Salariile bugetarilor au crescut anul acesta cu 32 miliarde lei – Cronica dimineții
1. Ultima formă a proiectului de OUG privind tăierile de fonduri bugetare în 2025, care va intra acum în negocierile din coaliţia de guvernare şi, zilele următoare, în consultări cu partenerii sociali, prevede, printre altele, plafonări de salarii şi indemnizaţii pentru bugetari şi îngheţarea posturilor de la stat. Unele restricţii apar însă indicate pentru prima dată în spaţiul public. Este vorba despre scăderea indemnizaţiei de concediu medical de la 75% din salariu la 65% şi despre scăderea sumelor primite de partidele politice. (Profit.ro)
2. Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare a ordonanței cu tăierile care vor fi implementate din 1 ianuarie 2025, așa numita ordonanță-trenuleț. (Economica)
3. Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în noiembrie 2024 cu 2,1% față de luna anterioară, până la nivelul de 614,472 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 10,6% (5,2% în termeni reali), a anunțat Banca Națională a României. (Profit.ro)
4. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că România este una dintre cele mai sigure țări din lume, invocând nivelul scăzut al criminalității, îndeosebi în ce privește faptele comise cu violență. MAI citează rapoartele Departamentului de Stat al SUA și Comisiei Europene. (Hotnews)
5. Președinta Maia Sandu, proaspăt reînvestită în funcţie, a publicat un îndemn către cetăţeni de a face economie de energie electrică, în timp ce guvernul a luat o serie de măsuri în ceea ce priveşte instituţiile publice, magazinele şi televiziunile. Apelurile de la vârful statului intervin în condiţiile stării de urgenţă decretate în domeniul energiei, ca urmare a îngrijorărilor legate de o criză de energie electrică şi de majorarea tarifelor. Peste câteva zile, de la 1 ianuarie, Rusia nu va mai furniza gaz Transnistriei, iar Chişinăul se aproviziona cu energie electrică de la centrala din regiunea separatistă. (News.ro)
Din Cronica de Divertisment: Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” este disponibil pe platforma de streaming Netflix din 22 decembrie. Acțiunea se întâmplă într-o singură zi, în 21 decembrie 1989, înaintea Revoluției din 1989, și spune mai multe povești interconectate cu personaje care caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens într-o lume absurdă alimentată de frică.
6. Președintele german Frank-Walter Steinmeier a dizolvat Parlamentul şi a convocat oficial alegeri legislative anticipate la 23 februarie. El a denunţat o influenţă externă pe platforma X şi a menționat anularea alegerilor în România din cauza unor factori externi. (News.ro)
7. Președintele rus Vladimir Putin susţine că omologul său american Joe Biden i-a propus – în 2021 – o ”amânare” a aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani, pentru că “nu este pregătită”. Kievul și-a intensificat anul acesta cererea de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. (News.ro)
8. Prăbușirea avionului de linie aparţinând companiei azere Azerbaijan Airlines, care s-a soldat cu 38 de morţi, miercuri, în ziua Crăciunului, a fost cauzată de un „amestec exterrn, fizic şi tehnic”, arată rezultatele preliminare ale anchetei. Ministrul azer al Transporturilor a declarat presei că „pe baza opiniei experților și a declarațiilor martorilor oculari, se poate concluziona că a existat o interferență externă”. El a adăugat că „este necesar să se afle ce fel de armă” a fost folosită, citând relatările supraviețuitorilor care au auzit „trei explozii” în timp ce avionul se afla deasupra orașului Groznîi. (Libertatea)
9. Sonda solară Parker a NASA este în siguranţă şi funcţionează normal, după ce a fost cel mai aproape de Soare, a declarat agenţia spaţială. Sonda a trecut la doar 6,1 km de suprafaţă solară în 24 decembrie, zburând în atmosfera exterioară a Soarelui – corona – într-o misiune de a ajuta oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre cea mai apropiată stea de Pământ. Deplasându-se cu o viteză de până la 692.000 km pe oră, nava spaţială a suportat temperaturi de până la 982 grade Celsius. (News.ro)
10. Cristian Ghinea, autorul programului de guvernare USR, a declarat, într-un interviu, că “Nicușor Dan nu poate să câștige permanent alegerile punându-ne pe toți în fața faptului împlinit și zicându-ne: „Dați-vă la o parte că vreau eu!“. I-a mers de două ori la primăria Bucureștiului, e prea mult! Trebuie să fie momentul ăla în care Nicușor Dan să candideze împotriva unora care sunt mai buni decât el în fața poporului! Nu merge veșnic cu șantaj! Nu putem să alegem președințede țara prin șantaj.” (Aktual24)
Fotografia dimineții – Un bărbat vinde fructe și legume în fața unui tanc, în Homs, Siria. Sameer Al-Doumy/AFP/Getty Images: