Sinteza săptămânii 15-21 februarie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrica scrisa pentru Cronica.ro de Paul Alexandru.
Bomba cu ceas, sporul de praf, spălătorul de plagiate și bărbatul cu două certificate de deces.
O tragedie nu vine niciodată singură
O nouă săptămână, o nouă tragedie. Două, dacă luăm în considerare bărbatul cu arsuri grave și care a fost transferat cu întârziere în Belgia a murit. « Pacientul a plecat din România cu mai multe bacterii și o ciupercă, fără a fi măcar spălat, potrivit medicilor ». Zic doar că era cumva de așteptat după declarația de acum 3 săptămâni a doctorului belgian care îl trata – „Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!”
Apropo de tragedii, în total, peste 700 de incendii au avut loc în ultimii 5 ani în clădiri aflate în grija statului – spitale, şcoli şi clădiri administrative.
- Marți, o femeie a murit în timp ce încerca să scape din locuința cuprinsă de incendiu a căzut de la etaj sub ochii pompierilor, veniți fără scară și saltea
Ba că autospeciala a ajuns cu 14 minute mai târziu decât s-a declarat, ba că a fost o eroare de comunicare, ba „și dacă ajungea mai devreme, nu se mai putea face nimic”. Declarații peste declarații care să ne calmeze, că asta e situația, așa e peste tot, că autoscări sunt puține, iar saltele nici atât. La 6 ani de la o moarte care putea fi împiedicată, DSU nu a rezolvat problema saltelelor pneumatice - De ce să ne îngrijorăm, totuși? Nu e ca și când un anumit spital ar fi o bombă cu ceas, un operator de ambulanță ar fi oferit părinților reproșuri în loc de ajutor, ori pacienți care așteptau la oftalmologie ar fi fost dați afară în ger.
La Spitalul Fundeni mai multe medicamente au fost decontate ilegal, nemaiajungând la pacienți, o femeie de 88 de ani a stat ore bune, în frig, în fața spitalului din Târgu Jiu, iar în Vaslui o ambulanță a venit după 24h la o locuință aflată gard în gard cu spitalul.
La Botoșani, un copil de 3 ani și jumătate a murit în drum spre spital, căci prima ambulanță ajunsă nu avea medic. O pacientă a decedat într-o ambulanţă răsturnată pe DN în drumul către Bacău, fiindcă nu a putut fi internată la Râmnicu Sărat, unde singurul medic al unităţii era în concediu. Familia unui bărbat s-a trezit cu două certificate de deces, unul fără COVID și altul cu. - Ne-ar plăcea să știm mai multe despre stadiul pandemiei, dar în Secretistan nu știm exact nici cât testează fiecare județ, nici categoriile de vârstă ale deceselor, nici care e răspândirea virusului sau cum vaccinăm.
Judeţul Timiş n-a ieșit nici acum din ‘zona roșie’, însă miercuri, de exemplu, a efectuat 10% din toate testările ţării. Primarul unui oraș în care se testează mult peste media națională ne spune un adevăr incomod și-anume că ”Premiem cu multă relaxare judeţele care nu testează populaţia”.
Unde statul nu poate testa, o fac cabinetele private, mult mai dotate. Medlife anunță 45 de cazuri noi de infectare cu tulpina britanică, din 90 de probe. La începutut lunii au fost 24 din 90. - Problemele de mediu pe care le ignorăm.
O mașină identificată când transporta ilegal deșeuri în Sectorul 5 din București fusese reclamată încă de acum trei ani pentru fapte similare, în Giurgiu.
Brăila e îngropată în gunoaie, din fosta groapă de deşeuri a municipiului Târgu Jiu cad gunoaie direct în râul Jiu, Râul Băița din Maramureș este poluat cu ape de mină, iar la Moreni se depozitează necontrolat deşeuri din construcţii şi demolări. - Cât despre România, am rămas unul dintre cei mai mici producători de energie nucleară din UE și la capătul clasamentului în ce privește reciclarea.
Aruncăm până la 60 de tone de plasmă anual, cu care ar putea fi trataţi mii de bolnavi care au nevoie de imunoglobuline, Uniunea Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva României pentru legislația privind emisiile industriale, iar proiectul ‘Laserul de la Măgurele’ se va finaliza cel mai devreme în 2023, deși ar fi trebuit să fie gata în 2015.
Să ai spor!
Numai mâine nu-i poimâine și-avem pe masă un buget de criză, cam deloc dezbătut public. Exact, e criză. Oricum, « concentrarea Guvernului e doar pe reducere de cheltuieli, nu și pe venituri mai mari ».
Bugetul pentru Învățământ, raportat la PIB, e mai mic decât în 2020, parlamentarii pot călători gratuit cu trenul, dar studenții nu, iar
- Tăierea sporurilor bugetarilor a fost amânată de coaliție pentru o viitoare lege a salarizării, iar Guvernul mimează diminuarea bugetului pentru partide.
Într-un final, a fost aprobată tăierea pensiilor a 768 de foști parlamentari, deci o economie de peste 54 milioane de lei. Au rămas doar alte 5 categorii, unele de 20.000 lei lunar. Tăierea nu este retroactivă și ar mai merita menționat că numărul foștilor parlamentari ce primesc pensii speciale a crescut față de anul trecut. Deci 827, nu 768. Plus că oricum parlamentarii rămân cu venituri şi avantaje neschimbate, chiar dacă… e criză. - Sporuri de peste 2 milioane de lei pentru șefii din Consiliul Superior al Magistraturii, spor de praf de 2.500 de lei la Avocatul Poporului și sporuri la Parchetul General: 8.500 lei la salariu de 28.000 / 2.500 lei la salariu de 12.000. Raluca Turcan: „În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor reprezintă 85%”
Înțeleg că ar fi 9.500 de beneficiari de pensii speciale, iar pensia medie pentru ei este de 9.600 lei. Da, da, în medie. Spre exemplu, un fost judecător primeşte cea mai mare pensie specială din Cluj: 7.000 de euro. - Cheltuielile de personal la stat s-au dublat în ultimii 4 ani, în ultimul bilanț anual, CFR a înregistrat pierderi de peste 50 de milioane de euro, iar România 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care i-ar putea produce în ţară
- #dinPrimărie:
– « Târgu Mureș, la fel ca Sectorul 1: acuzații de suprafacturare la firma de salubritate și contract reziliat »
– « Jaful de Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate Sector 1| Amenajări și dotări, contracte cu firme de casă ale Primăriei Sector 5 »
– « 6.000 €/lună, 8 case, 6 terenuri, 3 mașini pentru șeful companiei care lasă Capitala fără apă caldă
– « De la Serviciul Piețe al Primăriei Timișoara au „dispărut” echipamente de peste 200.000 de lei »
– « De 9 ani, chioșcurile informative de 400.000 de euro, care au funcționat doar câteva luni, zac vandalizate și inutile în centrul Bucureștiului »
– « Avocatul personal al lui Daniel Tudorache, plătit și de Poliția Locală | Clotilde Armand publică suma – 2 milioane de lei, în 4 ani »
– « Începe desființarea celor 20 de companii municipale înființate de Firea. Prima e Compania Turistică: nici o factură tăiată în 2020 »
Curat murdar, Coane Fănică!
Dacă te uiți spre guvernare, parcă-ți vine să votezi AUR și să fugi unde vezi cu ochii. Când te uiți la PSD și la AUR, ai pune o lumânare la biserică și te-ai ruga să nu (mai) prindă vreodată guvernarea.
- PNL luptă pe interior cu reformarea partidului și nu dă șanse de reușită.
Costel Alexe, la mai mult de o lună după ce Klaus Iohannis i-a insinuat o autosuspendare, se consideră nevinovat. Între timp a numit un condamnat penal sub supraveghere într-un organism care are ca scop „sporirea eficienței serviciului polițienesc” din județul Iași, iar angajații de la Apele Române muncesc pe moșia sa.
Mihai Chirica vrea ca directorul de Transformare Digitală să fie un inginer mecanic, Florin Roman e în dezacord cu Orban pe proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, un deputat PNL a votat moțiunea anti-Voiculescu, iar ‘Spălătorul de plagiate’ de la Academia de Poliție a fost numit director de cabinet al ministrului de Interne Lucian Bode. - PSD a pierdut prima moțiune simplă depusă, încalcă legea chiar în Parlament și continuă sabotajul în modul care-i caracterizează. A contestat la CCR desființarea Institutului Revoluției Române condus de Ion Iliescu, a anunțat o motiune împotriva ministrului Năsui și amenință că “Dacă desfiinţarea Secţii Speciale va trece de Parlament, o să atacăm la CCR”.
- USR nu e atât de vizibil, dar tot continuă să se remarce prin tensiuni politice la Primăria Capitalei, alianțe cu PNL-ul lui Chirica la Iași ori printr-un nou rând de suspendări din partid.
- Deși săptămâna aceasta Diana Șoșoacă și AUR au fost în competiție directă pentru a confisca politic protestul minerilor din Hunedoara, vocea partidului pălește pe lângă a ei. Ba e chiar printre cei mai activi parlamentari, mereu cu ceva de spus; a avut deja 36 de luări de cuvânt în plen.
– « Acuzațiile stupefiante ale senatoarei Şoşoacă : „Pacienții de la ATI sunt deconectați de la aparate“
– « Diana Şoşoacă susţine că e ameninţată cu dosare pe numele fiului său: „Depăşeşte mafia siciliană“
– « Diana Șoșoacă, discurs agresiv la adresa Guvernului, din mijlocul minerilor din Valea Jiului
– « Diana Şoşoacă, circ la poarta Institutului Marius Nasta: „Vei păți ceea ce trebuie să pățească un om care se opune unui demnitar“