Salariile medii anuale din România au înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din UE și le-au depasit pe cele din Grecia – Cronica serii
1. Salariile medii anuale din România au înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din Uniunea Europeană și le-au depasit pe cele din Grecia, în condițiile unei inflații ridicate, dar și a stabilității cursului de schimb. Românii sunt pe locul patru de la coadă în ceea ce privește salariile nominale, și la sub jumătate din media UE. Calculele se bazează pe salariile brute, care în România sunt considerabil mai mari decât cele nete, în comparație cu alte țări. Românii au câștigat în medie anul trecut 17.739 de euro din salarii, în creștere cu 2.675 de euro sau 18% față de 2022. (Profit.ro)
2. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că o decizie privind intrarea României în Schengen terestru ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră şi să fie formalizată până la finalul lunii decembrie. Din primăvară, românii o să călătorească fără controale la frontierele terestre ale UE, precizează el. (Profit.ro)
3. Astăzi au fost dați în trafic primii kilometri de autostradă finalizați din fonduri PNRR, fiind vorba de cei 11 km aferenți lotului 4 Mândrești Munteni – Focșani al Autostrăzii Moldovei A7 (Buzău – Focșani). (Profit.ro)
4. Regiunea Regiunea Europei Centrale și de Est a înregistrat cea mai slabă rată de creștere din acest secol, cu o creștere a PIB-ului de doar 0,7% în 2023. (Profit.ro)
Din Cronica de Turism: Compania aeriană Wizz Air a introdus sau redeschis 14 rute pe aeroporturi din România în sezonul de iarnă 2024-2025, dintre care 9 rute complet noi și 5 redeschideri de rute. Printre rutele disponibile începând din această iarnă se numără cele din București spre Malmo, Cracovia și Stuttgart sau cele din Cluj-Napoca spre Abu Dhabi, Stuttgart și Viena. (Traveling Mag)
5. Judecătoria Sectorului 3 a respins cererea de anulare a amenzii de 35 milioane de euro date de Nicușor Dan, în urmă cu un an, pentru defrișările de pe bucata retrocedată în IOR. Instanța a respins cererea deoarece Maria Cocoru, proprietara celor 12 ha retrocedate în parcul IOR, unde spațiul verde a fost distrus aproape în totalitate, a murit. (Hotnews)
6. Una din soluțiile echipei lui Donald Trump pentru a opri războiul din Ucraina implică amânarea aderării Kievului la NATO pentru cel puțin 20 de ani. În schimb, SUA ar continua să aprovizioneze cu arme armata ucraineană pentru a descuraja un viitor atac rusesc, au declarat trei surse apropiate președintelui ales al SUA. (WSJ)
7. Orice concesii privind Ucraina făcute în fața lui Vladimir Putin ar fi „inacceptabile” pentru Kiev și „sinucigașe” pentru Europa, a avertizat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski. (G4Media)
8. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că ţara sa este deschisă dialogului cu viitoarea administraţie americană după victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale. (Digi24)
Din Cronica de Tehnologie: Industria crypto a pompat $135 de milioane în campania electorală din Statele Unite. Efortul a dat roade, după ce, atât în Casa Reprezentanților (253 la 115), cât și în Senat (16 la 12), au fost votați mai mulți politicieni pro-crypto decât anti. (NY Times)
9. Italia insistă în a modifica planul Uniunii Europene de a pune capăt efectiv vânzării de mașini noi cu motor cu ardere din 2035, pe măsură ce industria auto din regiune se luptă să facă tranziția. Cehia s-a alăturat Italiei și cere UE să recunoască o „gamă mai largă” de soluții dincolo de vehiculele electrice cu baterie și mașinile alimentate cu hidrogen, potrivit unui proiect de document. Cele două țări cer ca revizuirea planificată de către Comisia Europeană pentru 2026 să aibă loc anul viitor. (Bloomberg)
10. Un bărbat de 54 de ani care, pentru a scăpa de zeci de dosare penale întocmite pe numele său în toată ţara, a obţinut în 2008 un certificat de deces, a fost prins în Bucureşti, fiind reţinut pentru 24 de ore. El a alimentat într-o benzinărie şi nu a plătit, fiind acum cercetat pentru mai multe furturi, pentru că a condus în mod repetat maşina deşi nu are permis, dar şi pentru că maşina este neînmatriculată. (News.ro)