România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană în funcție de creșterea economică în ritm trimestrial – Cronica serii
1. În semestrul I 2022, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2021, cu 5,8%, atât pe seria brută cât şi pe pe seria ajustată sezonier, arată estimările ”semnal” publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. Comparativ cu trimestrul I 2022, Produsul Intern Brut în trimestrul II 2022 a fost, în termeni reali, mai mare cu 2,1%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 5,3 % atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. (News.ro)
2. România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană în funcție de creșterea economică în ritm trimestrial, arată datele preliminare publicate de Eurostat pe baza evoluțiilor înregistrate în trimestrul 2. Economia României a urcat cu 2,1% față de primul trimestru, fiind depășită doar de cea a Olandei, cu un plus de 2,6%. (Profit.ro)
3. Programul social “Litoralul pentru toţi”, ajuns la ediţia cu numărul 41, începe în acest an pe data de 28 august. Tarifele pornesc de la 35 de lei pe noapte de persoană, preţurile fiind cu până la 75% mai mici decât cele din vârf de sezon, arată datele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. (News.ro)
4. Guvernul retrage ordonanța care urma să majoreze salariile tuturor angajaților la stat. Actul normativ prevedea sporuri suplimentare pentru anumite categorii, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul celor care nu primeau acest beneficiu. (Digi24)
Din Cronica de Business: Inflația din Marea Britanie a crescut, în iulie, la 10,1%, în ritm anual. Este cel mai mai mare nivel atins în ultimii 40+ de ani și cea mai mare inflație înregistrată în rândul celor mai mari șapte economii ale lumii. (WSJ)
5. Numărul posturilor ocupate în instituții și autorități publice a rămas relativ neschimbat în iunie, a doua lună de stagnare după ce și în luna mai totalul angajaților statului a variat nesemnificativ. Astfel, în iunie, totalul posturilor ocupate a crescut cu doar cinci locuri, la 1.269.712. Raportat la decembrie 2016, numărul angajaților statului este cu peste 79.000 mai ridicat și cu peste 3.000 peste nivelul din decembrie 2010. (Profit.ro)
6. Cetăţenii amendați pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România (PLF) şi care au achitat amenda au termen 90 de zile, începând de miercuri, pentru a depune la direcţia de taxe şi impozite din cadrul primăriei de domiciliu o cerere de restituire a banilor. (Digi24)
7. Israelul a anunţat, miercuri, restabilirea completă a relaţiilor diplomatice cu Turcia şi întoarcerea ambasadorilor în ambele ţări. Legăturile dintre cele două ţări se vor transforma în ”relaţii diplomatice depline, iar ambasadorii şi consulii generali se vor întoarce în cele două ţări”, a declarat premierul israelian Yair Lapid. (News.ro)
8. Incendiile distrug în prezent în întreaga lume de două ori mai multe suprafețe împădurite decât la începutul secolului, în marea lor majoritate în zonele boreale, „probabil” din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu. (G4Media)
Din Cronica de Tehnologie: Un model matematic care poate prezice dacă un astronaut poate călători în siguranță pe Marte a fost dezvoltat în Australia. Este simulat impactul lipsei îndelungate a gravitației asupra sistemului cardiovascular, pentru a determina dacă organismul poate tolera gravitația redusă de pe Marte. (Phys)
9. Consumul din SUA s-au menținut constant în iulie comparativ cu iunie. Vânzările cu amănuntul – o măsură a cheltuielilor în magazine, online și în restaurante – au fost constante în iulie, comparativ cu luna anterioară, a anunțat miercuri Departamentul de Comerț. Fără vânzările de benzină și auto, vânzările au crescut luna trecută cu 0,7% față de iunie. (WSJ)
10. Premierul sârb Ana Brnabic, lesbiană, cu un copil, a reacționat după un atac al unui cleric ortodox de rang înalt împotriva ei și a comunității LGBTQ+. Nikanor, episcopul Banatului, a criticat-o public pe Brnabic, împreună cu organizatorii EuroPride, un eveniment internațional LGBTQ+ programat în septembrie în capitala Belgrad. El le-a cerut adepților să se opună activ evenimentului și a spus că va recurge la arme dacă va fi nevoie, pentru a lupta „cu cei care au comis un sacrilegiu împotriva a tot ceea ce ne este drag în țara noastră”. Brnabic a replicat, considerând dureroase comentariile liderului religios, și a spus că atenția națiunii ar trebui să se îndrepte către discuțiile cu Kosovo. (Bloomberg)