Rover-ul Perseverance al agenției spațiale americane NASA a ajuns joi seară pe suprafața planetei Marte – Cronica Spațială
1. Rover-ul Perseverance al agenției spațiale americane NASA a ajuns joi seară pe suprafața planetei Marte. Deși nu este primul rover marțian, Perseverance are o importanță istorică: este cel mai mare și mai tehnologizat rover trimis vreodată în explorarea unei alte planete. Perseverance a amartizat lângă craterul Jezero, acolo unde cercetătorii estimează că în trecutul îndepărtat a existat un râu, motiv pentru care NASA speră să găsească dovezi că pe Marte a existat viață. În plus, misiunea presupune și un experiment de transformare a dioxidului de carbon în oxigen și testarea în premieră a unui “elicopter”. Un alt obiectiv al misiunii este ca Perseverance să preleveze probe de sol care să fie aduse ulterior pe Terra cu o altă misiune spațială. (NASA)
2. Lander-ul InSight de pe Marte al agenției spațiale americane se pregătește de hibernare, întrucât se află într-o zonă a planetei unde vine iarna, iar panourile solare sunt deja acoperite parțial cu nisip și limitează generarea de energie electrică. Prin urmare, inginerii NASA au decis să conserve energia și să limiteze temporar utilizarea instrumentelor. Misiunea InSight a fost extinsă recent cu încă doi ani, în care lander-ul va colecta date despre cutremure și alte fenomene care au loc la suprafața planetei Marte. (Mars InSight Mission)
3. Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat procesul de selecție pentru doi astronauți. Depunerea dosarelor are loc pe site-ul oficial ESA în perioada 31 martie – 28 mai, iar ESA va alege un grup de 20 de persoane care intră într-un program de selecție pe o perioadă de 18 luni. Ulterior, vor fi aleși doar doi astronauți, dintre care un membru permanent al echipei de zbor în spațiu și un așa-numit “astronaut de rezervă”, care va zbura preponderent în misiuni comerciale. (Știința și tehnică)
4. Nava cargo rusească Progress MS-16 a andocat cu succes la modulul Pirs al Stației Spațiale Internaționale pentru a livra echipamente medicale și alimente, dar și produsele necesare pentru un experiment cu alge. Cu toate acestea, andocarea a fost realizată manual de cosmonautul Sergey Ryzhikov, ca urmare a unei defecțiuni tehnice care a împiedicat utilizarea sistemului tradițional automat. (Space)
Bonus: Răspunsuri la 6 întrebări cheie despre existența vieții pe planeta Marte. (Planetary Society)
5. SpaceX a trimis pe orbită încă 60 de sateliți în cadrului sistemului Starlink care va permite furnizarea de internet prin satelit. Totuși, treapta primară a rachetei Falcon 9 nu a putut fi recuperată, întrucât a ratat zona de aterizare plasată în Oceanul Atlantic. SpaceX a anunțat ulterior că a reușit să recupereze o parte a rachetei. În ultima perioadă, recuperarea treptei primare a rachetei Falcon 9 devenise o practică obișnuită. (Business Insider)
6. Sonda spațială Juno, aflată pe orbita lui Jupiter, a fotografiat accidental un meteor care s-a dezintegrat în atmosfera planetei. Cercetătorii estimează că meteorul avea o masă cuprinsă între 250 și 5000 de kilograme și că anual au loc circa 24.000 de evenimente asemănătoare pe planetă. (Phys)
7. NASA a amânat cu cel puțin 4 luni lansarea unei misiuni care va avea rolul de a testa în premieră o tehnică de schimbare a traiectoriei unui asteroid. Agenția americană a identificat o serie de probleme la două dintre componentele principale ale instrumentului Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical-navigation (DRACO). De asemenea, livrarea panourilor solare ale sondei este întârziată din cauza pandemiei de coronavirus. Misiunea are numele oficial Double Asteroid Redirection Test (DART) și presupune lansarea unei sonde cu o rachetă Falcon 9. Programată intial pentru intervalul 21 iulie – 24 august, lansarea va fi amânată pentru perioada 24 noiembrie – 15 februarie 2022. (SpaceNews)
8. NASA a decis ca telescopul spațial Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization, and Ices Explorer (SPHEREx) să fie lansat în 2024 cu ajutorul unei rachete Falcon 9 deținută de SpaceX. Misiunea va avea o durată de doi ani și are ca obiectivul principal realizarea unei hărți a Universului. În plus, telescopul va cauta urme de apă și molecule organice în regiuni unde stelele sunt formate din gaze și praf. (NASA)
9. Rusia și China au ajuns la un acord pentru semnarea unui memorandum de înțelegere care prevede ca cele două state să colaboreze pentru o bază pe Lună. Practic, Rusia își va oferi expertiza acumulată în domeniul spațial pentru a ajuta China să dezvolte baza lunară International Lunar Research Stations (ILRS). Obiectivul este ca baza lunară să aibă o prezență robotică permanentă începând din 2030, urmată de o prezență umană spre finalul deceniului respectiv. Cooperarea dintre cele două state vine în contextul în care NASA a exclus Rusia din cadrul programului internațional Artemis care prevede trimiterea unui echipaj uman pe Lună în 2024 și ca urmare a faptului că SUA au interzis celor de la NASA să coopereze cu China din cauza caracteristicilor militare ale programului spațial chinez. (Futurism)
10. Compania privată Axiom Space a primit o finanțare de 130 de milioane de dolari, ocazie cu care evaluarea companiei a depășit pragul de un miliard de dolari. Axiom Space va fi prima companie spațială care va trimite un echipaj privat pe Stația Spațială Internațională, iar misiunea va avea loc cel mai devreme în anul 2022. Axiom Space are un contract cu NASA pentru furnizarea unor noi module pentru ISS. (Axiom Space)