Sinteza săptămânii 1-7 Februarie
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
Unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
Școala pentru aproape toți
Și-acum să-nceapă aventura, că începe școala, acolo unde testarea pe-care-nici-nu-o-facem-bine permite. După un puternic conflict între Ministerul Educației și cel al Sănătății, primul a decis că (elevii de orice vârstă) nu mai pot rămâne acasă.
Într-o singură zi, MedLife a descoperit, în urma analizei a 90 de probe aleatorii din mai multe orașe, 24 de cazuri de infecție cu noua tulpină a coronavirusului. Chiar Sorin Cîmpeanu a afirmat că “Ministerul susține testarea anti-COVID în școli cu toată forța, dar forța noastră este scăzută”.
S-a renunțat și la panourile din plexiglas. Numai în București 1 milion de euro au fost cheltuiti degeaba pentru acestea. Să mai spun și că “fiecare școală va decide câți elevi pot sta într-o bancă”?
Rămâne de văzut ce impact va avea redeschiderea asupra răspândirii virusului, cât timp, câte școli și câți elevi vor merge fizic la ore.
- « Ministerul Educației a trimis opt statistici diferite despre elevii care nu pot învăța online. Nu i-a numărat bine, dar îi acuză că se bucură la o tabletă în plus »
Nu uitați că profesorii încă n-au intrat la vaccinare, iar aceasta cam bate pasul pe loc, de fel.
Bolnavii cronici, pierduți în platforma de vaccinare și lăsați fără ajutor, în judeţul Suceava nu se mai pot face programări în februarie, iar primarul Sucevei nu găsește medici pentru centrele de vaccinare planificate. - În spitale cert e că nu s-a schimbat nimic în câteva luni. “Neglijență, ignoranță și corpuție” rezumă Euronews cele două incendii petrecute la 2 luni distanță.
« În spitalele din Neamţ lucrurile sunt la fel de rele ca după incendiul cu 10 morţi, de acum 3 luni. »
« În spitalele ieşene se poate muri cu zile ca în incendiul de la Balș »
Dar – nu-i așa? – să sperăm la mai bine.
« Strigătul președintelui Societății Române de ATI: „Vrem să scăpăm de nosocomiale, dar la cel mai mare spital din București n-are cine să facă bacteriologie după ora 14.00 și în weekend” »
« Un ambulanţier, fost șofer de tir, este singurul candidat pentru funcţia de manager al Spitalului Municipal Câmpina »
« Medicul din Belgia care îl tratează pe pacientul român cu arsuri: „Mirosea și era cu niște comprese directe pe piele / Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!” »
« Șeful Societății Române de ATI: „Nu avem staff tehnic în spitale, avem niște electricieni, cel mai prost plătiți din lume. În minister sunt 2-3 ingineri care avizează tot” »
Modernizarea unui spital este blocată pentru că firmele refuză să lucreze acolo de teama Covid-19, zeci de medici de familie au murit de COVID și au lăsat în urmă localități fără niciun doctor, iar lipsa de comunicare între spital şi rudele pacienţilor a fost amplificată de pandemie. - N-ar trebui să uităm nici că un bebeluș a intrat în stop cardio-respirator pe când era botezat, iar orice s-ar spune despre preot și manevrele executate, ritualul botezului trebuie modificat astfel încât nicio viață să nu se mai piardă în acest fel. Unii ar fi de acord, « Teolog: Putem renunța la canonul „afundării” care datează din secolele I sau II », pe când alții care au ținut de două ori Învierea anul trecut, nu – « ÎPS Teodosie: „Nu vom schimba ritualul botezului! Nu ne intimidăm. Nici vorbă, nu se schimbă nimic” ».
Ce e mai rău, e că unii precum Părintele Calistrat dau vina si pe părinți (”Satana speculează această stare de lucruri”), adâncind falia aceasta dintre cetățeni și Biserică.
Acum că discuțiile privind Biserica-stat-în-stat au reînceput, echipa Săfielumină a relatat povestea călugărului Sebastian Jitaru, acuzat de procurori că a violat mai mulți băieți, timp de 10 ani. Acesta ar fi fost acoperit de episcopul Cornel Onilă, pe care îl șantaja pentru același lucru. - România este țara care importă deșeuri fără să aibă gropi de gunoi, în Delta Dunării s-au emis de 6 ori mai multe permise de pescuit decât era recomandat, iar pe lângă București se formează munți de gunoaie pe care nicio autoritate de mediu nu îi vede.
- Între timp, în #RepublicaViolentăRomânia:
« Apel la 112 din partea unui copil care a sesizat o ceartă violentă între părinţii săi. Copilul a strigat ”o omoară”, apoi convorbirea s-a întrerupt brusc »
« Tatăl unui primar din Dolj a întreţinut relaţii sexuale cu două minore, surori. „Ce bă, dacă ele au vrut?“ »
« Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook »
« Răpire la Corabia. Un bărbat de 50 ani a sechestrat şi violat o fată de 15 ani. Erau vecini »
« Drama unei adolescente de 14 ani, violată de opt indivizi într-un bloc în construcţie din Bucureşti »
« Un copil de 10 ani, terorizat de propriul tată. Disperat, a fugit de acasă. „Vreau oriunde, dar nu acolo” »
Adio, 2020, bun venit pagubă
Voi începe cu un caz care rezumă sărăcia profundă a multor cetățeni: o fetiță de 11 ani din județul Gorj își dorește de ziua ei doar un braț de lemne. A, și să nu mai fie frig în casă. N-are musai directă legătură cu următoarele situații de mai jos, dar auzim prea des că #nusuntbani. Eei, aici sunt:
- V-amintiți de Euro 2020, care a devenit Euro 2021 și care nu e cert că se mai ține? Eeei bine, pe toate proiectele de până acum, prost gândite, livrate cu întârziere și neviabile, s-au cheltuit cel puțin 267 de milioane de euro.
- Cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 60% în ultimii patru ani, statul român dă în judecată medicii de familie pentru 13 lei, chiar dacă pierde 100, iar metroul din Drumul Taberei costă de 7 ori mai mult decat veniturile pe care le generează.
Fosta directoare generală de la Autoritatea Rutieră Română câștiga peste 6.500 de euro lunar, polițiștii din Vaslui ”își fabrică pensii speciale, scandalos de mari, prin fraudă”, iar șefii de la Agenția Sanitară, sporuri de 1.100 euro lunar peste salariul de 3.000 euro/lună - Și-n unele spitale banii se cară cu sacoșa.
« Spor de 135% și salarii de 23.000 de lei la Spitalul COVID Lețcani, care nu are niciun pacient de 21 de zile. Gărzi la căpătâiul paturilor goale »
« Venituri uriașe la Spitalul din Târgu Jiu. O moașă: între 7.600 și 24.000 de lei pe lună, un brancardier peste 7.000 de lei ». O spălătoreasă a primit aproape 5.600 de lei pe lună. - Iar acum, un studiu de caz: Spitalul Matei Balș, feuda lui Streinu Cercel.
« În 2020, doar 5% din cheltuielile făcute la Matei Balș au fost pentru investiții »
« ISU confirmă dezvăluirea ziarului Libertatea: Firma cu care Streinu-Cercel a încheiat pentru Spitalul Balș două contracte pentru stingerea incendiilor nu are autorizație »
« Veniturile lui Adrian Streinu-Cercel s-au dublat in anul pandemic 2020. Depozitele din banci ale senatorului PSD au crescut de 11 ori »
« În pandemie, Institutul ”Balș” a cumpărat un laptop pentru gaming de 2.700 de euro și 5 telefoane Iphone 11 »
În ultimii 3 ani cel puțin, spitalul lui Cercel a fost răsfățat cu bani pentru aparatură de ultimul tip, dar aceasta a fost instalată pe o infrastructură veche de 70 de ani. - O altă bombă bugetară, subvenția STB plătită de Primăria Capitalei și care s-a dublat în ultimii 5 ani. Datoriile către STB și subvenția pe anul curent sunt aproape jumătate din bugetul PMB.
Primăria Capitalei a plătit în mandatul Gabrielei Firea peste 60 milioane lei către firma de transport a primăriei Voluntari pentru cursele regionale București-Ilfov.
Pleac-ai noștri, vin ai noștri
S-au petrecut câteva numiri dubioase care nu pot decât să alimenteze teoria Cabinetului paralel. Desemnat șef la Cancelaria premierului fu Victor Giosan, din partea USR-PLUS, dar Cîțu a mutat atribuțiile la Mihaela Paraschiv, o persoană de încredere de-a lui. Consilier onorific al premierului a fost numit fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, probabil să-i dupliciteze acțiunile lui Voiculescu. Dacă PNL scapă de Drulă, Năsui & Ghinea, avem Cabinetul Unic.
- Ca să mă leg de punctul anterior, să citim puțin despre Ion Rădoi, sindicalistul pesedist care controlează de peste 20 de ani metroul. Acesta a fost și este celui mai puternic lider sindical din Romania. 20 de ministri ai Transporturilor i-au facut toate poftele de frica grevelor la metrou. Sub amenințările cu greva generală, lefurile au crescut cu 80% în ultimii 5 ani. La Metrorex se dau: al 13-lea salariu, prime de Crăciun, 8 Martie, Paști, 1 Iunie, Ziua Lucrătorului la Metrou, plus alte beneficii pentru sindicaliști.
Dacă în 2016 compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%.
Sau, pe scurt, « cum a ajuns metroul din București o companie cu datorii, dar cu salarii de top subvenționate de vasluieni ». - Fantasticul caz al ospătăriţei care apără România de inundaţii.
Ireal de fantastic și măcar de-ar fi singurul. Numărul doi din Apele Române și-a angajat tatăl de 69 de ani prin „detașare” la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani.
Între pensionarul de lux și chelnerița de la Master Club există o legătură: amândoi au venit cu detașare pe Filiera Vatra Moldoviței, un nou truc prin care politicienii fentează în pandemie ocuparea de funcții publice prin concurs.
Să nu credeți că ministrul Costel Alexe nu are și el un rol în aceste numiri dedicate. - În alte știri,
– Social-democrații vor să depună moțiune împotriva ministrului Sănătății și amenință cu proteste de stradă după ce Guvernul a aprobat listarea companiilor de stat
– au fost stabiliți prefecții, iar PNL a cedat Bucureștiul și Clujul
– 7 pesediști din Vrancea au fost condamnați pentru frauda la referendumul din 2012, pentru suspendarea lui Traian Băsescu, căci în localitățile lor prezența la vot a atins și 250%
– la Iași, după ce primarul PNL a anunțat că nu exclude o alianţă cu PSD în Consiliul Local, USR-PLUS a intrat pe fir și se arată dispus să înceapă discuții cu liberalii
– în Sectorul 1 e o situație de Radio Erevan cu spitale pasate de la Primărie la cea Generală, o ordonanță de Guvern fiind aplicată după 16 ani. Tot aici, 750 de câini dintr-un adăpost al primăriei sectorului 1 riscă să devină victime colaterale în scandalul Clotilde Armand-Romprest