România a fost, anul trecut, al doilea beneficiar net al Uniunii Europene – Cronica dimineții

1. Banii trimiși în țara de românii din străinătate au reprezentat 2,8% din PIB-ul anului trecut– 32 mld. euro, un nivel depăşit de doar două alte ţări din UE, arată datele de la Knomad. România e pe locul trei în UE după ponderea remiterilor în PIB, după Croaţia (7,4%) şi Portugalia (3,9%). (Link)

2. Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor (apartamente, case) într-un mod în care impozitul pe proprietate, plătit anual către primării, să fie stabilit la valoarea reală și nu în funcție de unii indicatori din Codul Fiscal nu va fi finalizat anul acesta, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. (Profit.ro)

3. Federația Română de Gimnastică a anunţat că TAS a respins solicitarea formulată de Federaţia de Gimnastică a Statelor Unite, Jordan Chiles, şi Comitetul Olimpic al Statelor Unite de a redeschide cazul concursului de la sol, de la Jocurile Olimpice. Medalia de bronz rămâne la Ana Maria Bărbosu. (News.ro)

4. Conform raportului IW, publicat luni, în 2023 Germania a plătit cu aproximativ 17,4 miliarde de euro mai mult la bugetul Uniunii Europene decât a primit și rămâne cel mai mare contributor net la UE. Cel mai mare beneficiar net în 2023 – la fel ca în 2022 – a fost Polonia, cu 8,2 miliarde de euro, urmată de România, cu şase miliarde de euro, şi Ungaria, cu 4,6 miliarde de euro. (Economica)

5. Pământul a fost lovit luni de o furtună geomagnetică intensă care ar putea face ca aurora boreală să se vadă la latitudine mai joase, a anunțat NOAA. Condiții corespunzătoare unei furtuni geomagnetice de nivel 4 pe o scară de 5 au fost observate luni începând cu ora 15:00 GMT, potrivit unui centru specializat atașat Administrației Naționale Americane pentru Oceane și Atmosferă (NOAA). (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Atacantul francez Kylian Mbappe a fost inclus în lotul echipei Real Madrid pentru Supercupa Europei, care se va disputa miercuri, între echipa spaniolă şi Atalanta Bergamo. News.ro

6. Ucraina a revendicat luni controlul asupra a circa o mie de kilometri pătraţi de teritoriu rus în provincia frontalieră Kursk, unde a lansat marţea trecută o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă. (Libertatea)

7. Italia şi Elveţia şi-au exprimat luni sprijinul pentru organizarea unui nou summit de pace cu privire la războiul din Ucraina, de data aceasta cu participarea Rusiei. (G4Media)

8. NASA a anunțat că Marte ar putea avea sub scoarța suficientă apă pentru a forma un ocean global. Descoperirile publicate luni se bazează pe măsurători seismice de la sonda Mars InSight de la NASA. Apa prezentă pe Marte, despre care se crede că se află la 11,5 kilometri până la 20 de kilometri în scoarța marțiană, cel mai probabil s-a infiltrat de la suprafață cu miliarde de ani în urmă, când Marte adăpostea râuri, lacuri și, eventual, oceane. (NBCNews)

9. Un număr record de 55.270 de cetățeni ai Noii Zeelande au părăsit țara în ultimele 12 luni, la nivel de iunie, cei mai mulți plecând în Australia. Aproximativ 38% dintre aceștia sunt tineri cu vârsta între 18 și 30 de ani. Deși numărul e în scădere, Noua Zeelandă rămâne o destinație atractivă pentru migranți, fiind înregistrați 128.500 în aceeași perioadă. (Bloomberg)

10. Doi copii de 12 ani, unul din Liverpool, celălalt din Manchester, au pledat vinovat la acuzațiile procurorilor legate de incidentele violente care s-au întâmplat în Anglia săptămână trecută. (FT)

Fotografia dimineții – Eurosport nu a pus niciun sportiv din China pe posterul care marchează finalul Jocurilor Olimpice de la Paris:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – BNR: 85% dintre băncile din sistem vor intra pe pierdere dacă taxa pe lăcomie nu se modifică
Ungaria va permite tranzitul cetățenilor români – Cronica dimineții