România este implicată în misiunea prin care NASA va aduce probe de rocă de pe Marte – Cronica Spațială

1. România este implicată direct în misiunea prin care NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) vor aduce mostre de rocă de pe Marte pe Pământ în 2033. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI din București va dezvolta o serie de echipamente care vor avea rolul de a bloca și asigura un braț robotic pe platforma statică NASA în timpul lansării de pe Pământ, pe durata călătoriei spre Marte și în faza de amartizare. Brațul robotic va fi folosit pe Marte pentru a colecta probele de rocă ce vor ajunge ulterior pe Pământ. De asemenea, compania GMV România va verifica la sol, înainte de lansare, că toate operațiunile și datele culese de senzorii brațului robotic funcționează corect. Brațul robotic este construit de compania italiană Leonardo. (ROSA)

2. Astronomii au doborât pentru a treia oară în acest an recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie observată vreodată. De data aceasta, telescopul spațial James Webb Space Telescope a observat o galaxie la numai 235 de milioane de ani după Big Bang. Precedentul record era de 300 de milioane de ani. (LiveScience)

3. Astronomii au descoperit recent semnale transmise de materia neagră din Univers în urmă cu 12 miliarde de ani, adică de pe vremea când Universul avea o vârstă de numai 1.5 miliarde de ani. Datele au fost obținute prin analizarea unui grup de 1.5 milioane de galaxii cu ajutorul cărora au creat o hartă a materiei negre din prima parte a existenței Universului. (Universe Today)

4. Telescopul Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA) a identificat momentele imediat următoare unei coliziuni între două stele. Primele date arată că lumina generată a călătorit între 6 și 9 miliarde de ani înainte de a fi reperată de telescop în luna noiembrie a anului trecut. (Science Alert)

5. NASA a confirmat că misiunea Artemis I, care presupune trimiterea unei capsule fără echipaj uman pe pe orbita Lunii, va fi lansată în 29 august, cu o dată de rezervă pentru 2 septembrie în cazul în care apar diverse probleme. Racheta SLS și capsula vor ajunge pe rampa de lansare în 18 august. (Futurism)

6. Coreea de Sud a lansat cu succes prima sa misiune spațială, cu ajutorul unei rachete Falcon 9 furnizată de SpaceX. Misiunea Korea Aerospace Research Institute (KARI) este reprezentată de o sondă spațială care va ajunge pe orbita Lunii la jumătatea lunii decembrie, de unde va efectua o serie de operațiuni științifice timp de aproximativ un an. Sonda are la bord cinci instrumente științifice, dintre care unul aparține celor de la NASA. Anul viitor, Coreea de Sud vrea să lanseze tot cu sprijinul SpaceX 5 sateliți care vor fi folosiți pentru a monitoriza capabilitățile nucleare ale Coreei de Nord. (Earth Sky)

7. Blue Origin a efectuat al șaselea zbor turistic în spațiu cu racheta New Shepard, ocazie cu care alți 6 oameni au ajuns la limita de 100 de kilometri altitudine. Printre ei s-au numărat, în premieră mondială, și doi cetățeni din Portugalia și Egipt. Durata totală a zborului a fost de 11 minute. (Phys)

8. China a lansat în spațiu un avion spațial experimental cu ajutorul unei rachete Long March 2F. Autoritățile chineze s-au limitat să afirme că este vorba despre “un test spațial” și că vehiculul se va afla pe orbită “pentru o perioadă de timp” înainte de a reveni pe Pământ. (SpaceNews)

9. O bucată din racheta chinezească Long March 5B a intrat în atmosfera Pământului deasupra Oceanului Indian și s-a prăbușit în apropiere de insula Borneo, care aparține de statul Malaysia. Bucata avea o masă de circa 22 de tone și o lungime de circa 33 de metri, iar cea mai mare parte a ars la intrarea în atmosferă. Racheta a fost folosită în 24 iulie pentru a lansa un nou modul din cadrul Stației Spațială Chineze Tiangong. (The Verge)

10. Programul spațial privat Polaris finanțat de miliardarul Jared Isaacman va efectua prima misiune spațială în cursul lunii decembrie. Misiunea va avea loc cu o capsulă Crew Dragon a celor de la SpaceX și are trei obiective majore: să ajungă la o altitudine record de 1400 de kilometri, să testeze comunicațiile dintre Crew Dragon și sistemul de internet prin sateliți Starlink și să efectueze o activitate extravehiculară. Dacă va fi îndeplinit, ultimul obiectiv va reprezenta prima activitate extravehiculară de pe o capsulă Crew Dragon și prima realizată de un echipaj privat. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit cea mai mică și mai grea pitică albă din istorie – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit roci albe pe Marte pentru care nu au încă nicio explicație – Cronica Spațială