România a ocupat în ultimul trimestru din 2020 prima poziție în UE la numărul de ore lucrate săptămânal de către angajați – Cronica dimineții

1. România a ocupat în ultimul trimestru din 2020 prima poziție în UE la numărul de ore lucrate săptămânal de către angajați, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu 40,3 ore, am fost singurii care au trecut pragul celor 8 ore pe zi, urmați de bulgari (39 ore), sloveni (38,9 ore) și greci (37,9 ore), semnificativ peste statele din regiune și la mare distanță de media UE, cifrată la doar 35,1 ore. De reținut, acest indicator s-a menținut aproape de nivelul de 40 de ore pe tot pacursul anului trecut, cu 40,2 ore în T1, 39,3 ore în T2 ( imediat după declanșarea pandemiei și introducerea de restricții) și 40,4 ore în T3, la relaxarea măsurilor de distanțare socială și înainte de puseul de creștere a îmbolnăvirilor de Covid spre finalul anului trecut. (Cursdeguvernare)

2. Infecţiile cu SARS-CoV-2 la adulţii de toate vârstele au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după prima doză cu vaccinul de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, potrivit unui studiu italian. Este primul studiu al unei ţări din Uniunea Europeană despre impactul real al campaniilor de imunizare, fiind realizat de Institutul Naţional de Sănătate din Italia (ISS) şi de Ministerul Sănătăţii pe 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel naţional. Oamenii de ştiinţă au început analiza datelor din prima zi a campaniei de vaccinare în Italia, pe 27 decembrie 2020 până pe 3 mai 2021. Analizele au arătat că riscul de infecţie cu SARS-CoV-2, spitalizarea şi decesul au scăzut progresiv după primele două săptămâni de la vaccinare. (News.ro)

3. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că, în acord cu ministrul Sănătăţii, va fi modificat ordinul comun care prevede ca referinţă pentru funcţionarea şcolilor într-o săptămână este rata de infectare din ziua de vineri. Referința devine ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie. Elevii vor putea merge la şcoală a doua zi după înregistrarea acestei valori. În această situaţie se află inclusiv Bucureştiul, care duminică a înregistrat o rată a infectării de 1,06 şi cel mai probabil luni va ajunge la 1 sau chiar va scădea sub această valoare. (News.ro)

O știre din Cronica de Carte: Un volum de 101 poezii al unui bunic de 92 de ani a ajuns în topul Amazon al celor mai vândute cărți atât în Marea Britanie, cât și în SUA, după ce nepoata sa i-a rugat pe urmăritorii săi de pe Instagram să arunce o privire asupra cărții, spunând că „o recenzie l-ar face atât de fericit” (The Guardian)

4. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că în convorbirea telefonică avută recent cu premierul Florin Cîţu, la iniţiativa acestuia, convorbire care a durat ”maxim un minut”, au stabilit că luni vor discuta pentru a decide data şi locul în care va avea loc întâlnirea pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Liderul PSD a reafirmat decizia partidului pe care îl conduce de a intra în grevă parlamentară în situaţia în care guvernul nu va prezenta în Parlament varianta cu care va merge la Bruxelles. (News.ro)

5. Un pașaport sanitar, și nu de vaccinare, ar putea fi aplicat la nivel european de la jumătatea lunii iunie, pentru a permite redeschiderea granițelor în blocul comunitar, a declarat duminică secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene Clément Beaune. Acesta a insistat asupra diferenței între un pașaport sanitar și unul de vaccinare. Adoptat de Adunarea Națională în 12 mai, pașaportul sanitar permite circulația în Europa începând cu a doua jumătate a lunii iunie, dar nu impune vaccinarea. „Va fi de asemenea posibil să treci granițele europene prezentând un test PCR negativ efectuat în ultimele 48 de ore sau un certificat de vindecare de Covid-19”, a precizat el. (G4Media)

6. Mii de persoane au participat, în acest weekend, la manifestaţii pro-Palestina în mai multe oraşe din toată lumea: Paris, Madrid, Londra, Berlin, Haga, Montreal, Washington. (News.ro)

7. AT&T ar fi în discuții avansate cu Discovery pentru a fuziona WarnerMedia cu proprietățile pe care le are Discovery. Fuzionea ar ajuta ambele companii să concureze mai bine cu liderii platformelor de streamimg, Netflix și Disney. Înțelegerea ar putea fi anunțată astăzi. (CNBC)

8. Bitcoin a pierdut $4000 din cotație și a coborât sub $45.000, pentru prima oară în ultimele 3 luni, după ce Elon Musk a lăsat să se înțeleagă că Tesla a vândut sau își va vinde toate criptomonedele pe care le deține. (Bloomberg)

O știre din Cronica Sportivă: Bărcile de 8+1, feminin și masculin ale României, au obținut duminică, în Regata de la Lucerna, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021. Este a 11-a prezență consecutivă la Jocurile Olimpice pentru barca de 8+1 feminin, cea mai medaliată din istoria canotajului românesc, iar delegația României ajunge astfel la 84 de sportivi calificați. (Gsp.ro)

9. Boardul Microsoft i-ar fi cerut lui Bill Gates, anul trecut, să se retragă din rândul lor după ce acesta ar fi avut o relație cu o angajată a companiei. Bill Gates și-a anunțat retragerea din boardul Microsoft, anul trecut, invocând necesitatea de a se concentra pe cauzele umanitare ale fundației. (WSJ)

10. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu afirmă că situaţia României privind obligativitatea obţinerii vizelor de scurtă şedere pe teritoriul SUA este una generată de legislaţia americană, care prevede o rată de refuz pentru vize de cel mult trei procente. Aurescu a declarat că de trei ori mai mulţi români care aplică pentru viză în SUA nu îndeplinesc condiţiile pentru a o obţine și sunt refuzați. Ministrul subliniază că, în aceste condiţii, autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Washington vizează demararea unei campanii de informare, în aşa fel încât românii care nu îndeplinesc condiţiile de a intra pe teritoriul SUA să nu aplice, scăzând, astfel, rata de refuz. (News.ro)

Fotografia dimineții – Persoane așteptând, în New Delhi, reîncărcarea buteliilor de oxigen necesare pacienților bolnavi de Covid-19. Ishant Chauhan/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciucă: România analizează posibilitatea de a sprijini Ucraina cu echipamente militare – Cronica dimineții
După exact 1 an de pandemie, România coboară pe locul 129 în lume, în urma Congo și Afganistan, la sprijinul direct acordat de stat economiei – Cronica dimineții