România se află pe locul 4 în topul țărilor UE cu cele mai mari creşteri ale preţurilor la curent electric pentru consumatorii casnici – Cronica serii

1. România se află pe locul 4 în topul țărilor UE cu cele mai mari creşteri ale preţurilor la curent electric pentru consumatorii casnici. Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au urcat semnificativ în primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 22 euro/100 kWh ajungând la 25,3 euro/100 kWh, iar România s-a aflat printre statele membre UE cu cele mai mari creşteri, în monedă naţională. (Digi24)

2. România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, reiese dintr-un raport privind organizarea anului școlar 2022-2023, publicat în urmă cu câteva zile de rețeaua europeană Eurydice. Acesta arată că, la nivelul școlii primare, România este pe locul trei în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță în acest an școlar, depășind inclusiv numeroase țări din sudul continentului, care, din rațiuni geografice și economice, au vacanțe de vară mai lungi. (G4Media)

3. Conducerea PSD, reunită luni în Consiliul Politic Naţional, a decis, prin vot, că senatorul Angel Tîlvăr este propunerea partidului pentru Ministerul Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu, iar propunerea va fi trimisă premierului Nicolae Ciucă (News.ro). Tatăl lui Angel Tîlvăr a lucrat în Securitate, fiind șef al Contrainformațiilor din Vrancea, înainte de decembrie 1989, pe vremea comunismului. (G4Media)

4. Inflația din zona euro a crescut la un nou maxim istoric, în timp ce economia blocului a încetinit, ceea ce întărește temerile că o recesiune este acum aproape inevitabilă. În octombrie, prețurile de consum au crescut cu 10,7% față de anul trecut, potrivit datelor estimative publicate de Eurostat, depășind cu mult estimarea mediană de 10,3% dintr-un sondaj Bloomberg. Este prima dată în istorie când zona euro ajunge la o inflație de două cifre. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Twitter lucrează la un plan de concedieri, la doar câteva zile după ce platformă a fost achiziționată de Elon Musk. Sunt anunțate reduceri pentru pozițiile de programatori și alte domenii ale companiei, potrivit surselor. Twitter are aproximativ 7.500 de angajați. (WSJ)

5. Luni dimineață, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a satului Naslavcea din Republica Moldova, aflat la granița cu Ucraina, a transmis Ministerul de Interne de la Chișinău. Nu au fost înregistrate victime, dar mai multe geamuri ale unor locuințe din Naslavcea au fost sparte. (News.ro)

6. Susţinerea pe care PNL i-a acordat-o lui Nicuşor Dan în urmă cu doi ani pentru a ajunge primar general al Capitalei este puţin probabil să fie replicată la următoarele alegeri locale din 2024, spune europarlamentarul Cristian Buşoi, vicepreşedinte al PNL: „Mi se pare destul de comic că Nicuşor Dan îşi pune problema unui al doilea mandat”. (Gandul)

7. Sistemul de pensii al Germaniei nu va fi viabil financiar peste cinci ani fără reformă, a declarat Rainer Dulger, președintele Confederației Asociațiilor Patronale Germane. Influentul grup de lobby reprezintă aproximativ 20 de milioane de angajați germani. Dulger a declarat că economia germană slăbește, iar sistemul social este „în pragul colapsului”. „Costurile vor exploda”, a spus Dulger. (CNBC)

8. Oamenii de știință chinezi au dezvoltat un medicament care creează un efect antidepresiv la șoareci în numai două ore și este lipsit de efectele secundare ale medicamentelor tradiționale. Acestea din urmă au nevoie de multe săptămâni pentru a-și face efectul. (MedicalXpress)

Din Cronica de Tehnologie: Din ce în ce mai mulți adolescenți încearcă să diagnosticheze singuri pe TikTok problemele de sănătate mentală. Experții avertizează, însă, că tinerii se pot diagnostica greșit și pot face tratamente ineficiente sau chiar dăunătoare astfel. (NY Times)

9. Președintele american Joe Biden și-ar fi pierdut cumpătul și ar fi ridicat tonul la Volodimir Zelenski, în timpul unei discuții telefonice din 15 iunie. Conform a patru persoane familiare cu discuțiile, Biden abia terminase să-i spună lui Zelenski că dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari în asistență militară pentru Ucraina, când Zelenski ar fi început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie și pe care nu l-a primit. Biden și-ar fi pierdut cumpătul și i-ar fi spus, ridicând vocea, că poporul american a fost destul de generos, iar administrația și armata americană au lucrat intens pentru a ajuta Ucraina, reproșându-i președintelui american că ar fi putut să-și arate mai multă recunoștință. (Hotnews)

10. Duminică seara au fost aprinse focuri de veghe în peste o sută de localităţi din județele Harghita și Covasna pentru a reitera solicitarea autonomiei pentru maghiarii din România, transmite agenția maghiară de presă MTI. La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălţimile din apropierea aşezărilor a fost citit proclamaţia evenimentului, semnată, ca şi în anii precedenţi, de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe. Cu o săptămână în urmă, trimisul special al premierului ungar Viktor Orban, Katalin Szili, a declarat într-o vizită din România că Declaraţia de la Cluj, care a formulat cererea de autonomie a maghiarilor din Transilvania, ”este de actualitate şi în prezent”. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Deputat PSD: Decizia Guvernului de a majora taxele şi impozitele riscă să se transforme într-un bumerang la adresa economiei – Cronica serii
România a introdus obligativitatea prezentării unui test negativ RT-PCR pentru la intrarea în țară pentru cei care vin din țări cu risc ridicat – Cronica serii