Românii care trăiesc în Marea Britanie achită anual taxe și contribuții nete de peste două miliarde de lire sterline în Regatul Unit – Cronica dimineții
1. Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către senatorul PSD Robert Cazanciuc şi senatorul PNL Daniel Fenechiu prin care şoferii care se urcă băuţi la volan şi fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare. (News.ro)
2. Zece firme private integral româneşti au obţinut afaceri nete de cel puţin 2 miliarde de lei în anul 2022. Topul este condus de Dedeman, Altex și firma care operează farmaciile Catena. (Economica)
3. Fostul judecător CCR şi preşedinte al Curţii, Augustin Zegrean a declarat că dacă actuala Curte Constituţională va respecta practica mai veche a CCR, legea pensiilor speciale nu va trece de controlul de constituţionalitate pentru că nu are nicio legătură cu tehnica legislativă. El a mai spus că-i suspectează pe cei din Parlament de neştiinţă. (News.ro)
4. Românii care trăiesc în Marea Britanie achită anual taxe și contribuții nete de peste două miliarde de lire sterline în Regatul Unit. Studiul guvernului britanic a luat în calcul cetățenii proveniți din statele Spațiului Economic European. Românii sunt depășiți în clasamentul privind taxele achitate de cetățenii din Polonia, Franța, Italia și Irlanda. (Libertatea)
Din Cronica de Mediu: Start-up-ul Destinus din Elveția şi-a propus să scurteze durata călătoriilor aeriene prin intermediul unui avion alimentat cu hidrogen, care nu ar genera emisii de gaze nocive. Compania adaugă că ar putea zbura cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului (6.100 de km/h) şi, astfel, o călătorie în jurul lumii ar dura doar patru ore. Compania a testat cu succes prototipuri ale avionului în ultimii doi ani.(Euronews)
5. Simona Halep a fost audiată miercuri la Tribunalul din Londra în procesul de dopaj. Audierea va continua, iar un verdict ar urma să fie pronunţat în aproximativ două săptămâni. (Digisport)
6. Volodimir Zelenski a cerut NATO un mesaj clar că Ucraina poate adera la organizația nord-atlantică atunci când războiul cu Rusia se va încheia.„Înțelegem că nu putem fi membru al NATO în timpul războiului, dar trebuie să fim siguri că după război vom fi”. (SkyNews)
7. Fostul comandant al forțelor rusești de invazie în Ucraina, generalul Serghei Surovkin, nu a mai fost văzut în public de sâmbătă. El ar putea fi reținut din cauza suspiciunilor că a sprijinit rebeliunea mercenarilor Wagner. (TheGuardian)
8. Femeile în vârstă de 50+ ani care au urmat o terapie de substituție hormonală pentru a înlocui cantitatea de estrogen și progesteron, ca tratament în ameliorarea simptomelor menopauzei, au prezentat un risc crescut de demență în decurs de 20 de ani, conform unui nou studiu. (CNN)
9. Două comisii ale Parlamentului European au convenit săptămâna aceasta să susţină în viitoarea legislaţie comunitară asupra violenţei de gen definirea în toate statele UE a delictului de viol pe baze lipsei consimţământului din partea victimei şi nu pe baza folosirii forţei sau a ameninţării. O propunere similară venită din partea Comisiei Europene a fost respinsă de statele membre în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 9 iunie. (G4Media)
Din Cronica Sportivă: Pugilista Lăcrămioara Perijoc a acces în semifinalele categoriei 54 kilograme la Jocurile Europene Cracovia Malopolska şi a obţinut calificarea pentru Jocurile Olimpice de anul viitor.
10. Un cercetător al Institutului de Virologie din Wuhan susține că boala COVID-19 a fost concepută ca o armă biologică de China, amplificând speculațiile legate de originile pandemiei. (CNBC)
Fotografia dimineții – Coperta revistei satirice Charlie Hebdo: