Selecția inițială pentru Premiul Goncourt 2023 – Cronica de Carte
1. A fost anunțată selecția inițială pentru prestigiosul Premiu Goncourt pentru anul 2023, a 121-a ediție, care cuprinde 15 romane, printre care se află „Les conditions idéales”, de Mokhtar Amoudi, „Suite inoubliable”, de Akira Mizubayashi și „Proust, roman familial”, de Laure Murat. Anul trecut, Premiul Goncourt a fost acordat romanului „Viața la viteză maximă”, de Brigitte Giraud, tradus în limba română la Editura Trei. (ActuaLitte)
2. Un nou premiu literar, Premiul „Monica Lovinescu”, dedicat cărților de nonficțiune din zona umanistă și unor demersuri intelectuale de anvergură, și-a anunțat nominalizările pentru anul 2023, iar printre volumele nominalizate se află „Animalele care ne fac oameni”, de Cătălin Pavel, „Dicţionarul romanului central-european din secolul XX”, de Adriana Babeți, și „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”, de Alexandra Furnea. Premiul este în valoare de 10 000 de euro. (Hotnews)
3. Poeţi din 27 de ţări de pe patru continente vin la Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), între 11 şi 17 septembrie, unde publicul îi poate întâlni în cadrul a peste 50 de evenimente. Printre aceștia se numără poetul italian Milo de Angelis, Philippe Tancelin (Franţa), Rachid Khaless – poet marocan, criticul literar şi traducătorul portughez José Manuel de Vasconcelos, Habib Tengour – poet franco-algerian, dar și Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Maria Pilchin și Artur Cojocaru, poeți din Republica Moldova. (News.ro)
4. „The Fraud”, de Zadie Smith, „The Maniac”, de Benjamin Labatut, „Our Strangers: Stories”, de Lydia Davis și „Starling House”, de Alix E. Harrow, se află printre cele 25 de romane pe care trebuie să le citim în această toamnă. (Literary Hub)
5. Știri pozitive din lumea literară:
-Un programator clujean a lansat o aplicație mobilă care va schimba felul în care interacționați cu cărțile – Tanna. Disponibilă atât pe platforma Android, cât și pe iOS, Tanna este o aplicație inovatoare care vă permite să faceți schimburi, donații sau să vindeți cărțile citite ori cele pe care nu le mai doriți (LauraCaltea.ro);
-Numărul 2 din „Matca”, cea mai nouă revistă de cultură, se va lansa pe 8 septembrie, de la ora 18:30 (Link);
-Aplicația Parentool a lansat e-book-ul gratuit „Cum ai devenit părintele de astăzi?”, un instrument complex și practic pentru părinții care își doresc să înțeleagă mai bine care sunt mecanismele și elementele care compun stilul lor de părinte (Parent Tool);
-Proiectul MOV – Meditații oferite de voluntari – al Asociației „Lume bună” este o inițiativă care să-i ajute pe elevi să se conecteze cu alți elevi din țară și să se pregătească la anumite discipline. Prin intermediul acestuia, zeci de elevi, majoritatea din București, meditează gratuit alți elevi din satele României (Scena9.ro).
6. Publicația New York Times a anunțat listele celor mai așteptate cărți ale acestei toamne: printre cele mai așteptate volume de ficțiune, se numără „Holly”, de Stephen King (apărut deja în traducere românească la Editura Nemira), „The Pole”, de J.M. Coetzee și „The Exchange”, de John Grisham, în vreme ce în categoria cărților de non-ficțiune se află „Elon Musk”, de Walter Isaacson, „Collision of Power: Trump, Bezos, and The Washington Post”, de Martin Baron și „Eve: How the Female Body Drove 200 Million Years of Human Evolution”, de Cat Bohannon.
7. „Circe”, de Madeline Miller (la noi, la Editura Paladin), „Umbra regelui”, de Maaza Mengiste (Editura Nemira) și „O mie de corăbii”, de Natalie Haynes (Editura Pandora M) sunt printre cele mai bune 11 cărți despre femeile neînțelese din istorie și din mitologie, în viziunea scriitoarei Megan Barnard, autoarea volumului „Jezebel”. (Electric Literature)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „Fourth Wing”, de Rebecca Yarros (a 18-a săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „Killers of the Flower Moon”, de David Grann (despre crimele din anii 1920 asupra indienilor Osage, a 92-a săptămână în top). O noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, thrillerul polițist „The Coworker”, de Freida McFadden. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Elegiile din drumul taberei, de Gelu Diaconu, Editura Tracus Arte
-Cartea înălțimilor. Povestea unei vieți de explorator, de David Neacșu, Editura Humanitas
-Stela, de Simona Goșu, Editura Polirom
-Povestiri fantastice, de Ana Blandiana, Editura Humanitas
-Eu cânt și muntele dansează, de Irene Sola, Editura Humanitas Fiction
-Aici mă regăsesc, de Jhumpa Lahiri, Editura Nemira
-Manifest. Despre cum să nu renunți niciodată, de Bernardine Evaristo, Editura Corint
-Iluminismul. Căutarea fericirii, 1680-1790, de Ritchie Robertson, Editura Litera
-Înainte de Big Bang. Originea universului și ce se află dincolo de el, de Laura Mersini-Houghton, Editura Trei
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Colecția de literatură română contemporană n’autor a Grupului Editorial Nemira, coordonată de Eli Bădică, devine în această toamnă primul imprint editorial dedicat exclusiv autorilor români (Blog Nemira);
-A fost anunțată lista lungă a nominalizărilor la Premiul Renaudot 2023 (Livres Hebdo);
-Prima selecție pentru Premiul Decembre 2023 (Livres Hebdo);
-50 de cărți selectate pentru Premiile literare Les Inrockuptibles 2023 (ActuaLitte);
-Un nou roman al lui Patrick Mondiano, laureatul Premiului Nobel pentru literatură, va apărea în luna octombrie (ActuaLitte);
-Chris van Tulleken, Tiya Miles și Tania Branigan sunt printre autorii nominalizați la Premiul Baillie Gifford pentru cărți de non-ficțiune (BookSeller);
-Cărțile preferate ale actorului Chris Pine (Radical Reads);
-19 cărți excelente care surprind perfect viața unei persoane cu handicap (BuzzFeed).
Fotografia ediției: Herblay, un oraș de 33.000 de locuitori din Val-d’Oise, Franța, și-a prezentat un nou centru cultural din sticlă, lemn și piatră, numit L’Echappée, care conține 50.000 de cărți. Sursa: Livres Hebdo.