Sinteza săptămânii 19 – 25 octombrie
Inaugurăm astăzi prima ediției e unei noi Cronici, o sinteză a săptămânii de la noi, așa cum e văzută de Paul Alexandru.
Nu avem, dar suntem mereu primii:
- Săptămâna se poate rezuma la „Nu avem”. 8 luni de pandemie și “N-avem, nu s-a putut” e cam tot ce ne permitem. Nu sunt specialiști, nu sunt paturi, nu sunt spitale (cel de la Iași, la care s-a „lucrat” câteva luni, e funcțional pe jumătate).
În 8 luni, statul nu a achiziționat niciun ventilator pentru bolnavii de coronavirus, cele noi au venit toate din donații, iar din pricina lipsurilor, un pavilion COVID construit în aprilie de către Leroy-Merlin a fost cedat clinicii private Monza.
Educația este și ea ocolită. Conform unui studiu, 28% dintre copii nu dețin resursele materiale necesare învățământului online, iar situația este similară pentru 43% dintre cadrele didactice. Consiliul Municipal al Elevilor susține că mulți elevi din Capitală nu au acces la internet și nu sunt pregătiți pentru scenariul roșu deja intrat în viagoare. - Printre alte subiecte, Bucureștiul este pe locul întâi ca preț pe care îl plătește un locuitor pentru aerul poluat, din 432 de orașe europene, România e pe locul doi în Europa la rata deceselor cauzate de coronavirus, iar românii sunt pe ultimul loc în Europa la consultaţii stomatologice.
Din punct de vedere financiar, însă, avem din plin.
- Doar 60.000 măști au fost distribuite din cele produse de un utilaj de 1.000.000 euro, inaugurat cu mare fast
Cu o alocare record de 2,38% din PIB în 2020, România are al patrulea cel mai mare buget în termeni procentuali din NATO după SUA, Grecia și Marea Britanie, angajații Senatului primesc spor la salariu și pentru „uzura prematură a organismului”, iar Primăria Capitalei a dat, în 4 ani, salarii de bază și sporuri pentru angajați mai mari cu 400%. - Pensionarii „speciali” reangajați la stat ajung la venituri de zeci de mii de euro, anumite personaje abonate la funcții publice încasează într-o lună cât alți cetățeni într-un an iar unele instituții publice dau ultimele tunuri înainte de schimbarea conducerii.
Politica, un hău:
- Schimbare de gardă la PSD: Oprișan, Nicolicea, Dăncilă, Carmen Dan și Iordache* au fost înlocuiți cu Rafila, Streinu-Cercel, Vlad Piedone sau Maya Teodoriu, fost avocat CCR care a pledat pentru anularea sentințelor date de completurile de 5 judecători.
Alături de primii doi au mai fost recrutați rectorul Universitătii de Medicină din Târgu Mureș, fostul tehnocrat Achimaș-Cadariu sau directorul Spitalului Colentina. Despre acesta din urmă Libertatae a scris că a ținut timp de 6 luni în magazie un aparat PCR nefolosit și că și-a făcut secție ORL, cu sprijinul Sorinei Pintea și al Gabrielei Firea.
În fond, PSD dă o lovitură de imagine pentru electorat, asigurându-și în același timp accesul la bani și funcții importante. Newsweek a prezentat un contract de „servicii medicale” încheiat de Alexandru Rafila cu Fundația „Prof. Dr. Matei Balș”, controlată de Adrian Streinu-Cercel, cu finanțări ce vin de la marile concerne medicale ale lumii.
Cu un PNL parțial capturat de PSD și un USR prins nepregătit, Florin Iordache a primit o funcție pe care o poate păstra toată viața ca președinte al Consiliului Legislativ, răsplată pentru munca sa anti-justiție din Parlament. Neînțelegerea asupra votului dat în Parlament a slăbit și mai mult relația USR-PNL, care ar trebui să coopereze în viitoarea majoritate parlamentară. Mai mult, a apărut și divergența privind următorul premier, USR-PLUS insistând cu varianta Cioloș, iar PNL cu Orban, confirmat și de Președinte. Între timp, la Timișoara, Fritz nu își poate prelua atribuțiile de primar fiind contestat de un membru PNL, unul ALDE și un DJ, pe motiv că nu deține cetățenie română.
Clare în această săptămână au fost voturile PNL-PSD împotriva unui proiect care interzicea persoanelor cu probleme penale să ocupe poziții în fruntea ANRE, pentru nelimitarea mandatelor rectorilor și pentru cheltuit bani publici fără limită pentru consultanță și reprezentare juridică.
Deveniți inutili pentru PSD, Cătălin Rădulescu a anunțat că va candida la parlamentare prin Partidul Ecologist Român, alături de Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu. Li s-au mai alăturat, surprinzător, artiștii Marcel Pavel şi Sanda Ladoşi.
Justiția, maratonistul într-un picior:
Ne bucurăm la judecarea politicienilor și a unor mari furturi,
- Liberalul care a pierdut alegerile pentru primăria Brașov este urmărit penal pentru șantaj, fiind acuzat că l-a amenințat pe patronul firmei care difuza clipurile contracandidatului de la USR.
DNA a cerut ridicarea imunității deputatului Nicolae Banicioiu, acuzat că ar fi luat șpagă 4 milioane de lei, iar deputații juriști și-au dat acordul.
Alte șpăgi de 2,3 milioane de euro au fost sesizate la Hidrocentrale Neamţ, unde judecătorii au admis rechizitoriul DNA, iar șefi şi angajaţi din Romsilva Bacău au fost trimişi în judecată după ce au luat şpagă aproape un milion de euro.
Insă nedreptățile și verdictele cu semne de întrebare din sălile de judecată rămân.
- Achitări pe bandă în al doilea dosar DNA privind despăgubirile de la ANRP, achitări într-un dosar de fraudă cu fonduri europene a constructorilor căii ferate Gara de Nord – Otopeni, iar un violator care a răpit de pe stradă o copilă de 14 ani a fost eliberat condiţionat după un an şi jumătate.
Un medic din Prahova a primit închisoare cu suspendare, deși are 185 de luări de mită la activ, el oferind certificate de invaliditate contracost.
Poliția, între ignoranță și lupta pentru interese.
- Cum l-a lăsat Poliția în pace pe agresorul sexual din clubul de volei din Constanța, cum au încercat şefii să subordoneze Poliţia din Centrul Vechi patronilor de terase ilegale și cum i-a luat apărarea propriului agresor un agent de Poliţie din judeţul Iaşi la un proces.