România a ajuns la aproape 40.000 de persoane vaccinate în 24 de ore – Cronica serii
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că, în ultimele 24 de ore, au fost vaccinate 39.712 persoane, dintre care 4.030 cu cea de-a doua doză. S-au înregistrat 59 de reacţii adverse uşoare. Numărul total al celor vaccinaţi a ajuns la 348.096. (News.ro)
1. Datoria guvernamentală a ajuns la 44% din Produsul Intern Brut (PIB). La finele lunii noiembrie 2020, datoria guvernamentală totaliza peste 463 de miliarde de lei. Comparativ, în urmă cu un an, această datorie era de 35,3% din PIB. (Link)
2. UniCredit Bank vede o creștere economică încă redusă în 2021 și o revenire la nivelul PIB de dinainte de criza COVID-19 doar în a doua jumătate a anului viitor. Companiile românești nu sunt competitive, din cauza investițiilor reduse din ultimii ani, pe fondul intervențiilor fiscale, astfel că au redus numărul de angajați. Șomajul va continua să crească și numărul angajaților va ajunge din nou la cel de dinaintea crizei abia după 2023. Finanțele publice deteriorate vor fi corectate gradual, dar datoria publică va ajunge la 50% din PIB, dar că ratingul suveran va fi păstrat. (Profit.ro)
3. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat că în acest an nu va fi introdusă nicio formă de taxă auto şi cu siguranţă nu în forma în care a existat, precizând că România trebuie să decidă ce soluţii aplică pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, mai ales în marile centre urbane. (News.ro)
4. PSD a anunţat că va prezenta bugetul naţional alternativ pentru acest an pe data de 27 ianuarie. Social-democraţii precizează că vor arăta că este posibilă menţinerea deficitului prevăzut de Guvernul Cîţu şi majorarea veniturilor angajaţilor şi pensiilor vârstnicilor. (News.ro)
Una din Cronica de Tehnologie: 1% din transferurile de monede digitale din 2020, în jur de $10 miliarde, au fost făcute în legătură cu activități ilicite. Cifra reprezintă o scădere importantă față de 2019, când în acest gen de activități erau implicate $21.4 miliarde, undeva peste 2% din volum. (Chainalysis)
5. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat joi neconstituţională Legea care oferă statutul special pentru limba rusă, votată la 16 decembrie 2020 de deputaţii PSRM – „Pentru Moldova”. Decizia a fost votată de patru dintre cei cinci judecători ai Curţii Constituţionale care au participat la examinarea cauzei. Preşedintele Curţii a afirmat că tratamentul preferenţial al limbii ruse în comparaţie cu celelalte limbi ale minorităţilor etnice contravine Constituţiei. (News.ro)
6. Parlamentarii europeni au adoptat joi o rezoluţie care cere blocului comunitar să oprească finalizarea gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaze naturale din Rusia în Germania, ca răspuns la arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi. (Hotnews)
7. Acțiunile europene au urcat joi la un nivel record, în contextul în care investitorii mizează pe cheltuieli masive din partea SUA, menite să tempereze efectele restricțiilor impuse pe fondul pandemiei. (Profit.ro)
8. Spania şi Grecia, două ţări europene a căror economie este puternic dependentă de industria turismului, insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul UE, pentru relaxarea călătoriilor. „Ne îndreptăm inevitabil spre un certificat de vaccinare. Va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii”, a declarat Arancha Gonzalez, ministru de Externe al Spaniei. (Link)
9. Numărul americanilor care au depus cereri de intrarare în șomaj se menține la cote înalte. Săptămâna trecută, aproximativ 900.000 au aplicat pentru ajutorul de șomaj, în ușoară scădere față de săptămână precedentă, când au fost 926.000. (WSJ)
10. Un cartier rezidențial din centrul Shanghai-ului a fost evacuat joi, după descoperirea a cel puțin trei cazuri de COVID-19, primele semnalate în metropola chineză de la începutul lunii noiembrie. (Profit.ro)
Fotografia serii – Preșcolarii din Lausanne, Elveția, învață cum să voteze, în timpul unui curs în care sunt învățați cum funcționează sistemul democratic. Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images: