Secretarul General al ONU: Pandemia devine ”o criză de drepturile omului” – Cronica Externă
Europa
1. Agricultorii germani se tem că va urma încă o vară secetoasă, care va adânci criza actuală generată de coronavirus. De asemenea, ministrul german al agriculturii se teme de pericolul unor peste care pot devasta pământurile și pădurile. Europa a avut cele mai calde trei luni din ultimii 100 de ani, la începutul acestui an. Miercuri Comisia Europeană a anunțat un ajutor financiar, la insistența asociațiilor fermierilor din statele membre. Măsurile propuse vor include intervenții ăn piață și stocarea în facilități private a produselor din lapte și carne. Un document primit de EURACTIV arată că se vor aloca 76 milioane de euro pentru acest scop. (Euractiv)
2. O întâlnire video care a avut loc ieri între liderii europeni, prima din ultimele șapte săptămâni, s-a concentrat pe diviziunile dintre nordul și sudul Europei, în contextul în care cetățenii Italiei și Spaniei s-au plâns că UE a fost foarte lentă în a furniza ajutor financiar și echipamentele medicale necesare. Structurile de decizie ale UE nu sunt concepute pentru a se putea reacționa rapid, însă mesajul mai multor lideri a fost acesta: focus pe ceea divizează europenii și UE se va prăbuși. De asemenea s-a discutat despre mărirea bugetului european, pentru a include un pachet de salvare a economiilor statelor membre. Angela Merkel a spus că este necesar ca Spania și Italia să fie pregătite pentru ”contribuții mult mai mari la bugetul UE” pe baza ”unei solidarități reale”. (Euractiv)
3. Spitalele britanice folosesc produse medicale de protecție făcute în casă, întrucât guvernul se străduiește să asigure produsele necesare, însă rezervele de măști, combinezoane și viziere s-au redus considerabil. Guvernul a sfătuit să fie refolosite anumite materiale, însă oamenii s-au organizat să le producă singuri. (Euronews)
SUA
4. Redeschiderea activității economice în unele state americane și relaxarea restricțiilor riscă noi contaminări cu coronavirus, conform unor experți, care explică modul de acțiune a bolilor infecțioase. ”Matematica este, din păcate, destul de simplă. Nu este o chestiune dacă infectările vor crește, ci cât de mult”, spune Jeffrey Shaman, un epidemolog de top de la Columbia University. (WashingtonPost)
5. Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat într-o conferință de presă miercuri că resursele financiare alocate Autorității Palestieniene ”nu au ajuns la cei care aveau nevoie de ele, poporul palestinian”, motiv pentru care SUA a decis să nu mai acorde acest tip de asistență. Administrația Trump a eliminat aproape tot ajutorul economic și umanitar pentru Cisordania și Fâșia Gaza. Săptămâna trecută SUA anunțase un ajutor de $5 milioane destinați combaterii pandemiei, însemnând 7% din cele $75 milioane care erau acordate Autorității Palestiniene în fiecare an fiscal. (Link)
Orientul Mijlociu
6. Iranul l-a convocat pe ambasadorul Elveției, pe fondul tensiunilor din Golf, după ce Donald Trump a declarat că forțele maritime americane de luptă să distrugă orice vas Iranian. Ambasadorul reprezintă interesele SUA în Teheran și a fost chemat pentru a transmite un mesaj către SUA că va răspunde oricărei amenințări americane, dacă securitatea sa este amenințată. (Link)
7. Procesul premierului Benjamin Netanyahu va continua așa cum a fost programat, pe data de 24 mai. Inițial a fost amânat din cauza izbucnirii pandemiei coronavirus, la termenul din 17 martie. Netanyahu este acuzat de fapte de corupție, abuz în funcție, luare de mită și fraudă. (TimesofIsrael)
8. Yakuza, mafia japoneză, a găsit metode de a profita de criza pandemiei coronavirus, în contextul în care guvernul japonez a fost foarte criticat pentru reacția sa inadecvată și lentă. Grupurile crimei organizate s-au implicat fie să ajute în comunitate, fie să vândă produse medicale necesare. Yakuza (”bine pentru nimic”) a distribuit în mod gratuit produse necesare, cu scopul de a deveni ”mai acceptată social”, conform lui Garyo Okita, un jurnalist expert în modul de operare Yakuza. Deși pandemia a oferit noi oportunități de profit, multe alte afaceri ale crimei organizate au avut de suferit, în mod special traficul de droguri și traficul de persoane pentru prostituție. (Link)
Africa
9. Egipt a extins puterile acordate președintelui statului, ca urmare a măsurilor de urgență impuse de combaterea răspândirii noului coronavirus. (Reuters)
Global
10. Secretarul General al ONU, Antonio Guterres a avertizat joi că pandemia coronavirus devine ”o criză de drepturile omului”. Acesta a spus că există ”discriminare în modul de a livra serviciile publice necesare pentru a face față COVID-19” și că există ”inegalități structurale care împiedică accesul la acestea”. (Link)