Sinteza săptămânii 15-21 martie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro
Paradoxul digitalizării, afacerea „Ursul”, sporul de antenă și instituția care nu face nimic.
România repetentă
Suntem buni la toate, dar nu suntem buni la nimic.
- ‘We don’t need not education’, cum ar fredona un anume senator negaționist.
Românii cred mai mult în știrile false decât restul europenilor, România fiind penultima din UE la alfabetizare media. Iar lucrurile n-or să se îndrepte prea curând, find tot pe penultimul loc în UE la procentul din PIB acordat învățământului.
Aproape jumătate dintre români nu au cont la bancă iar cash-ul e mai important decât cardul. Totodată, citim mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre cetățeni nu au citit vreodată o carte.
Nici cu empatia nu stăm prea bine. O tânără a fost bătută de soțul ei, pe stradă, sub ochii trecătorilor, iar după ce două tinere au fost spulberate pe o trecere de pietoni semaforizată, unii martori au ales să-şi scoată telefoanele şi să le filmeze în loc să ajute. - Educație pentru toți, dar după posibiltăți.
Zeci de mii de elevi riscă să rămână cu medii neîncheiate fiindcă nu au avut acces la școala online, unii sunt chemaţi la şcoală să-şi ia laptele şi cornul în timp ce orele se ţin online, iar un școlar a fost pus de directorul şcolii să-i caute telefonul căzut în hazna.
6 profesori de la UMF Craiova sunt acuzați că luau mită în bani și bijuterii pentru a-i promova pe studenți. - Marea cursă anti/pentru vaccin
Pe de o parte unii se întrec pentru un loc pe listele de vaccinare, iar platforma permite și încurajat imunizarea dintr-un capăt de țară până în celălalt. Un bucureștean a mers la Botoșani, un constățean a mers cu trenul până la Arad.
Problema se pune că mii de doze de vaccin ajung în micile comune, că au fost vaccinați civili care nu erau eligibili, că “centrele de vaccinare paralelă” nu se regăseau pe platforma publică ori că ziariștii ocupă locurile bătrânilor din centrele de ingrijire.
De cealaltă parte, timișorenii fentează carantina, bucureștenii petrec, stațiunile de schi sunt pline, unele biserici țin slujbe în interior, iar negaționiștii protestează. Cei care suferă, mai departe, sunt cei care mor pentru că nu mai prind locuri libere la terapie intensivă, care sunt mai ocupate ca niciodată în ultimul an. - Neîncrederea în autorități este alimentată mai ales de corigența funcționării corecte a statului.
Deși are o infrastructură privată de top, statul e repetent la digitalizare, 9.000 de kilometri de cale ferată zac în paragină, România este ladă de gunoi pentru mafia italiană, iar apele ni le infectăm în mod legal.
Nereguli grave descoperite la ambulanțele din Gorj, cel mai mare spital de copii a rămas doar cu o ambulanță veche, iar în unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Botoşani plouă din nou, prin acoperiș. La spitalul Neamț instructajul PSI era doar o foaie semnată retroactiv, la Iași o ambulanță nu a putut ajunge la o bătrână din cauza noroaielor, iar la Constanța un pacient a fost filmat stând pe jos, pe holul Spitalului Județean.
Peste 300 de localități din România nu au medic de familie de ani buni.
O bucată din tavanul Pieței Rahova a căzut, o alta s-a prăbușit în biroul Poliţiei de proximitate Botoșani, iar tavanul renovat al unei clase dintr-o școală a cedat complet.
Câștiguri mici, sporuri mari
- O instituție publică funcționează de 4 ani fără să facă nimic, directorul Autorității Aeronautice primește 40.000 de lei/lună, iar o deputată a primt ajutor de stat de la Ministerul Economiei.
- În principiu, #nusuntbani.
Mii de cercetători de la stat sunt fără salarii de două luni, secțiile ATI au rămas fără bani și funcționează cu stocurile pe sfârșite, Bulgaria şi România au cele mai mici câştiguri salariale medii lunare, iar sute de mii de tineri români nu au nicio ocupaţie, mulți fiind obişnuiţi să stea pe banii părinţilor. - #dinPrimărie:
– « Alba-neagra cu Pasajul Doamna Ghica din București »
– « Afacerea Insigna! Cum s-au “topit” 3 milioane de lei, din banii publici, în 4 ani »
– « Afacerea „Ursul” | Cine a livrat figurinele de 25.000 de euro din Sectorul 1 »
– « Cum se luptă primăria condusă de Daniel Băluță să înscrie un singur competitor la licitația pentru un contract de 27,6 milioane de lei »
– « Curtea de Conturi: 22 de parohii au primit nejustificat bani de la fostul primar al sectorului 5 pentru a obține avize de securitate la incendiu »
– « Curtea de Conturi: Asociația înființată de Daniel Florea să concureze cu ONG-ul lui Valeriu Nicolae a primit, ilegal, 2 milioane de lei »
– « Angajații ADP din Sectorul 1 luau spor de antenă într-o zonă în care nivelul radiațiilor este sub nivelul de referință »
Coalizăm, dar separat
Politicienii români n-au nicio reacție la dubla nominalizare „colectiv” la Oscar, parlamentarii nu se înghesuie la vaccin pentru că nu au încredere în el, iar Metoda „Apele Române” continuă în teritoriu.
Nemulțumirile interne din PNL -din cauza unor miniștri USRPLUS- continuă, UDMR nu se înețelege prea bine cu nici unul din cele două partide, PSD așteaptă după colț, iar AUR își cultivă capitalul electoral pentru viitoare alegeri.
- PNL pare să țină o linie populistă, dacă e să urmărim ‘războiul’ pe tema caratinării, de la Timișoara. Atacurile la adresa lui Voiculescu continuă, Năsui e susținut doar pentru a nu da satisfacție PSD, iar la Iași negocierile continuă la 6 luni de la alegerile locale.
Prim-ministrul e prea ocupat să ceară Ministrului Sănătății rapoarte și conferințe săptămânale pentru a se mai ocupa și de transparența promisă în campanie: « Guvernul Cîțu a șters de pe site-ul oficial secțiunea dedicată echipei premierului, după ce PressOne a solicitat CV-urile consilierilor ». - UDMR gândește diferit de PNL și USR-PLUS pentru că niciodată n-a fost în tabăra acestora, însă, cu prețul unor funcții, o face. Pune condiții pentru desființarea Secției Speciale, magistrații nu mai pot fi trimiși în judecată fără avizul CSM, numărul de șefi TVR și SRR se dublează, numai nu a reușit să modifice legea privind informațiile publice, pentru a ascunde cum își cheltuie banii primiți de la stat.
- AUR atacă inseminarea artificială și vaccinarea cu AstraZeneca, militează împotriva LGBT și organizează proteste împotriva măsurilor luate de autorități, atât locale cât și în general.