Sinteza săptămânii 02-08.11.2020
Politica în vremea pandemiei
În octombrie, rata săptămânală a infectărilor cu coronavirus s-a triplat, iar în noiembrie crește cu 54% pe săptămână. În această privință, multe țări europene ne depășesc ca medie pe ultimele 14 zile, deci am putea spune că nu e cel mai grav. Afându-ne, însă, pe o pantă ascendentă, e destul de grav, iar pentru o țară cu un sistem medical și-așa depășit, e foarte grav.
Sunt conștient că infectarea o produc cetățenii și că este vina lor, dar autoritățile sunt cele care trebuie să lucreze pentru noi și să ia cele mai bune măsuri, pe cât posibil. E dificil de spus care mai sunt acestea, când niciun stat UE la care ne putem raporta n-a putut ține sub control răspândirea virusului.
măsurile introduse de mâine nu au cum să stopeze progresia mai devreme de 10 zile, iar Cehia si celelalte țări din Est, care acum stau mai rău decât noi, ne arată cam pe unde vom fi pe final de noiembrie.
- Închiderea/deschiderea școlilor? Țările vestice se pregătesc de închiderea lor când statul român a făcut-o din septembrie, de la primele cazuri/școală, iar acum declară încetarea cursurilor fizice pe o perioadă nedeterminată. Școala online este, încă, o utopie în mediul rural; conform unui studiu World Vision România, 40% dintre copiii de la sate nu au participat la cursurile online în prima perioadă a pandemiei.
Republica Moldova, cu aceleași probleme în desfășurarea online a orelor, ezită să impună închiderea tuturor școlilor.
În România, Ministerul Educației nu știe câți elevi nu au resursele necesare pentru a putea face școală online, adică tablete și internet. - Închiderea piețelor? O măsură nepopulară în alte țări europene, dar o potențială sursă de infectare în România, din cauza cetățenilor care nu respectă regulile, dar și pentru că “nu e ca la mall”.
Două zile mai târziu, după ce s-au strâns toate reacțiile negative posibile și după ce în multe orașe se pregătesc deja piețe volante, ministrul Agriculturii anunță că va fi în continuare permis accesul producătorilor agricoli în pieţe. - Comunicarea măsurilor? Un eșec categoric. Ce piețe se închid? A, doar cele din clădiri închise, nu toate? Care este simularea guvernului pentru 20.000 de cazuri? Ce impune carantina? Dar lockdown-ul pe timp de noapte? Mai e actual vechiul model de declarație? Care sunt scenariile României pe termen mediu?
La începutul săptămânii a fost convocată o întâlnire cu specialiști din domeniul medical. Fără a critica personal lista invitaților, vă spun doar că în luna martie Ministerul Sănătății a refuzat materiale și consiliere în sănătate publică, oferite gratuit, de experți de la Harvard și Johns Hopkins. - Aș menționa și că a început campania electorală, că plenul Senatului și-a luat liber o perioadă, că Ponta promite deschiderea școlilor, iar Eugen Tomac pe a piețelor.
În fond, cum ne-am descurca dacă nu ar fi pandemie?
- Peste 700.000 de copii trăiesc în condiții de sărăcie extremă, suntem pe ultimele locuri în UE la creşterea vânzărilor de automobile electrice şi hibride, Botoșani este judeţul cu 400 de kilometri de şosele din pământ, iar România tot la coada Europei rămâne privind kilometri de autostradă.
România are doar 1.100 medici ATI, o tânără gravidă a fost refuzată de două spitale, un ambulanţier bârlădean şi o colegă din spital au pretins între o mie și 7 mii de euro pentru un post, Euthyrox rămâne greu de găsit în satele românești și din 134 de spitale de stat, doar 57,7% nu fac avorturi la cerere. - Iar dacă e, tot nu ne descurcăm.
« De ce Covasna raportează în ultimele zile de luni zero cazuri noi de COVID-19? Răspunsul aiuritor primit de la DSP: “Noi duminică nu facem testări, sfârșitul de săptămână s-a încheiat cu sâmbătă!” »
« Spitalul Judetean din Sibiu are doar doi medici infecționiști care văd zilnic peste 250 de pacienți »
« În primele 8 luni de pandemie, statul român nu a ştiut pe ce secţii mor pacienţii cu COVID-19. “Nu se ştia decât că mureau” »
« Buzău, județul din România care are un singur aparat PCR și face, în medie, doar 170 de teste pe zi »
« Emanuel Ungureanu: Ministerul Sănătății ar fi avut oferte de la laboratoare din străinătate care puteau să facă 100 de mii de teste pe zi. »
Dacă banii ar rezolva toate problemele, câte ar rezolva?
- « Pepiniera abonaților la funcții bugetare din Nuclearelectrica și Transgaz, companiile de energie ale statului român »
« Pensie de 17.000 de lei pentru fostul sef din SIE, Silviu Predoiu, care candideaza pe listele Pro Romania pentru Camera Deputatilor »
« Pensiile lui Gabriel Oprea depășesc salariul președintelui României »
« La Primăria Târgșoru Vechi, contractele din bani publici se dau în familie. 25.000 de euro pentru meniurile elevilor ajung la o firmă înființată de mama primarului »
« Bani publici îngropați de Primăria Capitalei în cimitire: Milioane de euro pentru două instituții cu aceeași activitate » - Viitorul se anunță strălucit, de altfel.
În 2021, salariile bugetarilor + pensiile vor depăși, în premieră, toate veniturile fiscale ale țării, deficitul economic va crește până la 12,5% în 2022, salariile angajatilor de la stat vor fi anul viitor cu 45% mai mari decat cele de la privat, iar Primăria Capitalei are popriri de 16,4 milioane de euro.