Sinteza săptămânii 05 Mai – 06 Iunie 2021
Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.
Gunoaiele ascunse de primării, demontatul unei scânduri, trenul fără frâne și armata de troli.
România murdară
În cifre, reciclăm doar 11% din deșeuri, de 4 ori mai puțin decât media europeană. Și-n afară de asta, ne confruntăm cu fenomen generalizat de import al deșeurilor, aduse de firme românești, până la urmă. Plus gunoaiele ascunse chiar de primării, plus cel pe care ni-l aruncăm singuri și ni-l returnează unii primari; dacă nu îi batem, preventiv.
- Depozitul de deşeuri de la Chiajna se închide, iar Bucureştiul s-ar putea umple de gunoaie, peste 500 de tone de deșeuri au ars în județul Prahova, la o firmă care avea activitatea suspendată, și România înregistrează a 3-a cea mai mare poluare a aerului în zonele urbane din UE.
În București, bălăriile sufocă în continuare marile parcuri, în unele zone au apărut ‘colonii de șobolani’, căci în 6 luni nu s-a efectuat nicio deratizare.
În Deltă, păsările flamingo și-au luat zborul după ce au fost deranjate de turiști cu bărci sau cu drone. - 1 iunie românesc. În România rurală, Ziua Copilului nu are loc nici măcar o dată pe an, 3% dintre copiii din satele sărace din România se culcă flămânzi în fiecare seară, un copil din doi este supus unei forme de abuz, iar o treime trăiește în risc de sărăcie și excluziune socială.
« Problemele cu care se confruntă copiii României: abuzuri, analfabetism funcțional și sărăcie »
A trecut și Ziua Națională pentru Adopție. Procedurile rămân complicate, așa că românii care vor să adopte un copil trebuie să aștepte cam un an și jumătate. - România se află pe ultimele locuri în UE la educația timpurie; 1 din 5 părinți spune că în localitatea lor nu există creșe.
Și, poate, când educația nu se poate face acasă, ar trebui realizată la școală. Trei fetițe din județul Brașov au murit după ce au fost spălate pe cap de mama și bunica lor cu o soluție antiparazitară de uz animal. Tragedia a fost la un pas să se repete la Iași. Doi copii, de 3 și respectiv 5 ani au fugit de acasă, sătui de mizeria în care trăiau şi bătăile primite de la părinţi; cei mici au străbătut pe jos 8 kilometri.
Ori, invers, educația ar trebui realizată și acasă. Un elev din București s-a aruncat pe geam în pauză, în timp ce colegii râdeau de el și îl încurajau să sară; inspectorul școlar a fost demis după ce a considerat o joacă întâmplarea. - Apropo de educație, grupul statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a fost profanat de persoane necunoscute, 20 de pietre funerare din Cimitirul Evreiesc din Ploiești au fost distruse, iar o biserică din Vaslui l-a elogiat pe mareșalul Ion Antonescu.
Între timp, România a fost amendată de CEDO pentru lipsa de reacție în scandalul de homofobie de la Muzeul Țăranului Român din 2013, când proiecția unui film cu tematică LGBT a fost întreruptă. - Un tren București-Craiova a rămas fără frâne, iar controlorul panicat nu găsea frâna de mână, Bucureștiul a ajuns să fie plin de gropi, un drum județean de ~70 de kilometri a fost parcurs în peste 3 ore și cele mai multe accidente rutiere au loc la lumina zilei.
8 poliţişti din Botoșani au arestaţi preventiv pentru luare de mită după ce ar fi cerut şoferilor vinovaţi sume între 100 şi 400 de lei, iar o anchetă DNA scoate la iveală că -pe lângă șpaga pentru ITP- și unii ingineri RAR primesc atestatele tot cu mită.
Datoria publicului
Comisia Europeană atrage atenția că « Datoria publică a României va crește la aproape 60% din PIB în următorii 3 ani, de la 35,3%, cât era înainte de pandemia COVID. »
- Dar chiar, oare cum reușim?
« Țară în service | Din 1,16 miliarde euro, bani de cadastru, s-au finalizat 110 localități. Au mai rămas 3064 »
« Ministerul de Interne vrea să angajeze 8.500 de persoane. Impact bugetar de peste 340 milioane de lei în 2025 »
« România vrea să angajeze 1.000 de oameni pentru regândirea sistemului de pensii. Costul reformei: 100 mil. de euro »
« Guvernul vrea să dea companiei de distribuție a Electrica 10 milioane de euro prin PNRR pentru o rețea de stații de încărcare a mașinilor electrice / O directivă europeană interzice operatorilor de distribuție să dețină stații, dacă nu sunt pentru uz propriu »
În paralel, România nu va primi niciun ban pentru irigații prin PNRR, căci Comisia Europeană a respins acest plan, iar fermierii dau vina pe ministrul “incompetent”. - Odată cu PNRR ar putea crește impozitul pe proprietate; până atunci, facturile la energia electrică se vor scumpi, de la 1 iulie.
- Primăriile, izvorul de bani nesecat.
« Consiliul Local Focşani, dat în judecată de sindicatul funcţionarilor pentru tăierea salariilor angajaţilor »
« Piste pentru biciclete la preţ de autostradă în oraşul preşedintelui României »
« Cât plătește compania de parcuri București: 200 de lei pentru demontatul unei scânduri, 4 lei golirea unui coș »
« Situație absurdă la una dintre companiile Primăriei București: a plătit 150.000 de lei pentru tomografe de arbori, dar a tăiat și toaletat doar 8 copaci bolnavi »
« Ilie Bolojan, despre pretul salubrizarii din Sectorul 1: „Costa de cinci ori mai mult ca la Oradea, la o diferenta de doar 30.000 de locuitori” »
Subvenții, gunoaie și pensii speciale
Apropo de lipsa banilor, un om numit de Gabriela Firea și menținut de Nicușor Dan la șefia spitalelor din București organizează licitația pentru un contract-cadru de 230 milioane de lei, Orban și Cîțu au semnat și dat 1,1 miliarde de lei la Unifarm printr-o OUG nesemnată de ministrul Sănătății, iar patronul CFR Cluj a fost finanțator al PNL printr-o firmă abonată la contracte din bani publici.
- Eliminarea subvenţiilor acordate partidelor politice* de la bugetul de stat a fost respinsă de Senat, iar proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit aviz negativ în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților.
*cât despre cum cheltuiesc partidele politice subvenția de la stat, PSD și PNL sunt campioni la „presă și propagandă”, USR-PLUS ‘investește’ în sedii de lux, iar AUR face economii.
Acuzele USR-PLUS la PNL și cele ale PNL Sector 1 la adresa primarului au făcut ca noul protocol de colaborare a coaliției să fie încălcat de două ori într-o singură zi. - ‘Războiul gunoiului’, doar unul din cele 4 purtate simultan de Clotilde Armand, a revenit, iar cei care suferă cel mai mult sunt tot cetățenii. “Până se gasesc soluții juridice, primarul trebuie să se asigure că serviciul de ridicare a deșeurilor functioneaza cu actuala companie”, spune Ministrul Mediului, iar Șeful Gărzii de Mediu vorbește despre “Un joc la limită dus şi de primărie, şi de operator”.
În afara linșajului mediatic pe care Clotilde Armand îl acuză, PNL a anunțat că nu mai votează hotărârile Consiliului Local Sector 1, dupa ce aceasta a lăsat fără atribuții viceprimarul liberal.
- PSD luptă pentru locul 1 ca rușine a opoziției.
Marcel Ciolacu a venit la partid cu o mașină electrică împrumutată și a anunțat că a comandat o Dacie electrică, despre care nici măcar nu știa că este produsă în China, iar pe PSD-iști i-a pus să meargă cu bicicleta sau cu trotineta 12.000 de km de „Adevarata Vineri Verde”.
Ciolacu anunță și că PSD va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Ghinea, iar Mihai Tudose speră ca moțiunea de cenzură să treacă.
Coțcăriile continuă în teritoriu, unde peste o sută de conturi false îl susțin și îl apară pe Daniel Băluță pe Facebook, iar la Focșani primarul Cristi Misăilă a restricționat accesul publicului la serviciile instituției și a blocat accesul către cabinetele viceprimarilor. - La AUR pare liniște, după ce s-au delimitat de deputatul Mihai Ioan Lasca, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a bătut un șofer, dar și de Diana Șoșoacă, care acum hărțuiește medicii de la centrul de vaccinare drive-through din Piața Constituției.
- Taberele din PNL au început atacurile interne pe fondul alegerilor, Dan Barna nu „rezonează” cu propunerea lui Cioloș de a nu mai candida la congres, iar după 6 luni la putere, niciunul dintre cele 10 obiective pe Justiție din programul de guvernare nu a fost atins.
Justiție cu întâziere
Primăria Focşani şi firma Romprest se judecă de 4 ani pentru o lucrare prost făcută, iar la Iași au fost necesari tot 4 ani de procese pentru a obliga o instituţie a statului să îi dea unui ieşean o hârtie pe care aceasta era oricum obligată să i-o dea; plus daune care au ajuns la aproape 12.000 de euro.
Un bărbat violent care şi-a bătut soţia şi fetiţa a fost lăsat liber de judecători, un român care a pus o „atenție” de 100 de lei în dosarul de pensionare a fost declarat nevinovat, iar un ieşean care s-a îmbolnăvit de COVID în spital este acum judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor.