România coboară în Topul global al sprijinului direct din buget acordat în pandemie firmelor și populației. Intră în compania unor țări din Africa – Cronica dimineții

1. Sprijinul direct acordat de la buget firmelor și populației în contextul pandemiei plasează România în a doua jumătate a unui clasament global, în care Fondul Monetar Internațional analizează 191 de state. Astfel, pe baza datelor de la finele lunii decembrie, centralizate acum, România se află pe locul 124 în lume. In septembrie ne aflam pe locul 114. Datele arată că România, cu măsuri directe de la buget de 2,3% din PIB, sub un prag de 2,5% din PIB luat în calcul de FMI, se află în compania statelor din Africa și a câtorva țări din Asia. În timp ce România nu a prea făcut mare lucru în perioada septembrie-decembrie, o serie de țări din Asia au depășit pragul de 2,5% din PIB, devansând România.(Profit.ro)

2. Medicul Alexandru Rafila este de părere că valul al treilea al pandemiei de COVID-19 ar putea să dureze circa şase săptămâni, dar spune că cifrele reale ale pandemiei nu sunt cunoscut. El apreciază că numărul zilnic de cazuri raportate este mic în comparaţie cu situaţia care se regăseşte în spitale şi în secţiile de Terapie Intensivă care sunt pline. (News.ro)

3. Premierul Florin Cîţu a anunțat că toţi ne dorim să revenim la normalitate, iar vaccinarea este cea mai rapidă cale de a scăpa de pandemie. Cîțu a spus că va fi accelerate campania de vaccinare. Premierul a subliniat şi că au fost folosite până acum peste 3 milioane de doze de vaccin. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Gigantul Volkswagen a fost obligat să își ceară scuze după ce a anunțat, în glumă, că se va rebrandui ca Voltswagen în SUA. (Financial Times)

4. Italia a introdus obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar, inclusiv pentru farmaciști. Cei care refuză vaccinul vor fi suspendați și nu vor fi plătiți până la finele anului. (Reuters)

5. Încrederea în companiile de technologie, inclusiv în cele specializate în AI, VR, 5G și internet of things, a scăzut anul trecut la nivel global, conform Edelman Trust Barometer. 31.000 de persoane din 27 de țări au răspuns la sondaj. Pentru 17 din cele 27 de țări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franța, China, Japonia, este cel mai scăzut nivel înregistrat din 2012 până în prezent. În SUA, scăderea a fost abruptă, de 9 procente. (Axios)

6. Numărul locurilor noi de muncă adăugate de firme, în martie, în SUA, a fost cel mai mare din ultimele 6 luni. 517.000 noi locuri de muncă au fost înregistrate în martie, cele mai multe în HoReCa. Comparativ, în februarie numărul a fost de 176.000. (CNBC)

Promo: SARTO bespoke a lansat Costumul de Criză, un costum din 6 piese, gândit pentru ca orice profesionist să poată avea esențialul vestimentației business timp de o săptămână întreagă, făcând o investiție inteligentă în imaginea sa.

7. Covid-19 a fost a treia cauză a deceselor din SUA, anul trecut. Peste 375.000 de decese s-au înregistrat din cauza acestei boli. În total, 3,3 milioane de persoane au decedat anul trecut în SUA, o medie de 829 de decese la 100.000 de locuitori, în creștere comparativ cu 2019, când media a fost de 715 decese. (Time)

8. Mai multe femei însărcinate au murit, au întâmpinat complicații în timpul sarcinii sau au născut prematur anul trecut, în timpul pandemiei, decât în anii precedenți. Concluzia apare într-un studiu publicat în Lancet Global Health, care a analizat peste 6 milioane de femei însărcinate din 17 țări. Cercetătorii au eliminat cazurile în care femeile au fost infectate cu noul coronavirus. Disfuncționalitatea sistemelor sanitare, afectate de pandemie, precum și teama femeilor însărcinate de a nu fi infectate la clinici/spitale au fost principalii factori care au influențat creșterea numărului. Riscul nașterilor premature a crescut cu 28%, în timp ce cel al deceselor în timpul sarcinii sau la naștere a crescut cu mai mult de o treime în două țări: Mexic și India. (NYTimes)

9. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat noi restricţii, inclusiv închiderea unităţilor de învăţământ, în contextul valului trei al pandemiei. Macron a dispus extinderea pe întregul teritoriu al Franţei a restricţiilor care erau deja în vigoare în 19 departamente. Grădiniţele, şcolile şi liceele vor fi închise timp de trei săptămâni. Circulaţia rămâne interzisă în intervalul orar 19.00 – 6.00, la fel şi deplasările interregionale. „Nu va exista nicio limită privind durata ieşirilor din case pe o rază de zece kilometri în jurul domiciliilor”. Preşedintele Franţei a anunţat că restricţiile privind deplasările între regiuni nu se vor aplica în perioada Paştelui catolic. (Hotnews)

Una din Cronica Sportiva: Unul dintre cele mai tinere sporturi din România, triatlonul, este foarte aproape să fie reprezentat pentru prima oară la Jocurile Olimpice: naturalizat în urmă cu doi ani, francezul Felix Duchampt a adunat deja punctele necesare pentru calificarea la Tokyo, iar Antoanela Manac este, de asemenea, foarte aproape de cea mai mare competiție sportivă din lume. (Gsp.ro)

10. Un tribunal din Bruxelles a ordonat miercuri guvernului belgian să ridice în termen de 30 de zile toate măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei. În caz de neconformare, guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi, au relatat mai multe mass-media belgiene. Acțiunea în justiție a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective și că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricțiile sunt ilegale. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Coperta revistei New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul pacienților internați la Terapie Intensivă în Italia a scăzut pentru prima oară de la declanșarea epidemiei – Cronica dimineții
Noua lege a minorităților naționale din Ucraina nu permite accesul la educație în limba maternă comunității române – Cronica dimineții