Roverul Perseverence a descoperi roci albe pe Marte – Cronica Spațială
1. Compania aerospațială Arianespace a amânat pentru luna februarie 2025 al doilea zbor cu noua rachetă Ariane 6. Acest al doilea zbor era planificat inițial pentru jumătatea lunii noiembrie și va fi în același timp și primul zbor comercial pentru noua rachetă, întrucât zborul inaugural a fost unul de test. Arianespace susține că celelalte zboruri planificate pentru 2025 vor avea loc conform programului. (Arianespace)
2. Astronomii au identificat trei galaxii cu mase aproape la fel de mari ca ale galaxiei Calea Lactee care s-au format la numai un miliard de ani de la Big Bang. Ca urmare a faptului că galaxiile sunt atât de mari, în ciuda faptului că s-au format atât de aproape de Big Bang, astronomii consideră că acestea ar putea conduce la o reinterpretare a modului în care evoluează galaxiile în timp. Cele trei galaxii au fost descoperite cu telescopul spațial James Webb. (Nature)
3. Astronomii au descoperit o gaură neagră supermasivă existentă la numai 1,5 miliarde de ani după Big Bang care atrage materie de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică bazată pe cunoștințele actuale. Noua descoperire poate ajuta astronomii să înțeleagă mai bine cum s-au extins găurile negre supermasive în prima parte a Universului. (NASA)
4. Cercetătorii de la Observatorul Neil Gehrels Swift au descoperit pentru prima oară semnalul provenit de la o pereche de găuri negre care perturbă un nor de gaz situat în centrul unei galaxii. Fenomenul se repetă o dată la câteva luni într-o galaxie situată la un miliard de ani-lumină distanță de Pământ. (Astronomy and Astrophysics)
5. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a descoperit o serie de roci albe în cadrul ascensiunii sale din craterul Jezero. Pe Pământ, rocile albe sunt întâlnite frecvent, însă reprezintă o surpriză pe Marte în contextul absenței plăcilor tectonice și a faptului că Planeta Roșie are o crustă bazaltică dominată de minerale închise la culoare precum olivină și piroxen. (NASA)
6. Astronomii au reușit pentru prima oară să măsoare aurora Marelui Nor al lui Magellan, o galaxie pitică situată în apropiere de galaxia Calea Lactee. Pe baza datelor obținute cu telescopul spațial Hubble, astronomii au fost surprinși să descopere că aurora Marelui Nor al lui Magellan este foarte mică și are un diametru de numai 50.000 de ani-lumină, de aproximativ 10 ori mai mică comparativ cu aurorele altor galaxii de dimensiunea Marelui Nor al lui Magellan. (NASA)
7. Noi analize ale datelor obținute de sonda spațială Voyager 2 când a survolat planeta Uranus în 1986 au arătat că sursa misterioasă a unor particule de energie din jurul planetei a fost o simplă coincidență: cu numai câteva zile înainte de sosirea sondei, Uranus a fost afectată de un eveniment cosmic care a „dereglat” câmpul magnetic. Astfel, dacă sonda ar fi ajuns câteva zile mai târziu, ar fi observat o configurație complet diferită a câmpului magnetic. (Jet Propulsion Laboratory)
8. Centrul de cercetare și dezvoltare Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, care coordonează numeroase misiuni spațiale, a concediat încă 5% din angajați, a doua rundă de concedieri în mai puțin de un an. În total au fost concediați 325 de angajați, pe lângă cei 530 de angajați concediați anterior, astfel că JPL mai are acum doar 5.500 de angajați. (SpaceNews)
9. SpaceX a transportat cele două trepte ale rachetei Starsship la rampa de lansare, ca parte a pregătirilor pentru lansarea programată luni, 18 noiembrie. Treapta Super Heavy a fost deja poziționată pe rampa de lansare, iar deasupra ei urmează să fie montată treapta Ship. (Space)
10. Compania aerospațială privată Blue Origin se pregătește pentru lansarea inaugurală a noii rachete New Glenn formată din două trepte. Noua rachetă a fost deja montată pe rampa de lansare de la centrul Spațial Kennedy al NASA, iar zborul ar urma să aibă loc în cursul lunii noiembrie. (Space)