Secretarul de stat al SUA: Nu este corect să se susțină că armata ucraineană e capabilă să distrugă Rusia pe câmpul de luptă – Cronica dimineții

1. Secretarul de stat al SUA Marco Rubio a denunțat agresiunea Rusiei asupra Ucraina, dar a spus că este „necinstit” să se susțină că armata ucraineană e capabilă să distrugă Rusia pe câmpul de luptă și să se revină la ceea ce era inainte de 2014, inainte de invaziei Crimeei. Acesta a mai spus că SUA a „finanțat un impas”, într-un război care „a trimis Ucraina înapoi cu 100 de ani” și a cerut o rezoluție rapidă a conflictului. (KYIVIndependent)

2. Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a respins ideea conform căreia creşterea economică prognozată la 2,5% este una prea optimistă, el explicând că la baza acestei prognoze stau cifre ale Comisiei de Prognoză şi ale Băncii Naţionale, instituţii specializate. Tanczos arată că are încredere în cifrele avansate de cele două instituţii. (News.ro)

3. Ministrul Finanțelor a anunţat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are ”în vizor” inclusiv tranzacţiile online şi pe cele care ies ”din sfera clasică bancară”, adăugând că urmează ca domeniul plăţilor făcute pe platforme de socializare să fie curând reglementat. (News.ro)

4. Fostul ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu a vorbit despre perioada în care Călin Georgescu a lucrat în MAE și spune că nu s-a întâlnit cu el, fostul candidat la prezidențiale fiind „într-o calitate vagă de consilier onorific al predecesorului meu de atunci, domnul Mircea Geoană”. Ungureanu afirmă că, odată cu reformarea MAE, a cerut verificarea tuturor diplomaților de către CNSAS privind posibila colaborare a acestora cu vechea Securitate. În urma anunțului, au plecat mai mulți angajați, printre care și Georgescu. (Digi24)

Din Cronica de Divertisment: Premiera românească a săptămânii este comedia „Țăndări” regizată de Bogdan Naumovici. Când două comune primesc de la Guvern doar jumătate din bugetul anual de care au nevoie, iar primarii rivali mizează totul pe un meci de fotbal, crește presiunea: cine învinge ia toți banii.

5. Liderii a trei partide de opoziţie din Republica Moldova – actualul primar al Chişinăului Ion Ceban, fostul premier Ion Chicu şi ex-consilierul prezidenţial Mark Tcaciuc – precum şi fostul procuror general şi fost candidat la preşedinţie Alexandr Stoianoglo, învins în toamna anului trecut de Maia Sandu, au anunţat crearea unui bloc politic, în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. Deşi toţi aceşti politicieni au avut declaratii proruse în trecut, acum au anunțat că alianţa lor, intitulată „Alternativa”, este proeuropeană. (News.ro)

6. Președintele american Donald Trump a declarat vineri seară că „în mod absolut” va impune taxe vamale pentru produsele din UE. Începând de azi, intră în vigoare tarifele impuse importurilor din Canada, Mexicul şi China, 25% în cazul primelor două țări şi de 10% în cazul importurilor din China. (News.ro)

7. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a demarat o anchetă penală în urma relatărilor din presă conform cărora șeful spionajului ucrainean, generalul Kirilo Budanov, ar fi făcut o declarație privind o amenințare „gravă” la adresa existenței țării, dacă negocierile de pace nu vor începe până în vară, în timpul unei reuniuni parlamentare desfășurate cu ușile închise. (Hotnews)

8. Trei ostatici israelieni deţinuţi în Gaza, inclusiv tatăl ultimilor doi copii ţinuţi captivi, urmează să fie eliberaţi sâmbătă. Israelul va elibera 183 de deţinuţi palestinieni, în cel de-al patrulea schimb de la începutul armistiţiului dintre Israel şi Hamas. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Croaţia – Danemarca este finala Campionatului Mondial de Handbal masculin.

9. Un fost oficial al Rezervei Federale a fost arestat vineri, după ce procurorii americani l-au acuzat că a transmis Chinei secrete economice. John Rogers, consilier principal în divizia de finanțe internaționale a Fed în perioada 2010-21, este acuzat că și-a folosit poziția pentru a accesa date sensibile despre tarifele legate de China. (FT)

10. Pentru prima dată, o bucată imensă, aproape la fel de mare ca suprafața Parisului, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliţi. Cel mai mare aisberg din lume este o imensă banchiză de gheaţă, care are acum 80 km lungime şi acoperă 3.360 km pătraţi. Aisbergul s-a desprins din Antarctica în 1986. (News.ro)

Fotografia dimineții – Reunirea unui ostatic israelian de 80 de ani cu familia sa, după ce a fost eliberat de Hamas. Maayan Toaf/GPO/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Primele doze de vaccin anti-COVID sunt aşteptate să ajungă în România spre sfârşitul lunii decembrie – Cronica dimineții
Ludovic Orban: Dacă pierd alegerile din PNL, îmi dau demisia de la șefia Camerei Deputaților – Cronica dimineții