Rezerva Federală ar putea începe să reducă ritmul achizițiilor de active la jumătatea lunii noiembrie – Cronica de Business
1. Rezerva Federală ar putea începe să reducă ritmul achizițiilor de active la jumătatea lunii noiembrie, conform procesului verbal de la ședința din septembrie, Rezumatul ședinței arată că Fed ar putea opera o reducere lunară de $10 miliarde în trezorerii și $5 miliarde în titluri de valoare garantate ipotecar. (CNBC)
2. Miniştrii de Finanţe din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20) au susţinut miercuri acordul global de reformare a impozitării corporaţiilor şi s-au angajat să menţină sprijinul fiscal pentru economiilor lor, urmărind în acelaşi timp cu atenţie inflaţia. (News.ro)
3. Producția industrială a crescut în primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, cu 12,7% ca serie brută și cu 13,1% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, informează Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)
4. Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase, cea mai mare banca din SUA, a declarat că economia americană „este sănătoasă și se așteaptă să rămână așa”. Banca a raportat venituri în creștere de 1%, pe trimestrul 3, și un profit mai mare cu 24%, comparativ cu Q3 2020. Creșterea profitului vine în special din renunțarea la provizioanele făcute la începutul pandemiei. (WSJ)
Din Cronica diminetii: Piața criptomonedelor este de două ori mai mare comparativ cu cea a datoriilor subprime din SUA din ajunul crizei financiare, în 2008, și reprezintă o amenințare dacă nu este reglementată urgent, potrivit Băncii Angliei. (Profit.ro)
5. Președintele Rusiei. Vladimir Putin, a declarat miercuri că prețul petrolului ar putea ajunge la $100 per baril în condițiile în care cererea pentru toate produsele energetice crește. (CNBC)
6. E.ON, una dintre cele mai mari companii energetice din Germania, prezența și în România, a suspendat temporar noile contracte pentru furnizarea gazelor naturale în Germania. (Reuters)
7. Prețurile de la poarta fabricilor din China cresc cu cel mai rapid ritm din cauza creșterii costurilor pentru cărbune pe fondul crizei energiei electrice.
Indicele oficial al prețurilor de producție (PPI) din China a crescut cu 10,7% în septembrie, comparativ cu septembrie 2020. În august creșterea a fost de 9,5%. (SCMP)
8. Bohemia Energy, cel mai mare grup furnizor de energie alternativă din Republica Cehă, a anunțat miercuri că își închide activitatea, cu efect imediat, din cauza creșterii prețurilor la gazele europene. Compania avea aproximativ 900.000 de clienți. (Link)
9. Cererea de petrol a Indiei va crește cu 50% până în 2030, față de o cerere globală de 7%, estimează Agenția Internațională pentru Energie în ultimul său raport. Consumul de petrol din India va crește de la 4,8 milioane de barili pe zi în 2019 la 7,2 milioane de barili pe zi în 2030 și 9,2 milioane de barili pe zi în 2050. (TheEconomicTimes)
Bonus: Luna trecută, Tesla a vândut 56.006 automobile electrice produse China. Este cel mai mare număr, la nivelul unei luni, de la deschiderea fabricii din Shanghai, în urmă cu aproape doi ani. (Reuters)
10. În SUA, parcurile eoliene offshore ar putea ajunge pe aproape toate coastele de-a lungul coastei continentale. Administrația Biden a anunțat planul de a scoate la licitație contracte de închiriere pentru până la șapte zone noi, până în 2025. Planul include apele din Golful Mexic, Golful Mâine, Atlanticul Central, New York Bight (între Long Island și New Jersey) și în largul coastelor Oregonului, California și Carolinas. (TheVerge)