Secretar de Stat: Cel puțin 8 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării – Cronica dimineții

1. Cel puțin 8 milioane de români se află în afara granițelor țării și, cu siguranță, se vor găsi soluții pentru a aduce o parte dintre aceștia în România, a declarat secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu. „Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara granițelor. Este o cifră oficială pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranță avem cel puțin 8 milioane”. (Profit.ro)

2. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că România nu a luat o decizie în ceea ce priveşte trimiterea de armament în Ucraina pentru că la acest moment „nu este nevoie” de intervenţia României în acest sens. El consideră că România a luat „deciziile cele mai corecte la nivel guvernamental” în relaţiile cu ţara vecină. (News.ro)

3. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, după o întrevedere la Paris cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu. (G4Media)

4. Senatul Statelor Unite a aprobat un pachet de ajutor militar, economic şi umanitar destinat Ucrainei în valoare de aproximativ $40 de miliarde. Proiectul de lege a primit 86 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. Toţi democraţii au votat în favoarea proiectului, în timp ce 11 senatori republicani au votat împotrivă. Proiectul de lege va fi prezentat preşedintelui Joe Biden pentru a fi semnat. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: 49.3% dintre cele 22,2 de milioane de conturi care-l urmăresc pe președintele SUA sunt false, arată un audit SparkToro. Problema conturilor Twitter false a fost adusă în discuție de Elon Musk, care spune că acestea reprezintă în jur de 20% din totalul de conturi, adică de patru ori mai mult decât declară Twitter. (Newsweek)

5. Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din țările G7 – SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia – au avut discuții, în contextul în care Ucraina rămâne fără bani. Statele G7 au „mobilizat $18,4 miliarde pentru sprijinul bugetar, inclusiv $9,2 miliarde din angajamente recente”, în 2022. (Digi24)

6. Statele Unite au depășit oficial un milion de decese cauzate de Covid-19. Este cel mai mare număr înregistrat de vreo țară, la nivel global. (NYTimes)

7. Legislativul statului american Oklahoma, dominat de Republicani, a adoptat cea mai dură lege anti avort de pe teritoriul Statelor Unite. Dacă legea va fi semnată de guvernator, întreruperea de sarcină va fi interzisă din momentul fertilizării. În prezent, niciun stat american nu interzice avortul începând de la fertilizare. Avortul în caz de incest sau viol va fi permis doar dacă acestea sunt raportate poliției. (NYTimes)

8. În Anglia, internările în spitale pentru persoane cu tulburări de alimentație au crescut cu 84% în ultimii cinci ani, băieții și tinerii fiind cei mai afectați. Numărul internărilor pentru bulimie și anorexie aproape s-a dublat în 2020/21 comparativ cu 2015/16, ajungând la 24.268 de internări în întreaga Anglia. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Istvan Kovacs şi asistenţii Mihai Artene şi Vasile Marinescu se află pe lista arbitrilor care vor oficia la Cupa Mondială din Qatar, anunţată, joi, de FIFA. Lista cuprinde 36 de centrali, 69 de asistenţi şi 24 de asistenţi VAR. News.ro

9. Armata israeliană nu va efectua o anchetă penală asupra morții reporterului Al Jazeera.
Poliția militară a decis sa nu deschidă o anchetă cu privire la uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh pe motiv că nu există suspiciuni de faptă criminală. Decizia ar putea provoca critici din partea Washingtonului. (Haaretz)

10. Vangelis, compozitorul şi muzicianul grec care şi-a câştigat celebritatea datorită numeroaselor sale compoziţii muzicale, precum coloana sonoră a filmelor „Blade Runner” şi „Chariots of Fire”, a murit la vârsta de 79 de ani. Reprezentanţii săi au confirmat că muzicianul a murit într-un spital din Franţa, unde urma un tratament. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciucă: România analizează posibilitatea de a sprijini Ucraina cu echipamente militare – Cronica dimineții
Rafila: Valul cinci al pandemiei va afecta România după jumătatea lunii ianuarie – Cronica dimineții