România e ultima țară din UE la bugetul alocat pentru cercetare şi dezvoltare – Cronica serii

1. Austostrada Sebeș-Turda (A10) va fi deschisă complet începând din 30 noiembrie, a anunțat luni ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Potrivit acestuia, au mai rămas de finalizat doar „câteva lucruri minore”, astfel că marți după-amiază se va da drumul circulației și pe Lotul 2, însă „fără festivisme” și „fără tăieri de panglici”. (Digi24)

2. Noua variantă Omicron a noului coronavirus prezintă ”un risc foarte mare” la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Organizația a subliniat că există numeroase incertitudini cu privire la pericolul pe care-l reprezintă şi la transmisibilitatea acesteia și că ”până în prezent nu s-a raportat niciun deces din cauza variantei omicron”. (News.ro)

3. PSD Giurgiu a anunțat că patru primari care au candidat pentru PNL anul trecut sunt acum alături de social-democrați. (Hotnews)

4. Curtea de Apel București a anulat luni Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 care permitea betonarea mai multor spații verzi. Procesul a fost intentat de mai muți cetățeni, iar decizia este definitivă. Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 a fost elaborat de Primăria Sector 3 și aprobat de Consiliul General în ianuarie 2019. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Primele date din SUA arată că, de Black Friday, traficul în magazinele de retail a crescut cu 47,5%, comparativ cu anul trecut, însă a fost mai mic cu 28,3%, față de 2019. În online vânzările au fost de $8,9 miliarde vineri, sub recordul de $9 miliarde înregistrat anul trecut. (CNBC)

5. Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au cheltuit aproximativ 311 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) în 2020, echivalentul a 2,3% din PIB. Pe ultimul loc în rândul acestor ţări a fost România, care anul trecut a alocat pentru acest domeniu doar 0,47% din PIB, arată datele publicate de Eurostat. (G4Media)

6. Doar 6% dintre produsele de electro-IT din ofertele de Black Friday au avut în luna noiembrie cel mai scăzut preț din an. Astfel, dintr-un număr total de 2.067 de produse care au fost listate pe parcursul întregului an, doar 126 (6%) au avut preț minim de Black Friday, restul de produse beneficiind de alte oferte mai avantajoase. (Profit.ro)

7. Armata rusă a anunţat luni că a efectuat cu succes un nou tir de testare a unei rachete de croazieră hipersonice de tip Zircon, în contextul unei curse a înarmării cu acest tip de armament, pe care Moscova îl consideră ”invincibil”. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Minerii de criptomonede sparg conturi de Google Cloud pentru a-și crește puterea de procesare, avertizează Google. În 86% din cele mai recente 50 de cazuri în care conturile de Google Cloud au fost compromise, acestea erau folosite pentru minarea monedelor digitale. 10% dintre conturile sparte erau folosite pentru a identifica alte sisteme vulnerabile. (CNBC)

8. Compania germană BioNTech, inventatoarea celui mai utilizat ser anti-COVID-19 din Occident, a anunțat luni că a început să lucreze la un nou vaccin, împotriva Omicron, noua variantă detectată în Africa de Sud şi clasată „îngrijorătoare” de către OMS, deși încă nu este clar dacă va trebui să refacă actualul ser anti-COVID-19. (Digi24)

9. Preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat luni să doneze Africii un miliard de doze de vaccin împotriva Covid-19, într-un discurs video susţinut la un summit China-Africa, la Dakar, capitala Senegalului. (News.ro)

10. Kazahstanul se confruntă cu supraîncărcarea rețelei de energie, din cauza numărului mare de mineri de criptomonede, mulți dintre aceștia mutați aici după interdicțiile impuse de China. Guvernul vrea să raționalizeze energia folosită de 50 dintre minerii de criptomonede și spune că aceștia vor fi primii lăsați fără energie în cazul în care rețeaua va avea de suferit. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 4 miliarde euro – Cronica serii
Guvernul a încasat în prima jumătate a anului peste 10 miliarde de lei din taxarea sectorului energiei electrice – Cronica serii