România a egalat Polonia în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) calculat la paritatea puterii de cumpărare – Cronica dimineții

1. România a egalat Polonia în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) calculat la paritatea puterii de cumpărare. România a reușit astfel să ajungă la o valoare de 80% din media UE la valoarea PIB/cap de locuitor, egalând Polonia și apropiindu-se de Estonia. În același timp, PIB-ul României a depășit 1.600 de miliarde de lei anul trecut și a ajuns să fie cu 250% mai mare decât acum 10 ani. (Profit.ro)

2. România este interesată de posturi de comisar european în domeniul economic ori în cel al extinderii comunitare, au declarat surse oficiale de la Bruxelles. (G4Media)

3. Indicatorul de încredere în economia românească a crescut în iunie, pe fondul unor date mai bune raportate de managerii din servicii și comerț, dar mai ales ca urmare a optimismului mai mare din rândul consumatorilor, generat de creșterea salariilor și de euforia Campionatului European de fotbal, din Germania, opinează analiștii BCR. (Profit.ro)

4. Ministerul Finanţelor a împrumutat joi 3,036 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de BNR. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Tarom va renunța la ruta regulată dintre București și Londra (aeroportul Heathrow) începând din 27 octombrie 2024, rută care în prezent are 7 zboruri săptămânale. În ultimii ani, compania națională a renunțat și la zborurile către alte destinații turistice populare precum Barcelona, Viena și Munchen. (Boarding Pass)

5. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Bruxelles, despre blocajul din coaliţie privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, că este evident că PNL doreşte să schimbe regulile jocului iar dacă decizia lor rămâne aceeaşi, nu are rost să facă o nouă şedinţă a coaliţiei. Preşedintele PSD a mai spus că abordarea sa este foarte clară, şi anume că liberalii nu şi-au ţinut cuvântul dat. (News.ro)

6. Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol. El a fost pus sub acuzare în urma dezvăluirilor jurnaliștilor „Să fie lumină”. Alături de Corneliu Bârlădeanul a fost condamnat la 15 ani de închisoare și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru. Victimele celor doi erau elevi ai seminarului teologic din Huși. (Hotnews)

7. După doi ani şi patru luni de când a lansat invazia asupra Ucrainei, Rusia nu este nici acum în măsură să realizeze „străpungeri semnificative“ pe câmpul de luptă, a declarat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg. (Libertatea)

8. Liderii Uniunii Europene au decis joi să o propună pe Ursula von der Leyen, provenind din familia politică de centru-dreapta, pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea Comisiei Europene şi l-au ales pe socialistul portughez Antonio Costa ca viitor preşedinte al Consiliului European. De asemenea, liderii europeni au căzut de acord ca liberala estoniană Kaja Kallas să fie viitorul şef al afacerilor externe ale UE, în locul spaniolului Josep Borrell. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Google testează o tehnologie de recunoaștere facială pe care ar putea să o folosească pe considerente de securitate. Scopul este identificarea persoanelor „care pot reprezenta un risc de securitate pentru oamenii, produsele sau locațiile” companiei. (CNBC)

9. Curtea Supremă a Statelor Unite a decis joi să permită efectuarea avorturilor în statul Idaho atunci când femeile însărcinate se confruntă cu urgenţe medicale. Decizia este temporară și nu rezolvă problema pe fond. (News.ro)

10. Valuri de comentarii negative și de ironii au apărut după ce Joe Biden, președintele de 81 de ani al SUA, a avut ezitări, a făcut câteva confuzii și a vorbit poticnit la dezbaterea cu Donald Trump, cu o voce „care îl făcea și mai bătrân decât este“. Convenția democrată pentru nominalizarea candidatului la președinție este programată să aibă loc pe 19-22 august, iar unii comentatori și strategi democrați se întreabă dacă Biden mai poate rămâne candidatul capabil să lupte cu Trump în noiembrie. (Hotnews)

Fotografia dimineții prezintă o vedere aeriană a musulmanilor care s-au rugat la Mecca luna aceasta în timpul pelerinajului anual. Issam Rimawi / Anadolu / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
ONU: Anul 2020 a fost al treilea cel mai călduros an de la debutul înregistrărilor meteorologice – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Anul trecut românii au cumpărat medicamente de aproape 3,4 miliarde euro