România se împrumută de două ori mai scump decât în 2016 – Cronica dimineții

1. România se împrumută de două ori mai scump decât în 2016. Astfel, de la 3,47% dobândă percepută de piață pentru titlurile de stat românești pe 10 ani în decembrie 2016, în noiembrie 2024 nivelul acesteia a ajuns la 6,97%, în condițiile în care, pe 7 și 8 noiembrie titlurile românești au fost cotate la 7,02%. În cazul dobânzilor la împrumuturile pe termen scurt vorbim deja de dobânzi de 5 sau chiar 6 ori mai mari decât acum opt ani. (Economica)

2. Deficitul de forță de muncă din economia românească a ridicat inflația cu aproximativ 2,8 puncte procentuale în 2023, an în care deficitul de salariați a produs cele mai mari efecte, reiese dintr-o analiză a Băncii Naționale a României. În primul semestru din 2024, impactul asupra ratei inflației s-a redus până la circa 2,2 puncte procentuale. (Cursdeguvernare)

3. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în perioada următoare va avea o discuţie telefonică cu preşedintele ales, Donald Trump, el arătând că parteneriatul strategic a României cu SUA va continua în aceiaşi parametri iar dinamica relaţiilor dintre România şi SUA va fi una şi mai bună. (News.ro)

4. Un amendament la Codul Fiscal a fost introdus pe ultima sută de metri în Parlament pentru a scuti de impozit, până la 31 iulie 2025, câștigurile obținute de persoane fizice din investiții în criptomonede. Dacă amendamentul cu scutirea trece, ar putea fi un moment oportun ca investitori din România cu dețineri semnificative de criptomonede să își vândă participațiile și să marcheze un profit mare scutit de impozit. (Profit.ro)

5. În mai puțin de 10 ani, între 2015 și 2023, prețurile locuințelor în UE au crescut, în medie, cu 48%. Cea mai mare creștere este marcată în Ungaria, unde prețurile au crescut cu 173%, iar cea mai scăzută în Finlanda, cu doar 5%. În România, creșterea este de 48% și ne aflăm în subsolul clasamentului. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Jucătorul norvegian de tenis Casper Ruud l-a învins la Torino, în cadrul ATP Finals, pe spaniolul Carlos Alcaraz, cu 6-1, 7-5.

6. După două săptămâni de campanie electorală pentru prezidențiale și una pentru parlamentare, partidele au investit deja aproape 47 de milioane de lei în campania pentru președinte, iar în cea pentru Parlament – 30 de milioane de lei. PSD a cheltuit până acum 37 de milioane de lei pentru promovarea candidatului Marcel Ciolacu, adică de două ori mai mult decât în toată campanie din 2019, pentru candidatul de atunci, Viorica Dăncilă. (EuropaLibera)

7. Președintele ales Donald Trump l-a ales pe reprezentantul republican Mike Waltz pentru a fi consilierul său pe probleme de securitate naţională. Waltz, fost membru al Beretelor Verzi (forţă de operaţiuni speciale a armatei SUA – n.r.) este un critic important al Chinei și a declarat luna trecută că Statele Unite nu ar trebui să-și irosească, în Ucraina, resursele necesare în Pacific. (News.ro)

8. Dorinţa de a crea un stat palestinian nu este „astăzi” un proiect „realist”, a declarat luni noul ministru israelian de externe, Gideon Saar. Revenirea lui Donald Trump este „o oportunitate” pentru Israel de a anexa în 2025 coloniile israeliene din Cisiordania ocupată, a anunțat, în aceeaşi zi, Bezalel Smotrich, un ministru israelian de extremă dreaptă. El a mai declarat că „apariția unui stat palestinian (…) ar pune în pericol existenţa statului Israel”. (News.ro)

9. Olanda va impune controale la toate frontierele sale terestre începând cu data de 9 decembrie, a declarat luni un purtător de cuvânt al ministrului pentru Azil şi Migraţie (Digi24). De la 1 ianuarie 2025, în Elveția va fi interzisă purtarea tradiționalei burka musulmane. Legea interzice acoperirea fetei în spațiul public, amendă pentru încălcare fiind de 1000 franci elvețieni. (Digi24)

10. Directoarea de Resurse Umane a companiei AROBS Development&Engineering (fosta Enea Services România), care a fost concediată în contextul indicat al unui proces de reorganizare/rentabilizarea activității, a dat în judecata compania cerând repunerea în funcție. Unul dintre argumentele companiei pentru concediere a fost eficientizarea prin externalizarea activității de recrutare către platforma LinkedIn, conform instanței la care decizia de concediere a fost contestată. (Profit.ro)

Fotografia dimineții vine de la Varșovia și este una din fotografiile caștigătoare la European Wildlife Photographer of the Year 2024. Grzegorz Długosz:

Ți-ar mai putea plăcea
Scăderi pe bursele din toată lumea – Cronica dimineții
22.000 de români au pierdut ajutoarele sociale pentru că au refuzat un loc de muncă – Cronica dimineții