România a intrat în Top 5 al țărilor emergente care au împrumutat cele mai mari sume de pe piața internațională – Cronica dimineții
1. Ministrul Sănătății a anunțat că s-a aprobat propunerea prelungirii stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie. Potrivit acestuia, evoluţia cu creşterea numărului de cazuri noi duce la restricţii. La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a prezentat restricţiile care vor fi impuse progresiv, în funcţie de rata de infectare. Acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare. Când incidenţa depăşeşte 3 la mie purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la ieşire de acasă până la revenirea acasă. Activitatea sălilor de spectacole, teatre cinema, restaurante cafenele se reduce la capacitatea de 50% acolo unde rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mie. În localităţile cu rate de infectare între 1,5 – 3 la mie vor funcţiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la orele 23. Unde incidenţa depăşeşte 3 la mie activitatea acestor instituţii va fi sistată. ”Evenimentele private – nunţi, botezuri, aniversări, mese festive – în spaţii deschise şi închise sunt interzise pe plan naţional în următoarea perioadă până vom observa o scădere a numărului cazurilor”, a declarat Arafat. (News.ro)
2. România a intrat în Top 5 al țărilor cu economii emergente care au împrumutat cele mai mari sume de pe piața internațională. Sume mai mari au luat doar Emiratele Arabe Unite, Mexic, Arabia Saudită și Indonezia. Dintre statele emergente, șase state au contractat deja în acest an împrumuturi externe de peste $10 miliarde. Potrivit calculelor, în cazul României, împrumuturile externe se situează la $10,7 miliarde de dolari (3 miliarde de euro în ianuarie, 3,3 miliarde de euro în mai și $3,3 miliarde în iulie). (Profit.ro)
3. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că focarele de Covid-19 sunt cu preponderenţă în instituţiile pentru bătrâni şi copii, dar şi în unităţile spitaliceşti, precizând că un focar se stinge atunci când în ultimele 14 zile nu mai apare niciun caz nou. (News.ro)
4. Grupul farmaceutic american Eli Lilly a anunțat marți suspendarea unui studiu clinic al tratamentului său experimental cu anticorpi împotriva Covid-19 din motive de siguranță. Tratamentul este similar cu ceea ce Donald Trump a primit la scurt timp după apariția simptomelor sale de Covid-19. E vorba de anticorpi sintetici, injectați intravenos, și care sunt fabricați special pentru a neutraliza coronavirusul responsabil de boală, înlocuind de facto sistemul imunitar. (Hotnews)
5. Comisia Europeană a publicat marţi un raport privind calitatea vieţii în oraşele europene. Potrivit acestuia, 95% dintre clujeni şi 82% dintre bucureşteni se declară mulţumiţi de oraşul lor, comparativ cu o medie europeană de 89%. (Hotnews)
6. Averea nejustificata a unui infractor condamnat la minimum 4 ani de inchisoare va putea fi confiscata. Camera Deputatilor a adoptat ieri proiectul de lege care prevede introducerea in Codul Penal a confiscarii extinse. (Ziare)
7. Pfizer a anunțat că va începe testele clinice, în SUA, pentru vaccinul anti Covid-19, pe copii cu vârsta între 12-15 ani. Este primul vaccin de acest fel care va fi testat, în SUA, pe copii. (CNN)
8. Apple și-a prezentat noua serie de smartphone-uri, care este mai numeroasă ca oricând. Seria iPhone 12 este compusă din următoarele modele: iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max. Cele patru diferă prin dimensiunea ecranului, performanța chipset-ului și a camerei foto, existența ori lipsa anumitor facilități precum și prețul, cel mai ieftin model fiind $699. Toate modelele au suport 5G. Niciunul din noile modele ale seriei nu va fi livrat cu încărcător sau căști, care vor trebui achiziționate separat. (Profit.ro)
9. Energia produsă din surse regenerabile o va depăși pe cea bazată pe cărbune până în 2025, conform International Energy Agency. Agenția consideră că energia solară va înregistra cea mai mare creștere în următorii 10 ani, aproximativ 80% din total creștere. (Reuters)
10. Marea Barieră de Corali, cel mai mare sistem de recif de corali din lume, și-a pierdut jumătate din corali, comparativ cu 1995, relevă datele unui nou studiu. (BBC)
Fotografia dimineții – Joe Biden a purtat două măști de protecție în timpul campaniei electorale din Florida. Reuters: