România ar putea încheia anul 2024 cu peste 200 kilometri noi de autostradă și drum expres – Cronica dimineții

1. Ministerul de Interne anunță că se află în fază finală de dezvoltare a infrastructurii necesare emiterii unui nou prototip Carte Electronică de Identitate (C.E.I.), testele tehnice finale fiind programate în perioada 9-15 septembrie 2024. Noua carte electronică de identitate (CEI) va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997. (Profit.ro)

2. România ar putea încheia anul 2024 cu peste 200 kilometri noi de autostradă și drum expres. România a dat în trafic de la începutul anului 37 de kilometri (24 din A0 Sud și 13 din drumul de legătură Oradea – A3). Până la finalul anului, bilanțul inaugurărilor ar putea sări de 200 de kilometri, din care cei mai mulți vor fi din Autostrada Moldovei (A7). (Economica)

3. Top 50 cei mai mari angajatori din România în anul 2023 este dominat de companiile din comerţ şi de cele din industria auto, arată datele centralizate de Bridge-to-Information, o plat­formă de analiză a datelor. Din datele analizate reiese că pe primele poziţii în clasamentul celor mai mari angajatori sunt Kaufland, Dedeman şi Automobile Dacia, care au avut, cumulat, aproape 38.000 de angajaţi anul trecut. Per total, companiile incluse în top 50 cei mai mari angajatori au avut anul trecut un număr cumulat de 282.752 de angajaţi, în creştere cu aproape 3.600 de angajaţi de la an la an. (Link)

4. Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şase luni din 2024 a fost de 10.412, în creştere cu 31,17% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. (G4Media)

Din Cronica de Carte: Cel mai recent sondaj despre obiceiurile de lectură în Europa, realizat de institutul Eurostat, arată că românii continuă să fie europenii care citesc cel mai puțin. Procentajul românilor care au participat la sondaj și spun că au citit cărți în ultimul an este de 29.5%, față de 52,8%, media europeană, și la mare distanță de vârful clasamentului, Elveția (8 din 10 elvețieni declară că au citit în ultimele 12 luni). (Răsfoiala)

5. Turul 2 al alegerilor prezidenţiale ar putea să-i aibă drept competitori pe Marcel Ciolacu şi pe Nicolae Ciucă, potrivit rezultatelor unui sondaj CURS. Locul al treilea în intenţiile de vot revine lui Mircea Geoană, urmat la doar un procent de liderul AUR George Simion. În ceea ce priveşte votul la parlamentare, PSD se situează pe primul loc, urmat de PNL, AUR şi de Alianţa Dreapta Unită. Atât UDMR, cât şi partidul Dianei Şoşoacă, ar obţine cele 5% din voturi necesare intrării în Parlament. (News.ro)

6. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat despre candidatura la prezidenţiale că la nivel personal, decizia sa este luată, dar trebuie să mai aştepte câteva zile. ”Voi anunţa decizia, în momentul în care voi termina mandatul la NATO”. (Digi24)

7. Ambasada Rusiei la Paris a acuzat duminică autorităţile franceze că „refuză să coopereze” cu Moscova în urma arestării în Franţa a lui Pavel Durov, CEO al aplicaţiei de mesagerie Telegram, care are dublă cetăţenie rusă şi franceză. (News.ro)

8. Papa Francisc a condamnat duminică interzicerea de către Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova, exprimându-și îngrijorarea pentru libertatea religioasă în Ucraina. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Cătălin Chirilă a câştigat medalia de bronz la 500 m, la Campionatele Mondiale de canoe, competiţie care are loc în Uzbekistan. News.ro

9. Un număr tot mai mare de dovezi științifice arată că microplastice se acumulează în organele umane critice, inclusiv în creier, determinând cercetătorii să solicite măsuri urgente pentru a controla poluarea cu plastic. Douăzeci și patru de mostre de creier colectate la începutul acestui an au măsurat, în medie, aproximativ 0,5% plastic din greutate. (TheGuardian)

10. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara atrag atenţia că în această perioadă de sfârşit de vară apare şi alergia la ambrozie. Potrivit datelor statistice, peste 2,5 milioane de români sunt alergici la această plantă. O singură plantă de ambrozie poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, iar acestea ajung să fie duse de vânt până la 3 km. (News.ro)

Fotografia dimineții prezintă roboți umanoizi prezentați la World Robot Conference, din Beijing. Xinhua/REX/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Grindeanu: Sunt șanse reduse ca autostrada Ploiești-Brașov să înceapă în următorii 5 ani – Cronica dimineții
Trump anunță tarife suplimentare pentru importurile din China – Cronica dimineții