Sinteza săptămânii 10-16 Mai 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
O minciună cât o țară, ingineria financiară, experimentul eșuat și juratul pe Biblie.
România eșuată
De astăzi, aproximativ 90% dintre elevi se întorc la școală.
- Învățământul online a fost un experiment eșuat, cu sute de mii de copii care nu au putut participa la lecții, iar cine-știe-câte-alte-mii lăsați cu goluri în înțelegerea materiei. Stilul învechit de predare a dus la un eșec național iar specialiştii avertizează că perioada de școală în pandemie se va reflecta într-o creșterea a ratei analfabetismului funcţional.
Mulți elevi nu au tablete și nici răbdare să asculte cursurile obositoare, iar profesorii au fost lăsați să se descurce cum pot în mediul virtual.
Iar acum, înapoi la problemele ‘vechi’. Un studiu al „Salvaţi Copiii” arată că una dintre cauzele pentru care mulţi copii nu vin copiii cu plăcere la şcoală este distanţa emoţională mare dintre cadrele didactice şi elevi.
Ministrul Educației a aflat și el că în județul Ilfov, cel puțin, nu se găsesc şcoli gimnaziale sau licee cu un laborator funcţional de chimie, biologie sau fizică.
Un profesor universitar a fost condamnat la închisoare pentru că a luat mită de la studenţi, un profesor de la Colegiul de Artă din Iași, condamnat recent pentru pornografie infantilă, continuă să le predea elevilor, iar universitățile românești se mândresc în fața studenților străini cu promisiuni. - Apropo de educație, mulți români nu știu să răspundă la întrebarea „Cine a fost Carol I?”, peste 60% nu știu să spună numele unei universități pe care o respectă, 35% dintre respondenții unui sondaj nu știu „în ce a constat holocaustul în România”.
Ironic, dar extrem de potrivit, noua conducere ISJ Iași s-a întrunit ISJ într-o sală cu portretul lui Nicolae Ceaușescu, drapelul țării din vremea respectivă și steagul PCR. - În urmă cu 1 an, ieșeam din starea de urgență, în speranța că am învățat ceva, orice, despre pandemie. După două valuri epidemice, cazurile noi au ajuns la niveluri care nu s-au mai înregistrat de la mijlocul lui iulie 2020 și avem -din nou- șansa să arătăm că putem avea grijă de noi și de cei din jur. Cu atât mai mult cu cât am trecut de la “Avem în vedere 1 august” la “Din 15 mai se elimină purtarea măștii” și de la beneficii pentru vaccinați la beneficii-pentru-toată-lumea (cu excepții privind evenimentele).
De la un prag de 10 milioane și apoi la unul de 5 avute ca reper, pare că 4 milioane de cetățeni vaccinați -cu cel puțin o doză- este și acesta suficient pentru a da din nou start chefurilor în aer liber și ilegalităților din cluburi.
Un rușinos loc 25 din 27 în Uniunea Euopeană a procentului de cetățeni imunizați parțial, dar și cea mică distanță între procentele celor care au primit una-două doze de vaccin n-ar trebui să ofere un mare sentiment de siguranță. Vaccinarea înaintează greoi, deși oricine dorește se poate imuniza fără rezervare, dar cât timp e coadă la maratoane și la centrele drive-through, să fim optimiști. - În alte știri, sute de blocuri din Capitală nu au apă caldă, raportul privind morții de COVID-19 arată o diferență de peste 7.000 de decese între cele două platforme, un polițist local din sectorul 1 a făcut plângere pentru că e ‘obligat’ să poarte uniforma de serviciu, un şef de ocol silvic lua şpagă alcool şi bani, iar șoferii camioanelor supraîncărcate cu lemn fentează legea.
- România a devenit ”atractivă” pentru depozitarea gunoaielor din întreaga lume. Sute de tone de deșeuri nereciclabile au fost descoperite în Portul Constanța, iar în urmă cu două săptămâni, încă o mie de tone de gunoi au ajuns în port.
Gunoiul primit îl mai trimitem înapoi, dar ce facem cu al nostru? Tone de deșeuri sunt adunate an de an de pe plajele litoralului românesc, o primărie a aruncat pământ peste un depozit ilegal de deşeuri ca să îl ascundă, o alta a un baraj din balast, fără autorizaţie, chiar în mijlocul unei rezervaţii naturale, iar ’munți’ de gunoaie au fost strânși din curtea Spitalului Fundeni.
Banul minim
1,6 milioane de români sunt încadraţi cu salariul minim, iar numărul de contracte pe această suma a crescut de 5 ori în ultimii 5 ani, grație majorărilor realizate din pix.
- România strânge cei mai puțini bani din taxe și impozite din Europa, deficitul comercial a crescut cu 863 milioane euro, inflația anuală a ajuns în aprilie la 3,24%, iar Fiscul nu a confiscat nimic din suma de peste 400.000 de euro primită mită de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, la un an de la condamnarea acestuia
- Sindicalistul Ion Rădoi are salariu mai mare decât al președintelui Klaus Iohannis, Metrorex nu și-a plătit dările la stat, însă a mărit salariile, iar unii angajați există doar pe hârtie.
O șefă de la Investiții Rurale Tulcea a vrut jumătate din banii europeni dați unui fermier, o directoare de şcoală a fost condamnată alături de soţ pentru o escrocherie cu fonduri europene, iar un audit intern al Universității București arată că din conturi lipsesc peste 100.000 de euro.
Spitalul din Piatra Neamț trebuie să plăteacă 187.000 de euro după ce un bărbat și-a ucis soția cu un cuțit în clădire, Primăria Constanța vrea să cumpere coșuri de gunoi de 700 de euro bucata, Primăria Botoșani a ajuns în pragul falimentului după o ‘inginerie financiară’ de acum 11 ani, iar sporurile pentru condiții vătămătoare de la Primăria Capitalei merg înainte.
O firmă al cărei patron era concubinul șefei de la achiziții din Spitalul Colțea a primit contracte pe bandă rulantă din partea unității medicale, iar la Iași firmele de familie obțin contracte mari la primăriile conduse de partidul care le-a numit în funcții.
Jur să nu fur
Marian Vanghelie a jurat pe Biblie, la televizor, că „Nu a luat niciun ban din cei 300 de milioane de euro”, după ce a primit o condamnare de 11 ani și 8 luni de închisoare pentru o mită de 30 de milioane de euro primite în calitate de primar. Iar acesta este doar vârful iceberg-ului.
- Publicația Recorder a descoperit că mai multe parcele de pădure care figurau ca împădurite nu au niciun copac plantat pe suprafața lor deși Guvernului și Președintele au girat și promovat personal această campanie. Niciun răspuns al partidului pe această temă până la ora curentă. Doar Ministrul Mediului spune că s-a atins 80% din țintă, însă datele jurnaliștilor Recorder indică altceva.
Florin Roman și primarul liberal din Sebeș sunt acuzați că din cauza disputei lor Spitalul Municipal Sebeș a rămas fără investițiile de care are nevoie urgentă, propunerea PNL la șefia interimară a TVR, Ramona Săseanu, a picat în trecut două concursuri interne, iar în 2020, partidul a plasat în consiliul de administrație al Uzinei Mecanice Moreni doi membri de partid cu o bogată experiență în traseism.
Liderii PNL s-au plâns de gestionaarea PNRR de către miniștrii USR PLUS, Florin Cîțu a intrat în contradicție cu Iohannis pe tema restricțiilor, iar Ludovic Orban a fost ignorat în vizita sa la Cluj de către Emil Boc. - Când nu sunt ocupate cu scandaluri interne sau în coaliție, USR și PLUS au proiecte care sună chiar bine, cum ar fi obligarea instituțiilor publice să accepte plata online a taxelor și impozitelor ori ca funcţionarii publici declaraţi incompatibili de ANI să nu mai poată ocupa poziţii de conducere sau de control la stat vreme de 3 ani.
În schimb, USR-PLUS a pierdut enorm la Iași, unde bugetul orașului a trecut de vot după ce un consilier a trădat linia partidului; fie și exclus apoi, nu face decât să pună la îndoială calitatea politicienilor trecuți pe liste. Mihai Chirica îi consideră eroi pe consilierii care au votat bugetul, iar PSD Iași a putut adopta din nou clasicul discurs cu „partidul penalului Dan Barna a susținut partidul penalului Mihai Chirica”.
Între timp, DLAF a sesizat DNA în legatură ”presupuse fapte de natură penală” comise în cadrul proiectelor cu fonduri europene în care vicepremierul Dan Barna a participat. Ludovic Orban compară situația lui Barna cu cea în care se află Costel Alexe (deși situațiile nu se aseamănă deloc), iar consilierul PNL Adrian Moraru este de părere că situaţia în care se află vicepremierul Dan Barna este caz penal. - Ciolacu amenință că partidul nu ar susține un guvern minoritar al PNL, dar uită că PSD este minoritate.
Protest PSD pe modul USR în Parlament, pentru o comisie de anchetă privind „măsluirea datelor din pandemie”, contestație la CCR pe numirile interimare de la TVR și Radioul public, o nouă amenințare cu greva parlamentară și o propunere populistă ca salariul minim să fie acordat cel mult doi ani și numai persoanelor care nu au nicio calificare.
Curtea de Apel Oradea l-a condamnat definitiv pe fostul șef PSD al Casei de Pensii Bihor, rude ale unor lideri PSD ar fi fost angajate fără concurs pe salarii de 4.000 euro/lună, iar taxiurile unui consilier local PSD din Focșani circulă fără asigurare obligatorie de răspundere civilă. - AUR se poate lăuda cu un deputat cu declarație de avere goală, cu deputații care au colindat 7 partide, dar și că a depășit USRPLUS în sondaje. Pentru că orice poate fi cumpărat, partidul plătește Facebook pentru a-și amplifica mesajele sub identități false și neasumate.
Justiție la televizor
Inspecția Judiciară acuză mai mulți politicieni că ar fi încalcat independența sistemului judiciar prin declaratiile despre Dosarul 10 august, Judecătoria Medgidia a decis că miliardarul Ioan Niculae poate fi eliberat condiționat la nici 3 luni de la reținere, iar ăartea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru Varujan Vosganian a fost clasată de DIICOT.
Un agresor sexual a fost lăsat liber, deşi a recunoscut, tatăl violent al unui copil de 10 ani ajuns la spital cu răni grave a fost lăsat în libertate, iar autorul unui accident cu trei morţi a fost condamnat cu suspendare.