Sindicaliştii din educaţie au anunţat că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai – Cronica serii

1. Sindicaliştii din educaţie au anunţat, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria, că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare. (News.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că profesorii au dreptate să ceară majorarea salariilor și aceștia merită să fie plătiți „la adevărata lor valoare”, adăugând însă că acest subiect este legat în mod artificial de Legile educației, care nu se referă la salarizare. (Digi24)

3. Sistemul informatic al ANAF a funcționat cu dificultate în ultimele săptămâni, cu întreruperi frecvente și de durată, iar o rezolvare pe termen lung a situației nu va avea loc curând, ci doar prin programele de modernizare, inclusiv de achiziție de echipamente, care ar urma să aibă loc cu finanțare prin PNRR. Sistemul „este supraaglomerat, iar personalul de la CNIF se chinuie efectiv să-l țină în viață”, au declarat surse apropiate situației. (Profit.ro)

4. Curtea Constituțională a decis că mecanismul de control stabilit prin legea votată de majoritatea PSD-PNL-UDMR pentru utilizarea interceptărilor serviciilor secrete în dosarele penale este neconstituțional, subliniind că „legiuitorul nu a reglementat un control efectiv al elementelor ce țin de legalitatea înregistrărilor”. CCR a decis, totodată, că eliminarea pragului la abuzul în serviciu este constituțională. (G4Media)

5. Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, a anunțat șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Apple a anunțat un set de noi funcții de accesibilitate pentru iPhone, iPad și Mac. Dezvoltate cu feedback de la comunitățile de oameni cu dizabilități, acestea includ, printre altele, o serie de optimizări la nivelul interfeței sub egida Assistive Access, unificarea aplicațiilor Phone și Face Time, respectiv Point and Speak, o funcție nouă, care folosește camera foto și un scanner LiDAR pentru a le permite celor cu probleme de vedere să interacționeze cu obiectele care au mai multe etichete. (TechCrunch)

6. Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile, fără consimțământul acestei persoane, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților. (Profit.ro)

7. Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat miercuri, în apel, la Paris, la trei ani de închisoare – dintre care unul cu executarea, prin purtarea unei brăţări electronice – şi la suspendarea drepturilor civice pe o perioadă de trei ani. Sarkozy a fost găsit vinovat de corupţie, trafic de influenţă în dosarul interceptărilor, o pedeapsă fără precedent în cazul unui fost şef de stat. (News.ro)

8. În 2022, companiile aeriene din Rusia au efectuat 2.000 de zboruri cu aeronave occidentale echipate cu cu piese de schimb și componente expirate, scrie Kommersant, care citează datele Serviciului Federal de Supervizare a Transportului. (Libertatea)

9. Președintele american Joe Biden a anunțat nominalizarea doamnei doctor Monica Bertagnolli că noul șef al Institutului Național de Sănătate. În perioada 2015-2021, Bertagnolli a primit peste 116 granturi de la Pfizer, în valoare totală de $290,8 milioane. Această sumă reprezintă 89% din total granturi primite de Monica Bertagnolli pentru cercetare. (Link)

10. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat, miercuri, pe Facebook, că „oameni răi, ticăloşi, au pus soluţie la rădăcina copacilor” de pe o stradă din sector, el denunțând „o mână criminală” care vrea să îi distrugă munca. După ce a anunțat că a luat mostre să le ducă la laborator şi a făcut plângeri la Poliţie, Negoiță a revenit cu un nou mesaj, în care spune că „se pare că nu au fost motive de îngrijorare” și că s-a lămurit că o firmă care are sediul acolo dăduse cu îngrășământ. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: România poate accesa sume cuprinse între 3 miliarde şi 5 miliarde de euro de la UE – Cronica serii
România e ultima țară din UE la bugetul alocat pentru cercetare şi dezvoltare – Cronica serii