Şeful spionajului rus: “SUA lucrează la o ”revoluţie” în Republica Moldova după alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie” – Cronica dimineții
1. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că în prezent sunt 255 de localităţi care au depăşit incidenţa de 3 la mie în ce priveşte infectările cu noul coronavirus, între acestea fiind 22 de municipii şi 15 oraşe. „Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creşterii, cel puţin să ne oprim la un platou, să începem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că tot o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar”. (News.ro)
2. Ministerul Sănătății a anunțat că numărul paturilor de terapie intensivă din București destinate pacienților cu COVID -19 va fi suplimentat cu peste 100 de paturi ATI. Spitalul Malaxa va trata pacienți cu coronavirus, în timp ce spitalele de urgență Floreasca și „Sf. Ioan” devin spitale suport Covid. (G4Media)
3. În ultima raportare, de marți, 20 octombrie, a Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, România are o rată a deceselor cauzate de Covid-19, în ultimele 14 zile, de 4,5 la 100.000 de locuitori. Doar situația din Cehia este mai gravă, cu o rata de 7,1. (Link)
4. Proprietarii de restaurante negociază cu Guvernul compensarea de către stat a unei părți din banii pierduți pe fondul restricțiilor care au impus închiderea localurilor, varianta discutată la acest moment fiind acoperirea a 20% din diferența de cifră de afaceri de anul trecut și cea din acest an. Condiția este ca banii astfel rambursați de stat să fie investiți în afacere, nu retrași sub formă de dividende. (Profit.ro)
Una din Cronica de Business: Pentru prima dată în istoria industriei de game development din România, cifra de afaceri înregistrată de cele peste 100 de studiouri ce activează local a depășit $200 milioane. Suma reprezintă o creștere de 14,65% față de anul 2018. 59% dintre studiourile românești se află în București, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov, restul desfășurându-și activitatea în orașele mici ale țării. (Profit.ro)
5. Serviciile ruse de spionaj au acuzat marţi Statele Unite de faptul că vor să pună la cale o ”revoluţie” cu ocazia alegerilor prezidenţiale, prevăzute la 1 noiembrie, în Republica Moldova, după modelul din Belarus şi Kîrgîzstan, două foste republici sovietice zguduite în prezent de contestări. ”Statele Unite continuă să se amestece fără reţinere în afacerile interne ale unor ţări prietene ale Moscovei (…). Azi vedem că americani orchestrează un scenariu revoluţionar în Republica Moldova în noiembrie”, a declarat directorul serviciilor ruse de informaţii externe, Serghei Narîşkin. Principalii candidaţi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova sunt preşedintele în exerciţiu Igor Dodon, considerat un prorus, şi fostul premier Maia Sandu, considerată mai proeuropeană. (News.ro)
6. Suedia a interzis, din motive de securitate, folosirea echipamentelor produse de Huawei și ZTE, ambele firme chineze, în infrastructură 5G. Operatorii au termen până în 2025 să le înlocuiască. (Bloomberg)
7. Fermierii americani din zonele unde președintele Trump a câștigat alegerile în 2016 au primit subvenții de la guvernul american de $21 de miliarde. Subvențiile pentru fermierii din zonele unde în 2016 a câștigat Hillary Clinton au fost de zece ori mai mici, $2,1 miliarde. (WashingtonPost)
8. Acțiunile Netflix au scăzut cu aproape 6%, după ce compania a anunțat cel mai mic număr de noi abonați, la nivel de trimestru, din ultimii 4 ani. Netflix a atras 2,2 milioane abonați noi, în condițiile în care analiștii se așteptau la 3,4 milioane. (Reuters)
9. Peste 3,4 milioane de japonezi, aproximativ 3% din populația țării, au ignorat pandemia și au mers weekendul trecut la cinema pentru a vedea premiera animației “Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba”. Este cel mai mare număr de spectatori înregistrat vreodată în cinematografele japoneze. (Bloomberg)
10. O sală de sport din Cracovia, Polonia, încearcă să-și schimbe numele în “Biserica trupului sănătos” pentru a rămâne deschisă. Antrenorii sălii devin “sfatul bătrânilor/înțelepților”. Cracovia a intrat în scenariul roșu și toate sălile de sport s-au inchis. (BI)
Fotografia dimineții – Casa de Cultură din Shusha, Nagorno-Karabakh, unde conflictul continuă. Sergey Ponomarev: