Sinteza săptămânii 12-18 Aprilie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă pentru Cronica.ro de Paul Alexandru.
Discriminați la angajare, toaleta de 50.000 de euro, spitalele păcălite și teste COVID-19 false.
România la perfuzii
Pandemia e departe de a se fi încheiat, dar avem deja primele planuri pentru ‘a reveni la normal’ și la a renunța la masca în aer liber, însă doar pe considerentul vaccinării. Pentru care vaccinare doar 250.000 de români mai sunt pe listele de așteptare, în timp ce guvernul a crescut capacitatea zilnică la peste 100.000/zi. Desigur, pentru Paști putem oricum ridica restricțiile, virusul fuge de lumina sfântă.
La terapie intensivă încă sunt peste 1500 de pacienți și noi paturi se tot alocă, însă personalul nu face față iar legislația nu permite angajarea de personal suficient.
- Numărul de români din Spania a depășit oficial un milion, suntem pe locul 3 în Europa la rata de deţinuţi închişi pentru omoruri / 6 pentru violuri / 7 pentru infracţiuni rutiere, peste 60% din infracțiunile sexuale raportate la poliție sunt cu victime minore, iar centrul din Galaţi pentru ajutorarea copiilor cu autism s-a închis.
Apropo de viitorul celor mici, promovabilitatea la Evaluarea Națională ar fi în medie de peste 65% -cel mai bun rezultat din ultimii 5 ani- însă doar 6 din 10 elevi au luat peste 5 la matematică.
Cea mai scăzută promovabilitate la simularea Evaluării Naţionale a fost de 7,69%, la o şcoală din Botoşani. Într-o comună suceveană, primarul a reziliat contractul de achiziţie a 1000 de tablete pentru elevi pe motiv că acestea depășeau greutatea din caietul de sarcini. Pentru a scădea decalajul urban-rural pentru școala online, operatorii telecom cer statului să rezolve blocajele pe partea de infrastructură de comunicații.
Totodată, elevii care sunt acum în clasa a VIII-a nu știu încă după ce fel de programe vor studia din toamnă, când trec în clasa a IX-a. - Despre noi, numai de bine. Mai mulți cetățeni s-au prezentat la check-in pe aeroport cu teste PCR pozitive, crezând că nu contează rezultatul, iar grupuri de români plecau din țară cu teste COVID-19 false, pe la Oravița, printr-o firmă de transport din Caraș-Severin.
Obligaţi să respecte programul, angajaţii unei primării s-au transferat, candidații de 45-54 ani sunt în general discriminați la angajare, iar din Lacul Fundeni s-au curățat 343 de tone de deșeuri în 5 zile. - La începutul săptămânii, 3 pacienți COVID-19 au murit după o defecțiune la TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș, care a dus la oprirea oxigenului. Realitatea defecțiunilor era însă cunoscută încă de anul trecut. Tirurile de terapie intensivă comandate de Arafat au tratat 600 de pacienți și s-au stricat de 4 ori, iar în urmă cu o lună un doctor afirma că la 3 spitale din Timișoara s-au defectat, pe rând, toate TIR-urile aduse. Există 5 astfel de unități mobile de Terapie Intensivă, 4 donate ISU, aflat în subordinea DSU (condus de Raed Arafat), după o campanie umanitară a Fundației SMURD și a Fundației Mereu Aproape, respectiv una pentru care s-a organizat separat o strângere de fonduri.
Un alt pacient care urma să fie transferat la Foișor, unde managerul a întârziat transformarea în spital COVID, a decedat înainte de a fi preluat de ambulanţă, iar alte două paciente au murit după transferul la ATI”. Problema ar fi și că unele spitale Covid sunt nepotrivite pentru tratarea unor astfel de bolnavi.
Fiți fără grijă, statul veghează. Dar doar atât. Un centru de vaccinare dintr-o comuna prahoveană nu se poate deschide din lipsa de personal, Centrul Național de Sănătate Mintală e condus de o contabilă, iar din 13 spitale de stat și private evaluate, nici unul nu a fost acreditat.
Bani curați în spitale
Poliția a făcut 19 percheziții în București, Ilfov și Călărași, fiind vizate firme de curățenie în spitale pentru evaziune fiscală și spălare de bani. O firmă care a făcut curățenie la 12 spitale din Capitală a lucrat și în Spitalul de Arși, în timpul tragediei Colectiv.
Spitalele păcălite de Hexi Pharma nu mai încap în vitrina avizierului Curții de Apel, 13 milioane de măști de protecție pentru persoane vulnerabile din cele 100 de milioane cumpărate de la Topolinski au rămas în depozitele statului, iar două spitale COVID, pentru care s-au plătit 14 milioane de euro, nu pot fi folosite și stau închise. La fel și Spitalul Modular din Pipera, care nu poate fi folosit acum.
- 3.207 pensionari speciali -din totalul de 9.615- nu au plătit deloc contribuţii, dar încasează 654 milioane de lei pe an, magistrații au ajuns să câștige la pensie mai mult decât în timpul activității, iar România a plătit despăgubiri de peste 44 de milioane de euro în urma condamnărilor la CEDO, în ultimii 5 ani.
930 de milioane de lei despăgubiri a acordat statul în 2020 pentru dezastrul provocat de secetă, în timp ce doar 280 milioane au fost investiți în sistemele de irigații. Marfă de 30 de milioane de euro a ‘dispărut’ în Vama Albița, managerii de spitale dădeau șpagă șefilor caselor județene de asigurări de sănătate, ca aceste să le aprobe bugetele, iar deficitul de cont curent al României a fost în T4 cel mai mare din Uniunea Europeană.
Companiile din cadrul CFR ar putea recurge la disponibilizări, pentru a reduce din pierderi, iar încasările STB au scăzut cu 40% în 2020 față de 2019. - Una la primărie, două la prefectură.
Conturile Primăriei Giurgiu, blocate pentru datorii către firma de salubritate, CJ Argeș a inaugurat o toaletă de 50.000 de euro într-o școală de la țară, iar funcţionari din CJ Gorj ar fi „trântit“ o licitaţie în favoarea firmei unui senator liberal.
Uite alianța, nu e alianța
Dacă tot se prevede o criză economică, atunci să avem și una politică. Desigur, fără câștigători, doar cu victime. PNL a aruncat în aer coaliția de guvernământ prin demiterea –mai mult sau mai puțin fondată– a Ministrului Sănătății. De aici mai departe n-a fost mult, iar săptămânile ce urmează sunt cât se poate de importante pentru viitorul alianței și al cetățenilor.
- Așadar, PNL i-a demis pe Vlad Voiculescu și pe secretarul de stat Andreea Moldovan, pe motivul unui ordin privind noile criterii de carantină, care nu a trecut pe la masa premierului. Așa cum chiar Rareș Bogdan admite, ordinul ar fi dus la carantinarea unor orașe înaintea Paștelui, iar Florin Cîțu și partidul ar fi pierdut capital electoral.
Ordinul ar fi trecut pe la Arafat, acesta contrazice decizia luată și tot așa. La fel astăzi, în disputa pe un document ce atestă existența unui grup la Ministerul Sănătății care verifica raportările morților de COVID-19, când premierul negase existența lui.
Spătămâna trecută, Voiculescu a făcut 5 acuzații grave la adresa lui Florin Cîțu, care a cerut explicații de la Dan Barna, care a refuzat interimatul la Ministerul Sănătății și care alături de colegi, se întrece în atacuri la adresa PNL și laude la adresa lui Ludovic Orban.
Rămâne de văzut ce se va alege de acuzațiile lansate, de susținerea pentru premier și dacă USR-PLUS își va mai reface imaginea în fața votanților printr-o propunere serioasă pentru portofoliul Sănătății. - În alte știri, în Ministerul Sănătății s-ar afla încă din 2016 un informator pentru PSD, DNA anchetează folosirea ilegală de utilaje a Apelelor Române Iași la un domeniu imobiliar deținut de familia lui Costel Alexe, iar fiica partenerei de viață a lui Marcel Vela a fost numită vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.
- Vestea bună pentru AUR săptămâna trecută a fost cea că a depășit USR-PLUS într-un sondaj INSCOP și ar fi al treilea partid în opțiunile electoratului.
Singura care mai șifonează prin asociere imaginea AUR este Diana Șoșoacă, senatoarea care a intrat cu forța în Comisia Juridică, terorizându-i pe parlamentari, care în următoarea zi s-au închis cu cheia pe dinăuntru. - PSD doar ce depusese a doua moțiune împotriva lui Vlad Voiculescu pentru –printre altele– evacuarea pacienților spitalului Foișor și incendiul de la Institutul Matei Balș (condus în ultimii 19 ani de parlamentarul PSD Adrian Streinu Cercel). Ultimii 3 miniștri PSD ai Sănătății (Bănicioiu/Bodog/Pintea) sunt anchetați pentru corupție (mită și trafic de influență). Plus că niciunul dintre ei nu a fost ministru pentru doar 4 luni. Desigur, asta contează mai puțin pentru ei.
Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu vor din nou la guvernare, cu prim-ministru PSD, sau măcar alegeri anticipate, în speranța unui scor mai bun decât în decembrie. În lipsă de soluții, se anunță dispuși și să intre în grevă parlamentară. - UDMR și-a anunțat, prin Kelemen Hunor, sprijinul pentru Vlad Voiculescu, dar și o aversiune față de AUR și scandalurile pe care le provoacă.
Și-a făcut, totuși, timp să depună și o serie de amendamente controversate pentru desființarea Secției Speciale, ca magistrații să nu fie anchetați de DNA.
Justiție puțină, bani mulți
Magistrați cu 8.000 € pe lună vor spor de 25% pentru că lucrează cu secrete și tocmai pentru că veniturile sunt mai mari la pensie decât în timpul activității, doi judecători din dosarul ‘Ferma Băneasa’ şi-au depus cererile de pensionare.
11 traficanți de minore au ajuns să fie judecați în libertate, după ce inițial au primit 83 de ani de închisoare, Curtea de Apel Bucureşti se pregăteşte să schimbe acuzaţiile lui Piedone în infracţiuni cu pedepse mai mici, iar cele două judecătoare care trebuiau să dea vineri sentința definitivă în dosarul lui Oprescu nu au ajuns la niciun acord.