Românii, tot mai interesați de citit, conform datelor INS – Cronica de Carte
1. În conformitate cu datele date publicității de către Institutul Național de Statistică pentru anul 2023, numărul utilizatorilor activi de biblioteci a fost cu 57.000 mai mare față de 2022, aceștia împrumutând cu 600.000 mai multe cărți. Un utilizator activ al bibliotecilor a împrumutat în medie 11,5 volume pe an, media fiind de 16,5 în cazul bibliotecilor județene. Datele INS arată că numărul utilizatorilor activi a fost de 2,4 milioane persoane, distribuţia acestora evidenţiind o preponderenţă a utilizării bibliotecilor şcolare (53,3%) şi a celor publice (34,8%). (Curs de guvernare)
2. În perioada 11-14 iulie, va avea loc ediția a XVI-lea a Festivalului „Poezia e la Bistrița”, iar printre scriitorii invitați se numără poeții Leire Bilbao (Spania), Iya Kiva (Ucraina), James Appleby (Anglia), Dan Sociu, Adela Greceanu, Cătălina Matei, Cosmin Perța și prozatorul Radu Pavel Gheo. În cadrul festivalului, va fi decernat Premiul pentru Literatură al orașului Bistrița scriitorului Matei Vișniec, respectiv Premiul Laura Albulescu pentru Editorul anului lui Claudiu Komartin. (Ziar de Bistrița)
3. Pe 1 iulie a murit Ismail Kadare, cel mai cunoscut scriitor albanez. Imensa operă a lui Kadare, care cuprinde aproximativ cincizeci de cărţi – romane, eseuri, povestiri, poezii şi piese de teatru – a fost tradusă în 40 de limbi, iar în limba română cărțile sale au apărut în ultimele decenii la Editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Marius Dobrescu. (Hotnews.ro)
Bonus: Cele mai bune cărți ale lui Ismail Kadare. (New York Times)
4. „Paul Celan and the Trans-Tibetan Angel”, de Yoko Tawada, „Loving Sylvia Plath”, de Emily Van Duyne, „Jimi Hendrix Live in Lviv”, de Andrey Kurkov și „Under the Eye of the Big Bird”, de Hiromi Kawakami, se află pe lista celor mai așteptate cărți ale verii anului 2024, din cele peste 80 de titluri care vor fi lansate din iulie până în septembrie. (The Millions)
5. Știri pozitive din lumea literară:
-Institutul Cultural Român organizează ediţia a doua a concursului „Eu şi România”, dedicat copiilor din comunităţile româneşti de peste hotare – comunităţi istorice şi ţări unde limba română nu este limbă de stat. Participanţii, cu vârste între 8 şi 18 ani, sunt invitaţi să exerseze limba română prin eseuri, poveşti şi compuneri având ca temă relaţia lor cu România (News.ro)
-În librăriile independente din Houston, SUA, câinii proprietarilor care îi ajută pe cumpărători să-și găsească următoarele lecturi (Chron);
-Site-ul Color Our Collections oferă cărți de colorat pentru adulți, care pot fi descărcate în mod gratuit. Studiile au arătat că folosirea acestor cărți ajută la detensionarea și destresarea adulților (Link).
6. Volumul „My Friends”, de Hisham Matar a câștigat Premiul Orwell pentru ficțiune politică, având ca subiect un eveniment din 1984, în care autoritățile polițienești au deschis focul asupra protestatarilor aflați în fața Ambasadei Libiei din Londra. Matthew Longo a primit Premiul omolog pentru non-ficțiune pentru volumul „Picnic”, despre un grup de activiști maghiari care au organizat o petrecere de vară paneuropeană lângă granița militarizată cu Austria în august 1989. (The Guardian)
7. „Grief is for People”, de Sloane Crosley, „Life After Power: Seven Presidents and Their Search for Purpose Beyond the White House”, de Jared Cohen, „Smoke and Ashes: Opium’s Hidden Histories”, de Amitav Ghosh și „The Showman: Inside the Invasion That Shook the World and Made a Leader of Volodymyr Zelensky”, de Simon Shuster, sunt printre cele mai bune cărți de non-ficțiune care au apărut în prima jumătate a anului 2024. (NPR.org)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „The Women”, de Kristin Hannah (a 21-a săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află pentru a doua săptămână consecutivă volumul „On Call”, memoriile medicului și imunologului american Anthony S. Fauci. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „The Singularity is Nearer”, de Ray Kurzweil. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Fata cu aluniță, de Anița Vulcan Grigoriu, Editura Tracus Arte
-O seară în Paradis, de Lucia Berlin, Editura Art
-Aici mă regăsesc, de Jhumpa Lahiri, Editura Nemira
-Măreața Elvețiană, de Jen Beagin, Editura Trei
-Legământul apei, de Abraham Verghese, Editura Litera
-Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană, de James Bridle, Editura Polirom
-Când apele vor veni, de Jeff Goodell, Editura Pilot Books
-Gândește în pariuri. Cum să iei decizii mai inteligente când nu ai toate datele la dispoziție, de Annie Duke, Editura Publica
-Din dragoste pentru câini, de Pilley Bianchi și Calum Heath, Editura ap!
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Donatella Di Pietrantonio este laureata Premiului Strega (ediția cu numărul 78), cea mai importantă distincție literară din Italia, pentru romanul Vârsta fragilă/ L’età fragile (Einaudi). Ediția în limba română este în curs de apariție la Editura Polirom, în traducerea Mihaelei Găneț (Blog Polirom);
-Frank Cottrell-Boyce, ale cărui cărți pentru copii au apărut în traducere românească la Editura Corint Junior, a fost numit „reprezentantul” copiilor în Marea Britanie de către rețeaua de librării Waterstones, pentru perioada 2024-2026 (The Guardian);
-Cele mai bune cinci cărți despre noi începuturi (The Guardian);
-10 cărți care explorează sindromul impostorului (Synopy.ro).
Fotografia săptămânii: Conform datelor centralizate de site-ul TheToyZone – Cea mai populară carte pentru copii din fiecare țară, cea mai apreciată carte pentru copii a unui autor român este „Aripi de zăpadă”, de Constantin Chiriță, volumul al patrulea din seria „Cireșarii”. Sursa: TheToyZone.