carburanți au crescut cu aproape un leu în patru luni.
- Liberalul Florin Roman a propus un proiect ce oferă imunitate totală și bani în plus șefilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară; proiectul s-a întors în Comisii.
10.000 de euro pe lună este costul unui parlamentar în România, în caz că v-ați întrebat. 10 mii, ca să vină cu proiecte ca cel de deasupra. Parlamentarii nu vor mai primi, însă, pensii speciale*, iar datorită unui amendament, nici retroactiv. Ciudat și că banii pentru pensiile speciale ale parlamentarilor figurează în bugetele Senatului și Camerei Deputaților. Totodată, sporurile angajaților din Parlament s-au triplat din 2017 până în 2020.
*apropo de pensii speciale, « 3.000 de privilegiaţi nu au plătit nici măcar 1 leu contribuţii, dar încasează 641 milioane de lei pe an ».
La Ministerul Educației se plătesc sporuri de 50.000 €/lună pentru risc chimic și biologic, iar în cine-știe-ce colțuri de țară, pentru cine-știe-ce motive, sunt salarii unde sporurile merg până la 85%.
Recomand lectura miliardului de euro primit de la Uniunea Europeană pentru Delta Dunării și făcut nevăzut de Eugen Teodorovici și de prietenul său, Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea. - #dinPrimărie:
– « Funcționară la primăria Cluj, avere de jumătate de milion de euro. »
– « Sat cu canalizare de 300.000 de euro, care stă nefolosită de 7 ani »
– « Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice – 0 lei pentru investiții, de la Primăria Sector 1, între 2016 și 2020 »
– « De la Serviciul Piețe al Primăriei Timișoara au „dispărut” echipamente de peste 200.000 de lei »
– « “Subvenția” lui Pandele de la Gabriela Firea: autobuzele second-hand ale Voluntariului primesc 100.000 de euro pe lună ca să ajungă la capetele de linie »
– « Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov »
– « Nereguli în primării. Mai mulți funcționari, cu nume de cod, mâncau în restaurante fără să plătească »
– « O instanță de la Tribunalul Neamț confirmă ca la CJ Neamț banii pentru primarii se împart discreționar »
– « Cum au pus angajaţii Primăriei Piteşti beţe-n roate unei investiţii de 80 de milioane de euro »
Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica
Asta a părut să fie, mai degrabă, logica PNL a săptămânii, cel puțin în Capitală. Iar USR-PLUS, la nivelul unor numiri în funcții publice nu s-a lăsat mai prejos.
- Nicușor Dan a propus 2 ani de suspendare Planurilor Urbanistice Zonale din București, care au dus la dezvoltarea haotică* a Capitalei, timp în care să fie pus la punct un Plan Urbanistic General. Ultimul a fost în votat în anul 2000 și discutat în anii ’90 – cam aici e nivelul orașului.
Consilierii USR-PLUS s-au arătat de acord, în timp ce PNL a a propus o variantă de 3 luni, că altfel dezvoltatorii imobiliari ar da în judecată consilierii generali.
În urma presiunii publice, PNL a căzut la învoială pentru suspendarea PUZ-urilor din Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 pentru o perioadă de 1 an. Ar fi oricum timp pentru ca dezvoltatorii imobiliari să acționeze în judecată, dacă aceasta era grija principală, nu? Dec, de unde această propunere de 3 luni a PNL? Sună ca o victorie pentru Nicușor Dan, care ar fi negociat de la bun început termenul de 1 an, propunând doi.
Chiar și așa, PUZ-ul din Sectoarele 3 și 6 sunt deja anulate de Tribunalul București, ultimul printr-o decizie definitivă.
În ultimii ani, cel puțin, cetățeni și ONG-uri au obținut victorii în instanță, ba chiar demolarea unor proiecte imobiliare ce nu respectau criterii minime pentru ridicarea lor. - PNL și PSD luptă cot la cot pe trimiterile în fața judecătorilor.
Corneliu Cozmanciuc a fost trimis în judecată, de către DNA, pentru că ar fi cerut mită 500.000 de lei să influenţeze numirea unui director la Apele Române, iar Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași pentru abuz în serviciu, fals și șantaj. Diferența e că Iliuță a apucat să-și vaccineze copiii la un spital din subordine, pe repede-înainte. - USR a aduce “oameni noi în politică”, așa cum a promis.
Un fost poliţist cu pensie specială pentru funcţia de subprefect al judeţului Alba, un fost membru PSD pentru o funcţie de subprefect în Arad, pe ginerele baronului PSD Ilie Morega ca prefect de Gorj și o fostă polițistă pensionată la 42 de ani cu 13.000 de lei ca secretar de stat la Interne.
În Sectorul 2, primarul Radu Mihaiu l-a numit administrator public pe Sebastian Florescu, fostul director economic al unei companii municipale înființate de Gabriela Firea.
La Timișoara, presupusul turnător al scriitoarei Herta Muller a fost numit în conducerea Muzeului Satului Bănățean, de USR PLUS, dar a fost revocat dupa dezvăluirile presei.
USR Tineret s-a făcut remarcat, în weekend, sărind în apărarea studenților de la Drept care au fraudat mai multe examene.
Mă gândesc că pretențiile noastre de la USR și PLUS sunt măcar puțin mai sus de atât, nu? - Puțin mai multă liniște de la AUR, mai ales că Diana Șoșoacă are contul de Facebook blocat pentru jigniri față de o comentatoare – „Doar eu și Trump mai suntem blocați pentru atitudinile noastre“.
Și se pare că domnul Lavric a fost (dacă nu cumva încă este) susținător al Mișcării Legionare.
Judecata-i oarbă, dar și surdă
– « Cornel Resmeriţă a fost achitat. În 2015, DNA l-a trimis în arest pe fostul primar din Lupeni »
– « Tribunalul Bucureşti a anulat mai multe probe din dosarul Regiotrans cu prejudiciu de 54 de milioane de euro / E vorba de dosarul lui Costel Comana, prietenul lui Liviu Dragnea, cel care s-a sinucis în toaleta unui avion pe ruta Brazilia – Costa Rica »
– « Tribunalul Bucuresti claseaza definitiv un dosar in care era vizat comisarul Radu Gavris. Acuzatiile priveau si imaginile de la intalnirea dintre sefii Politiei si clanul Duduianu »
Curtea de Apel București a anulat toate hotărârile CNSU și ordinele de miniștri prin care școlile au fost închise în toată țara »
– « Ministrul Justiției, criticat de tabăra Savonea din CSM pentru întâlnirile cu reprezentanţii Ambasadei SUA. Gabriela Baltag: Mi se pare un atentat la independența și suveranitatea României / Simona Marcu: Întalniri 100% politicianiste și de imagine / Savonea: Depășesc cadrul constituțional »
– « Andrea Chiș, membru CSM: “Judecătorul trebuie să fie protejat și are nevoie de o protecție sporită” »
– « Un bărbat din Roman a fost plasat în arest după ce a fost condamnat la executarea a 270 de zile de detenţie pentru furtul unui pachet de cafea »