România are a 2-a cea mai ieftină benzină și a 3-a cea mai ieftină motorină din UE – Cronica serii

1. România are a 2-a cea mai ieftină benzină și a 3-a cea mai ieftină motorină din UE. Prețurile carburanților în România sunt în scădere în ultima perioadă, benzina fiind la nivelul lunii ianuarie, iar motorina ajungând la nivelul de la începutul anului trecut. (Digi24)

2. În ianuarie, România a exportat cantități mai mari de gaze naturale decât a importat, o premieră națională absolută, în urma unei adevărate explozii a livrărilor la extern. Din sistemul național de transport au ieșit în afara țării, către statele vecine, peste 1,09 milioane MWh de gaze, în creștere de 33 de ori comparativ cu luna similară din 2022 (sub 33.000 MWh). (Profit.ro)

3. România se situează printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește accesul la medicamente de ultimă generație. Un pacient român așteaptă 918 zile pentru a avea acces la un medicament de ultimă generație, iar un german 128 de zile. Media europeană este de 517 zile, de la obținerea autorizației de punere pe piață. (Hotnews)

4. În ultimul deceniu, chiriașii din România au preferat locuințele mici în detrimentul celor mult mai spațioase. Prin urmare, chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu 2 camere, cu aproape 20%, în timp ce locuințele cu 3 și 4 camere au avut prețuri care au stagnat sau au scăzut cu aprope 10 procente. (Profit.ro)

5. Parchetul European, condus de Laura Codruță Kovesi, acuză de fraudă cu fonduri europene cinci persoane din România, între care un deputat, dar şi două firme. Acestea ar fi produs un prejudiciu de 1,7 milioane de euro prin obţinerea de fonduri europene cu documente false şi inexacte. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Peste 14.405 zboruri au fost anulate în Europa în luna martie 2023, în creștere cu 65% comparativ cu luna februarie, când au fost anulate 8.713 zboruri, potrivit datelor analizate de Cirium. La nivel global, numărul zborurilor anulate a fost de 72.900, în creștere cu 20% comparativ cu februarie. Compania de analiză se așteaptă ca numărul de zboruri anulate să crească pe măsură ce ne apropiem de sezonul estival. (Schengen Visa Info)

6. Miniştrii agriculturii din cinci state din estul Uniunii Europene, inclusiv România, cer într-o nouă scrisoare Comisiei Europene să modifice şi să extindă reglementările ce restricţionează importul unor produse agricole ucrainene, a relatat joi agenţia poloneză de presă PAP. (Digi24)

7. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că plata taxei pentru trecerea podului de la Feteşti este în continuare obligatorie, iar momentul în care se va renunţa la aceasta va fi anunţat din timp. Reacţia vine după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că taxa de la Feteşti va fi suspendată până la finalizarea lucrărilor la podul peste braţul Borcea. (News.ro)

8. Polonia rămâne cea mai ostilă țară din UE pentru persoanele LGBT, la mică distanță de România, arătă un studiu. Polonia se află în această poziție din 2020, potrivit indexului anual Rainbow Europe, publicat de ILGĂ-Europe, un ONG cu sediul la Bruxelles. Pe ultimele locuri din UE, se mai află România (18%) și Bulgaria (20%). (G4Media)

9. Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, a declarat joi un oficial occidental, ceea ce ar permite forţelor Kievului să lovească trupele ruseşti şi centre logistice aflate la mare distanţă în spatele liniei frontului. Marea Britanie ar fi primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi folosite doar pe teritoriul suveran ucrainean şi nu în interiorul Rusiei. Ministerul Apărării de la Londra a refuzat iniţial să comenteze informaţiile, în timp ce Kremlinul a declarat că aceste demersuri vor necesita „un răspuns adecvat din partea armatei” ruse. (News.ro)

10. La o zi după scandalul creat în fața Parlamentului, dar și în ședința deputaților, liderul AUR George Simion a prezentat joi, într-o conferință de presă, programul de guvernare al partidului său. Documentul conține 15 puncte prin care AUR promite că „reconstruiește România”. Printre măsurile propuse de Simion se numără naționalizarea OMV, înființarea unor tribunale cu jurați și stagiu militar de trei luni. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Un medic român a plecat din țară la fiecare 4 ore în anul pandemiei – Cronica serii
Cronica serii – Ion Iliescu a fost inculpat în dosarul Revoluției din 1989