România a urcat 10 poziții în “Topul celor mai bune locuri în care să fii în timpul pandemiei” – Cronica Știrilor Pozitive

1. România a urcat 10 poziții, până pe locul 31, în “Topul celor mai bune și celor mai rele locuri în care să fii în timpul pandemiei”, realizat de Bloomberg. Pe locul 30, chiar înaintea țării noastre, se află SUA. Primele trei țări sunt Noua Zeelandă, Australia și Singapore. (Profit.ro)

2. Primul vaccin împotriva malariei ar putea fi testat în acest an. Vaccinul, dezvoltat pe tehnologia mRNA, similară cu cea folosită de Pfizer/BioNTech și Moderna, ar putea eradica boala care a ajuns la 225 milioane de cazuri în 2019 și peste 400.000 decese, marea majoritate în rândul copiilor din Africa. (Link)

3. În SUA, un singur copil a murit de gripă în această iarnă, până în prezent, conform datelor oficiale. În iernile trecute, numărul deceselor se apropia de 200. (Link)

4. Dobânzile la care se împrumută Guvernul au coborât în februarie la cel mai redus nivel începând din 2016. Direcția e alimentată în mare măsură de reducerea ratei-cheie de către BNR în ultimul an, culminând cu tăierea ratei la un minim istoric, de 1,25%, în ianuarie. (Profit.ro)

5. Numărul deceselor raportate ieri în Anglia, cauzate de Covid-19, a scăzut pentru prima oară sub 100, din 26 octombrie.

6. Chloe Zhao a devenit a două femeie din istoria Globurilor de Aur (78 de ediții) care câștigă premiul pentru cel mai bun regizor. Ea este prima femeie asiatică ce câștigă acest premiu. Zhao a regizat filmul „Nomadland”. (Variety)

7. Principalul grup de lobby al industriei petroliere americane se pregătește să susțină stabilirea unui preț pentru emisiile de carbon. Este cel mai puternic semnal de până acum că producătorii de petrol și gaze sunt pregătiți să accepte eforturile guvernamentale pentru a face față schimbărilor climatice. (WSJ)

8. Sistemul public de sănătate din cel mai mare oraș al Canadei, Toronto, a anunțat că va vaccina persoanele fără adăpost în prima fază a campaniei de vaccinare. (Link)

9. Uttarakhand a devenit primul stat din India care a acordat femeilor coproprietatea asupra terenurilor, care în mod tradițional se transferă pe linie patriarhală. Amendamentul oferă soțiilor și fiicelor acces egal. 350.000 de femei din tot statul vor beneficia de această schimbare. (Link)

10. Numărul autorizațiilor de construcție pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 10.2% în ianuarie 2021 comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 2.558 de autorizații, dintre care 65% sunt pentru mediul rural. De asemenea, suprafața utilă totală pentru care s-au obținut autorizații este de aproape 658.000 de metri pătrați, în creștere cu 38%. (Institutul Național de Statistică)

11. În 2020, piața locală de e-commerce (achiziții de la comercianții români), e-tail și servicii, s-a ridicat la aproximativ 7 miliarde de euro, în creștere cu 36% față de anul precedent, conform datelor interne și externe analizate de PayU, liderul pieței de plăți online din România. Săptămâna trecută, ARMO (Asociația Română a Magazinelor Online) a apreciat că sectorul de e-commerce a atins pragul de 5,6 miliarde de euro la finalul anului 2020, cu 30% mai mult decât în 2019, când valoarea comerțului online a fost estimată la aproximativ 4,3 miliarde de euro. (Profit.ro)

12. În Franța, utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID -19 va fi extinsă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani și care prezintă comorbidități, a declarat luni seara ministrul Sănătății, Olivier Veran. (Ziare)

13. 52,3% dintre germanii care au răspuns unui sondaj s-au declarat de acord cu interzicerea accesului mașinilor în centrul orașelor și crearea unor spații pietonale, precum și a unor piste pentru bicicliști. 40,1% s-au împotrivit, iar 7,6% sunt indeciși. (Link)

14. Țara Galilor a devenit prima țară din Marea Britanie care interzice fumatul în aer liber în zonele unde se află spitale, școli și locuri de joacă pentru copii. O amendă de 100 lire a fost instituită pentru cei care încalcă legea. (TheGuardian)

15. Cablurile submarine de internet ar putea, pe viitor, să fie folosite pentru depistarea cutremurelor și a tsunamiurilor. Un test realizat recent a arătat că acestea pot fi sesizate datorită distorsiunilor care apar în circulația fasciculelor luminoase. (The Verge

16. MyHeritage lansează Deep Nostalgia, un instrument care folosește inteligența artificială pentru a anima persoanele din fotografiile vechi. Procesul este complet automat, utilizatorii trebuind doar să urce fotografiile pe site. (Gizmodo)

17. Erika Rischko, o bunică de 81 de ani din Germania, are succes pe TikTok cu materiale video în care face exerciții fizice. Ea a strâns 125.000 de urmăritori și peste 2 milioane de likeuri pentru materialele în care face genoflexiuni, flotări și dansează împreună cu soțul său. Erika și-a deschis contul în primăvara trecută, când Germania era în lockdown. (Reuters)

Fotografia dimineții – O gâscă egipteană într-o „mare” de narcise, în St. James’s Park din Londra. Kirsty Wigglesworth / AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Sănătății din Israel: Din 428,000 cetățeni care au primit a doua doză din vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, doar 63, adică 0.014%, au contractat virusul – Cronica Știrilor Pozitive
Rata infecțiilor la nivelul întregului stat New York a rămas sub 1% pentru ultimele 30 de zile – Cronica Știrilor Pozitive