România a părăsit anul trecut ultima poziție în regiune la compensarea salariaților pentru munca depusă – Cronica dimineții
1. Alexandru Rafila a declarat că românii au în continuare dileme în privinţa certificatului verde COVID, pentru că nu li s-a explicat ce este acest document şi mai ales că nu presupune exclusiv vaccinarea. „Cred că în România am făcut două lucruri greşite, apropo de comunicare. Nu am explicat ce este certificatul verde şi nu am explicat foarte clar că acest certificat verde nu presupune exclusiv vaccinarea. Vaccinarea, sigur, trebuie încurajată”. (Digi24)
2. Covid-19 va deveni o boală endemică până la finele anului viitor, este concluzia interviurilor realizate de Reuters cu mai mulți epidemiologi de top. (Reuters)
3. România a părăsit anul trecut ultima poziție în regiune la compensarea salariaților pentru munca depusă, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de 41,3% din PIB, am urcat de puțin peste Polonia (40,5% PIB) dar am rămas încă în urma Ungariei (42% PIB), Slovaciei (44,5%) și Bulgariei (45,5%). Pentru referință, media UE27 s-a situat în anul declanșării pandemiei la 48,9% ( ușor sub media Zonei Euro, de 49,5%) iar Germania a avut o pondere în PIB a compensării salariaților de 55,2%). (Cursdeguvernare)
4. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu se poate realiza o coaliţie de guvernare fără compromis şi ”nu va fi nicio problemă să găsească USR o soluţie de a merge mai departe alături de PNL”. Kelemen a adăugat că dacă refacerea vechii coaliţii nu se va putea realiza, ”nu rămâne altceva” decât varianta cu PSD , care ”va cere poziţia de prim-ministru”. (G4Media)
5. Un nou studiu care susținea eficiența medicamentului Ivermectină a fost retras. Studiu, realizat în Liban și publicat în mai, a fost contestat luna trecută după ce datele mai multor pacienți păreau a fi repetate. (Link)
Din Cronica Sportivă: Robert Glinţă a cucerit, miercuri, medalia de bronz în proba de 50 de metri spate din cadrul Campionatelor Europene de nataţie în bazin scurt de la Kazan (Rusia). News.ro
6. Șeful Statului Major american, Mark Milley, spune că armata SUA are „în mod categoric” capacitatea de a apăra Taiwanul de China, în cazul unui eventual conflict. Întrebat dacă există pe termen scurt riscul unui atac din partea Chinei asupra Taiwanului, cel mai înalt gradat general american a apreciat că aceasta „nu este probabil” în următoarele 24 de luni. (Digi24)
7. Preţurile petrolului au scăzut miercuri la un minim al ultimelor patru săptămâni, după ce stocurile de din SUA au crescut peste aşteptări. (News.ro)
8. Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a depășit 750.000 în SUA. 10% dintre acestea s-au înregistrat în ultimele 45 de zile, în timp ce media ultimelor zile este de aproximativ 1300 decese/zi. (WashingtonPost)
9. Nivelul infecțiilor cu noul coronavirus a ajuns, luna trecută, la cel mai ridicat nivel în Anglia, conform unei analize realizate de Imperial College London, care măsoară acest indicator din mai 2020. Comparativ cu luna precedentă, procentul s-a dublat, ajungând la 1,72% din total populație, ceea ce înseamnă că una din 58 de persoane e infectată. (Bloomberg)
10. Un preot din Alba Iulia este cercetat penal pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, el fiind suspectat că, deşi a fost diagnosticat cu Covid 19, a continuat să meargă la biserică şi să oficieze slujbe. Conform unor surse locale, prelatul a aflat diagnosticul sâmbătă, iar duminică a oficiat slujba la biserică şi două botezuri. Luni, preotul a mers şi a oficiat o slujbă de înmormântare. (News.ro)
Fotografia dimineții – Voluntarii îi ajută pe fermieri la recoltarea orezului în Huzhuang, China. AFP/Getty Images: