Romgaz va plăti maxim $1,07 miliarde pentru a prelua subsidiara locală ExxonMobil – Cronica de Business
1. Romgaz, producătorul de gaze naturale controlat de statul român, va plăti în total cel mult $1,07 miliarde pentru a prelua subsidiara locală a gigantului petrolier american ExxonMobil, care deține 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze Neptun Deep, cea mai mare din sectorul românesc al Mării Negre. (Profit.ro)
2. ANAF a pregătit un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii de acordare a eșalonării la plată, în formă simplificată, mecanism introdus inițial pentru a ajuta firmele să plătească obligațiile fiscale amânate în 2020 în contextul pandemiei. Guvernul a decis să permanentizeze acest instrument, având în vedere că a fost una dintre cele mai accesate facilități fiscale, precum și faptul că prin această facilitate fiscală se asigură lichiditățile financiare necesare continuării activității contribuabililor care temporar se află în dificultate financiară. Eșalonarea în formă simplificată poate fi accesată pentru o perioadă de până la 12 luni, fară garanții. De asemenea, termenul de soluționare este mult redus. (Profit.ro)
3. Prețul mediu spot al gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a scăzut sub 300 de lei/MWh pentru prima dată în ultima lună și jumătate, după ce pe 6 octombrie crescuse peste 500 de lei/MWh. Motivul: Gazprom și-a dublat capacitatea rezervată pentru exportul de gaze în România și a început să livreze cantități superioare de gaze în UE. (Profit.ro)
4. Pfizer anticipează că vânzările vaccinului pentru COVID-19 dezvoltat cu BioNTech vor atinge $36 de miliarde în 2021 şi $29 de miliarde în 2022, depăşind etimările analiştilor atât pentru acest an cât și pentru anul viitor. (CNBC)
Din Cronica diminetii: Guvernul va majora puternic, pentru anul viitor, numărul avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în acest an a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000. (Profit.ro)
5. Toți cei trei indici ai bursei americane, Dow Jones, S&P 500 și Nasdaq, au închis sesiunea la un nivel record, pentru a treia zi consecutiv. Ultima oară când cei trei indici au avut trei zile consecutive încheiate cu recorduri a fost în 23 decembrie 2019. (Link)
6. Prețurile benzinei din Regatul Unit au crescut la un nivel record luna trecută. Pe 24 octombrie, prețul mediu al benzinei a depășit recordul înregistrat în aprilie 2012 și a continuat să crească, ajungând la 144,35 pence ($1,96) pe litru în ultima zi a lunii. Prețul benzinei fără plumb a crescut cu cel mai rapid ritm lunar înregistrat din 2000 până în prezent. (Bloomberg)
7. Vânzările din retailul german au scăzut, în septembrie, cu 2,5% comparativ cu luna precedentă. Cel mai probabil scăderea se datorează inflației ridicate în condițiile în care analiștii se așteptau la o creștere de 0,6%. În august vânzările au crescut cu 1,2% comparativ cu iulie. (MarketWatch)
8. Elon Musk a scris, pe Twitter, că Tesla nu a semnat încă un acord cu compania de închirieri de maşini Hertz pentru livrarea de automobile electrice. Tweetul miliardarului contrazice un anunţ şi o reclamă publicate de Hertz pe 25 octombrie, care au dus la creşterea capitalizării Tesla la peste 1.000 de miliarde de dolari. (News.ro)
9. Operatorul aerian german Lufthansa a raportat un profit pe trimestrul 3, în condițiile în care analiști se așteptau la o pierdere. Este pentru prima oară când Lufthansa generează profit de la începutul pandemiei. Grupul german a raportat un profit de 17 milioane euro. Analiștii se așteptau la o pierdere de 169 milioane euro. (Bloomberg)
10. Miliardarul american Robert Brockman, 80 de ani, acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, suferă de demență, conform unei expertize depusă la tribunalul care-l judecă. Brockman este acuzat de neplata unor taxe în valoare de $2 miliarde. Trei experți guvernamentali au raportat anterior procurorilor că acesta este competent, iar doi dintre ei au spus că își exagerează boala.(Bloomberg)