Săptămâna trecută a fost prima săptămână, după aproape trei luni, în care rata de pozitivitate scade în România – Cronica Știrilor Pozitive
1. Resursele pe care planeta le poate genera într-un an ne-au ajuns în 2020 cu aproape o lună mai mult decât în 2019, conform datelor Global Footprint Network. (News.ro)
2. Săptămâna trecută a fost prima săptămână, după aproape trei luni, în care rata de pozitivitate scade în România, revenind sub 6%. (Biziday)
3. Numărul pacienților declarați vindecați de Covid-19 a depășit 16 milioane, la nivel global.
4. Autoritățile americane au aprobat folosirea plasmei de la pacienții care au avut Covid-19 ca tratament împotriva bolii. (Reuters)
5. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat că în privinţa numărului de cazuri de Covid-19 ţara noastră se află pe o pantă de stabilizare, dar că trebuie ca fiecare cetăţean să ajute prin respectarea regulilor pentru a putea ajunge pe o pantă descendentă. (News.ro)
6. Premierul Ludovic Orban a afirmat că doreşte simplificarea procedurilor de absorbţie a fondurilor europene, pentru că în prezent „trebuie să te duci cu un camion de hârţoage până la Bucureşti”, iar proiectele să fie refăcute de mai multe ori. El a spus că 80% din timpul pentru pregătirea şi derularea unui proiect este consumat pe obţinerea avizelor necesare. (News.ro)
7. Start-up-ul Xwing din San Francisco, dezvoltatorii unui prototip de avion autonom, l-au testat cu succes în sistem de autopilot. Fără ajutor uman, avionul poate decola, zbură și ateriza în condiții de siguranță. (Link)
8. Cercetătorii au descoperit un nou material biosintetic inedit ce „ar putea permite contopirea inteligenței artificiale cu creierul uman”, potrivit experților. (Independent)
9. Vânzarea caselor vechi din SUA a crescut, în luna iulie, cu 24,7%, comparativ cu luna iunie. Raportat la iulie 2019, creșterea este de 8,7%. (WSJ)
10. Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul s-a angajat să construiască circa 3.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres. (News.ro)
11. Ludovic Orban a declarat că toate tronsoanele de cale ferată de pe coridorul Constanţa-Curtici vor fi finalizate până la jumătatea anului 2023, cu excepţia tronsonului Predeal-Braşov acolo unde lucrările sunt mai dificil de realizat şi unde se află în revizuire studiul de fezabilitate. (News.ro)
12. Forţele rivale din Libia, Guvernul de la Tripoli recunoscut internaţional şi trupele generalului Khalifa Haftar, au anunţat o încetare imediată a focului. (News.ro)
13. Un număr de 35.000 de lituanieni au format duminică un lanţ uman pe o lungime de 34 de kilometri, din Vilnius până la graniţa cu Belarus, pentru a-şi exprima sprijinul pentru protestatarii din Belarus şi lidera opoziţiei Sviatlana Tihanuskaia, care s-a refugiat în Lituania. (News.ro)
14. O groapă de gunoi din apropierea oraşului Făgăraş va fi închisă, terenul, cu suprafaţa de 23.000 de metri pătraţi, urmând să fie decontaminat şi transformat în spaţiu verde prin însămânţare cu gazon şi plantarea de puieţi de arbori. (News.ro)
15. Un muzeu din Japonia a început să colecteze obiecte din această perioadă pentru a le arăta generațiilor viitoare cum s-a trăit în perioada pandemiei Covid-19. (VOA)
16. Mei Xiang, femela de panda-uriaş de la grădina zoologică din Washington, a născut un pui, la patru ani de la ultima ei sarcină. (News.ro)
Din Cronica de Carte:
17. Unul dintre cele mai vechi manuscrise budiste, Sulul din Gandhara, având o vechime de aproximativ 2.000 de ani, a fost digitalizat și pus online, pentru prima oară, la dispoziția publicului (Open Culture)
18. O bază de date cu aproximativ 5.000 de cărți de bucate din toate timpurile, The Sifter, a fost lansată recent; cea mai veche carte prezentă este De Re Culinaria, publicată în anul 800 în latina medievală (Atlas Obscura)
19. Organizația caritabilă Book Aid International a trimis, în 2019, peste 1,2 milioane de cărți spre biblioteci, școli, spitale, închisori și tabere de refugiați din 26 de țări, cele mai multe în Zimbabwe, Uganda și Zambia (BookSeller)
20. După ce tatăl lor, infectat cu Covid-19, a fost la terapie intensivă zile în șir, doi frați au pornit o inițiativă intitulată Books for Dad, prin care vor furniza cărți electronice sau audio pacienților internați în spitale (Associated Press)
21. Un studiu realizat asupra a 160.000 de adulți din 31 de țări a ajuns la concluzia că există numeroase avantaje pentru copiii care cresc în case cu o bibliotecă bogată (chiar dacă nici adulții, nici copiii nu reușesc să citească toate cărțile): cu cât mai mare este biblioteca, cu atât mai mult viitorii adulți vor avea realizări în domeniul literaturii, a matematicii și în accesarea și procesarea informațiilor – calități utile pentru orice antreprenor. (Inc.)
22. Pe 18 august, s-au împlinit 100 de ani de la ratificarea celui de-al 19-lea amendament la Constituția SUA (garantarea dreptului la vot femeilor), prilej cu care Biblioteca Publică din New York a creat o listă de lecturi esențiale despre feminism, pe trei categorii principale: pentru copii, pentru adulți, pentru adolescenți. Printre cărțile recomandate, se află ”Malala’s Magic Pencil”, de Malala Yousafzai, ”I Know Why the Caged Bird Sings”, de Maya Angelou și ”Becoming”, de Michelle Obama. (Link)
Fotografia dimineții vine din Turcia, unde mai mulți bivoli de apă domestici se răcoresc, pe înserat. Anadolu agency/Getty Images: