Rover-ul Perseverance a colectat cu succes a doua mostră de rocă marțiană – Cronica Spațială

1. Rover-ul Perseverance de pe planeta Marte a colectat a doua mostră de rocă într-un interval de numai o săptămână, iar NASA a publicat peste 200 de imagini din timpul operațiunii. Cea de-a doua mostră a fost prelevată din aceeași rocă ca și prima, însă de data aceasta întregul proces de colectare și sigilare a probei a avut loc fără niciun fel de pauză. (NASA)

2. NASA a raportat “spargerea” pragului de 1000 de asteroizi detectați în apropierea Pământului începând din 1968. Cu această ocazie, agenția americană a publicat un clip video cu rotația asteroidului 2016 AJ193 care a trecut în luna august pe lângă Pământ în 21 august. Acesta a fost cel de-al 1001-lea asteroid descoperit în apropierea planetei și a putut fi observat inclusiv cu telescoape dedicate publicului larg. (Earth Sky)

3. China așteaptă propuneri din partea oamenilor de știință cu privire la posibilitatea de a construi o navă spațială cu lungimea de un kilometru. Autoritățile locale îndeamnă la cercetare pentru noi metode de design care să limiteze masa totală a unei astfel de construcții și noi tehnici de asamblare a componentelor în spațiu. Cercetătorii americani consideră că, teoretic, o astfel de construcție este fezabilă, însă admit că principala problemă este reprezentată de costuri: Stația Spațială Internațională, care are o lungime de 110 metri, a necesitat fonduri totale de 100 de miliarde de dolari. (LiveScience)

4. Revista Science a realizat un amplu reportaj despre Astrobotic, unul dintre start-up-urile americane care va trimite începând de anul viitor instrumente științifice pe Lună cu ajutorul unui lander propriu numit Peregrine. În același timp, start-up-ul Intuitive Machines din Houston va trimite instrumente cu lander-ul Nova-C. Acestea vor fi practic primele misiuni sprijinite de NASA pe suprafața Lunii din ultimii 50 de ani. (Science)

5. Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Arizona a scos în evidență că analizele de apă potabilă din cadrul sistemului de purificare al apei de pe Stația Spațială Internațională au un nivel de microbi mai ridicat decât specificațiile NASA pentru apă potabilă. Sursa contaminărilor este reprezentată în primul rând de flora existentă în sistemul de filtrare al apei. În plus, mulți dintre microbii descoperiți sunt similari cu cei întâlniți în apa potabilă de pe Pământ. (Tech Explorist)

6. Sonda spațială chineză Chang’e-5 și-a întrerupt staționarea de circa 6 luni în zona punctului Lagrange, acolo unde accelerațiile gravitaționale exercitate de Soare și Pământ sunt egale, dar din sensuri opuse. Sonda a început să se deplaseze înapoi spre Lună, însă scopul exact nu este clar, în condițiile în care Agenția Spațială Chineză nu oferă detalii în acest sens. Cercetătorii americani cred că sonda va rămâne în curând fără carburant. (Futurism)

7. NASA și SpaceX au confirmat că misiunea Crew-4 cu echipaj uman va transporta 4 astronauți pe Stația Spațială Internațională în 15 aprilie 2022. Misiunea astronauților va avea o durată totală de 6 luni. Până în prezent au fost confirmați doar trei dintre cei patru astronauți care vor ajunge pe ISS: Kjell Lindgren și Robert Hines din partea NASA și Samantha Cristoforetti din partea Agenției Spațiale Europene. (NASA)

8. NASA a amânat pentru 18 decembrie lansarea telescopului spațial Hubble. Noua amânare este cauzată de problemele tehnice înregistrate de compania franceză Arienspace, întrucât telescopul va fi lansat cu o rachetă Ariene 5 care aparține acestei companii. Telescopul James Webb are o oglindă cu diametrul de 6.5 metri și un scut protector pentru soare de mărimea unui teren de tenis. Instrumentul se va poziționa pe o orbită la 1.5 milioane de kilometri de Pământ la capătul unei călătorii de aproxmativ o lună. (NASA)

9. Alarmele de incediu și fum au fost activate recent pe modulul rusesc Zvezda al Stației Spațiale Internaționale. Evenimentul a avut loc într-un moment în care bateriile stației erau la încărcat, însă agenția spațială rusească Roscosmos nu a confirmat încă oficial cauza incidentului. Astronauții ruși au raportat fum și au simțit miros de plastic ars, însă au activat filtrele de aer, iar ulterior calitatea aerului a revenit la normal. (The Guardian)

10. Prima lansare a unei rachete Firefly Alpha construită de compania americană aerospațială Firefly Aerospace s-a încheiat cu un eșec. Racheta a explodat la numai trei minute de la lansare, înainte ca prima treaptă să se separe. Problema a fost cauzată de unul dintre cele 4 motoare ale rachetei, care s-a oprit brusc la numai 15 secunde de la lansare după ce valvele principale ale motorului s-au închis în mod neașteptat. (Firefly Aerospace)

https://www.youtube.com/watch?v=qFjoPw0CfAU

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au măsurat pentru prima oară compoziția chimică a atmosferei unei exoplanete – Cronica Spațială
NASA schimbă planurile pentru misiunea prin care va aduce probe de sol de pe Marte – Cronica Spațială