Sinteza săptămânii 11-17 Ianuarie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă pentru Cronica.ro de Paul Alexandru.
Acum că am trecut peste episodul Trump ori peste alte teme care să ne distragă, putem discuta despre ceva la care speram de aproape 1 an: vaccinarea, care poate încetini și opri pandemia.
De la nu vrem la nu putem în câteva zile
- Dacă în urmă cu o săptămână ne făceam griji că medicii n-or să se vaccineze, procentul arată bine pentru prima etapă (peste 67%), trecem la a doua. Pentru aceasta, mult mai numeroasă, avem nevoie de vaccinuri (care nu țin de noi), de personal (care a fost motivat financiar) și de centre de vaccinare; și-aici ne poticnim.
« Eforturi pentru amenajarea centrelor de vaccinare. Nu sunt gata nici cele prevăzute pentru etapa a doua, declanșată deja ». În Timişoara există doar două centre de vaccinare. La Suceava avem unele centre doar pe hârtie.
Și-apoi cu platforma aceea pentru înscrieri. Bolnavii care fac dializă au rămas pe dinafară la vaccinare.
« Haos la programarea pentru vaccinare în București: platforma STS afișează 41 de centre, însă doar 8 sunt funcționale și au epuizat locurile ». La fel la Cluj, locurile erau epuizate vineri seară.
Constănţenii care s-au înscris pe platforma Vaccinare anti Covid-19 pentru a intra în etapa 2 de imunizare au fost direcţionaţi către un spital unde practic nu se face vaccinarea. Și în București medici au fost trimiși de sistemul electronic să se vaccineze la un centru care nu există.
Bine, bine, recunosc, nici materiale sanitare nu avem iar pe alocuri e şi criză de personal medical. - Altfel, a fost Săptămâna Răzgândelilor în România.
După ce rectorul UMF Cluj-Napoca a spus că “Studenții nevaccinați nu vor intra în spitale”, se pare că se vor găsi soluții ca toți studenții să intre în spitale, vaccinați sau nevaccinați.
Valeriu Gheorghiță afirmă acum că dozele care s-ar irosi nu vor fi aruncate, ci folosite. În urmă cu două săptămâni vorbea despre „management defectuos”, privind aceeași inițiativă a directorului Spitalului din Găești, care a fost nevoit să dea înapoi.
La fel, după ce cu o seară înainte a spus că platforma de programare pentru vaccinare funcționează bine, Vlad Voiculescu admite că “a evaluat parțial greșit”, după experiența personală.
La nici o zi după ce bolnavii cronic nu s-au putut înregistra în platforma pentru vaccinare, s-a modificat procedura: orice medic care îi are în evidență îi poate înscrie, nu doar cei de familie. - După ce luni, un bătrân căzut în genunchi a fost lăsat să agonizeze mai multe ore în spitalul din Corabia, un alt bărbat a zăcut minute în șir pe un peron deși erau oameni în jur, iar o fată de 15 ani a fost răpită de pe un trotuar din centrul Clujului fără ca nimeni să intervină. Un apel la 112 s-a făcut apoi, însă fata a reușit să se salveze singură, sărind din mașină.
Da, este vorba despre aceeași Românie în care o copilă a fost “promisă” viitorului soț. - Educația, bat-o vina.
Grupurile online ale profesorilor sunt platforme pentru răspândirea știrilor false, 65.000 de elevi se află în situația de a nu avea media încheiată pentru că nu au putut participa la școala online, iar pseudo-ştiinţa și superstițiile sunt prezente din plin în educaţia din România.
Dreptul elevilor la burse școlare, încălcat în peste 3.000 de localități, 30 de directori de școli din Capitală au fost înlocuiți fără concurs după expirarea mandatelor, iar Cumpănaşu a ținut zeci de live-uri pe TikTok, în prima zi de școală, în timpul orelor. - 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false şoferilor şi posesorilor de arme, uneori singurul pat de ATI liber se află la câteva sute de kilometri iar pacienții internați în spitale non-COVID se infectează acolo cu COVID-19.
România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de companii inovatoare,
Sistemul de termoficare din București este la 74% din capacitate, ELCEN a repornit instalații vechi, închise acum 4 ani, iar Capitala nu va avea tramvaie noi nici în 2021.
Acuzată că are prea mulți directori pe statele de plată, Electrica i-a transformat pe toți în manageri, o femeia a profesat ca psiholog la un spital, timp de 20 de ani, pe baza unei diplome false, iar România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de companii inovatoare.
Despre bani, numai de bine.
Datoria externă a României a crescut în perioada ianuarie – noiembrie cu peste 10 miliarde euro, industria prelucrătoare a pierdut doar în noiembrie aproape 7% din volum, iar media pensiilor speciale e de la 4000 la 20.000 lei/lună, în funcție de post.
- Dominic Fritz a anunțat că Primăria Timișoara are datorii de 120 milioane de lei, pe când la București, Nicușor Dan spune că primăria are datorii de 2,5 miliarde de lei, cât a costat și metroul din Drumul Taberei. Primăria Târgu Mures are și ea datorii de 20 milioane de lei față de operatorul de salubritate. Să fim optimiști: cei care au făcut aceste găuri în bugete n-am mai rămas edili încă 4 ani.
În timp ce unii lideri sindicali încurajează protestele împotriva înghețării salariilor, salariile din sectorul bugetar au ajuns să fie cu 50% mai mari decât media, iar angajații unor prefecturi primesc spor salarial de 30% pentru angajaţii prefecturilor, pentru că „luptă cu pandemia” de COVID-19. Totodată, 900.000 de pensionari trăiesc la limita sărăciei, primind lunar o pensie de 800 de lei.
Metehne vechi și noi
Fosta senatoare PSD Roxana Pațurcă a fost numită de ministrul Educației la șefia Inspectoratului Școlar Călărași. Când a aflat din presă despre declarațiile mai vechi ale acesteia despre președintele Klaus Iohannis (“Este un penal cu imunitate absolută”), Cîmpeanu a pus-o repede pe liber. Ea rămâne,totuși, membru PNL.
Deși era sigură că va fi secretar de stat în Educație, Vlad Voiculescu anunță că Violeta Vijulie nu va mai conduce Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Aceasta afirmase în urmă cu o zi că Nelu Tătaru trebuie să revină la Ministerul Sănătății.
Iar dacă vă interesează, iată niște stenograme despre cum se impart fotoliile ministeriale. „Am reusit si io, pa niste cai, sa o lipesc pe Oana undeva. O sa va-ntrebe domn’ prim ministru daca sunteti de acord„. Cîțu a dat afară din guvern mai mulți apropiați ai lui Orban, iar Rareș Bogdan întoarce și el armele: cere demisia lui Ludovic de la șefia PNL.
USR-PLUS e mai degrabă ocupat cu un nou scandal intern, la împărțirea funcțiilor din ministere.
- Între alte titluri, aș enumera:
« Un avocat de 39 de ani, partener în cabinetul lui Gheorghe Piperea și fost membru PNL timp de 10 ani, propus secretar de stat la Ministerul Justiției din partea PLUS »
« Ambasadorul Mihalache cade tot în picioare: din Marea Britanie în Cipru. La propunerea lui Iohannis »
« Un deputat AUR de Suceava a scris în CV că ştie să folosească telefonul mobil »
« Cea mai bogata deputata AUR crede ca e o idee buna sa intre cu mitraliera in Parlament si „sa-i culce pe toti” »
- Circul de AUR continuă. Parlamentarii Raisa Enachi și Andrei Busuioc sunt incapabili să scrie corect în limba maternă, premierul-propus filmează mesaje inspirațional – patriotice într-un lac din Alpii austrieci fără a-i menționa, Diana Șoșoacă cere autopsierea lui Bogdan Stanoevici, în ciuda dorinței familiei acestuia, iar Simion a defilat fără mască, împreună cu 30 de persoane, în fața unei mânăstiri din Brașov.
- Tăriceanu e din nou urmărit de DNA pentru că și-a plătit Tăriceanu consultanții din campanie cu șpaga din licențele Microsoft, Liviu Dragnea e și el sub urmărire penală, pentru trafic de influență, în dosarul vizitei în SUA, iar un fost director al Regiei Judeţene de Drumuri Constanţa este acuzat că forţa anumiţi furnizori să doneze bani PSD-ului.
- Colecții de bijuterii, genți, ceasuri, terenuri în averile aleșilor PSD, liberalii au case în afara Bucureștiului, terenuri agricole și multe credite bancare, pe când parlamentarii UDMR se mută în Ungaria, cumpărându-și case în Budapesta.
Parlamentarii USR PLUS ascund în declarațiile de avere cine le-a dat bani împrumut, iar parlamentarii AUR sunt cei mai variați: de la venituri de 25.000 lei/lună la declarații de avere goale.
Prea multă justiție strică
Liviu Dragnea a scăpat de dosarul „Brazilia” din cauză că fapte s-au prescris sau probele au fost insuficiente.
DNA a clasat și dosarul Moisescu-Chiliman după ce, în 2015, DNA Ploiești i-a reținut și acuzat pe cei doi că ar fi primit comisioane de 8 milioane de euro pentru contracte.
Marian Zlotea, condamant la închisoare, a reușit să fugit din ţară. Fostul europarlamentar PDL și șef al Autorității Sanitar-Veterinare obliga angajații instituției să cotizeze bani la partid.
Procurorul Doru Stoica, care a clasat parțial dosarul 10 august, cere din nou să se pensioneze, iar un procuror din Craiova este acuzat că fura bani și bijuterii aflate sub sechestru în dosarele pe care le investiga.
La 8 luni de la scandalul Plush Bio nu avem niciun vinovat, tinere care nu au fost chemate la audieri, iar produse pentru ten încă sunt mai apar la TVR.
Secția Specială încă există. Înalta Curte a desființat ancheta demarată de Adina Florea împotriva procurorilor DNA din cazul Ponta-Blair.