România și Franța sunt țările din UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent în primul trimestru al anului 2021 – Cronica serii

1. Împrumuturile Guvernului au ajuns, în prima jumătate a anului, la 56,5 miliarde de lei, după ce în luna iunie statul a atras, prin vânzarea de obligațiuni, 4,2 miliarde de lei. În acest an, Ministerul Finanțelor are nevoie de 130,8 miliarde de lei pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a plăti datoria veche care ajunge la scadență. (Profit.ro)

2. România și Franța sunt țările din Uniunea Europeană cu cel mai ridicat deficit de cont curent în primul trimestru al anului 2021. România a înregistrat un deficit de minus trei miliarde de euro și urmează Franței cu un deficit de minus 11 miliarde de euro. Următoarele două țări în clasament sunt Grecia (minus 2,7 miliarde de euro) și Spania (minus 2,1 miliarde de euro). (Digi24)

3. Rezultatele la bacalaureat 2021 au fost publicate pe bacalaureat.edu.ro, rata de promovare, după centralizarea notelor la BAC 2021 fiind de 67,8%, înainte de contestații. (Hotnews)

4. Rata şomajului a scăzut în fiecare lună din 2021, subliniază premierul Florin Cîţu într-o postare pe Facebook, adăugând că economia României are, datorită activităţii bune a Guvernului pe care îl conduce, cea mai rapidă revenire după o criză economică „din ultima sută de ani”. (News.ro)

Din Sinteza Săptămânii: România nu a atras nici jumătate din cele 22,6 miliarde de euro care i-au fost alocate de UE, în exercițiul financiar 2014 – 2020, analiștii avertizează că leul se depreciază și va depăși pragul de 5 lei pentru un euro, iar Sulina, orașul Deltei este pe cale să rateze banii UE.

5. O nouă creștere a numărului de cazuri Covid-19 din Israel, unde mai mult de jumătate din populație este complet vaccinată cu Pfizer/BioNTech, este un „semn preliminar” al unei eficiențe posibil mai reduse a vaccinului în „cazurile moderate” ale variantei Delta, a estimat luni un expert. (Hotnews)

6. Contractele de credit vor putea fi încheiate, la cerere și cu acordul creditorului, la domiciliul clientului sau prin intermediul unui mijloc de comunicare la distanță, prevede un proiect de lege promulgat de șeful statului. (Profit.ro)

7. Comisia de la Veneţia recomandă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) „ca un prim pas urgent” în cadrul unui proces mai larg de reformare a justiţiei. (Digi24)

8. Valoarea achizițiilor și unificărilor în rândul companiilor de tehnologie din Asia de Sud-Est a crescut cu 114% YoY în prima jumătate a anului, ajungând la $19 miliarde. Dacă înțelegerile anunțate deja se vor concretiza, valoarea pe tot anul va ajunge la $75 de miliarde, mult peste cele $17 miliarde de anul trecut. (FT)

Din Cronica de Tehnologie: Unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Suedia, Coop, și-a închis aproape toate cele 800 de magazine din cauza unui atac cu ransomware. Coop este una din victimele colaterale ale atacului cu ransomware întreprins de REvil asupra furnizorului de soluții de remote management, Kaseya. (The Record)

9. Revolut negociază o investiție cuprinsă între $750 de milioane și $1 miliard, printre investitori aflându-se și Vision Fund 2 al SoftBank. Dacă se va concretiza investiția, Revolut va ajunge să valoreze peste $30 de miliarde. (Sky News)

10. Economia globală ar putea suferi o lovitură dublă brutală cauzată de stagnarea creșterii economice și majorarea prețurilor, avertizează economistul Nouriel Roubini. Roubini, profesorul de economie de la Facultatea de Business a Universității New York poreclit „Dr. Doom” din cauza prognozelor sale sumbre, a scris într-un editorial publicat de The Guardian că guvernele și băncile centrale „creează condițiile pentru mama tuturor crizelor stagflaționiste de datorii în următorii câțiva ani”. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Scholz: Germania trebuie să devină „forţa armată cea mai bine echipată din Europa” – Cronica serii
Cronica serii – Economia românească a crescut anul trecut cu 4,1%, a patra cea mai mare creștere din UE