Revolut lansează un serviciu „buy now, pay later” în Irlanda. În România va fi disponibil până la finele anului – Cronică de Tehnologie
1. Compania chineză CATL a dezvoltat o baterie pentru mașini electrice cu o autonomie de peste 1.000 de kilometri și cu 13% mai puternică decât cea la care lucrează Tesla. Producătorul spune că bateria, pe care o numește Qilin, se va încărca mai repede, va fi mai sigură și mai durabilă. Producția în masă va începe anul viitor. (Bloomberg)
2. Instagram a început să verifice vârsta utilizatorilor cu ajutorul unui instrument bazat pe învățare mecanică, ce aplică recunoașterea facială pe selfie-uri video. Instrumentul este furnizat de Yoti, companie ce are contracte cu mai multe guverne europene. Alternativ, pentru verificarea vârstei, Instagram cere copii digitale ale actelor de identitate și confirmări de la trei cunoscuți. (News.ro)
3. Revolut lansează un serviciu BNPL (buy now, pay later) în Irlanda, urmând ca acesta să ajungă în Polonia și România cândva anul acesta. Limita de credit va fi de €499, plătibil în trei rate, cu 1,65% comision. Se estimează că piața BNPL europeană va ajunge la €790 de miliarde în următorii cinci ani. (Bloomberg)
4. Cerebras susține că a creat cel mai vast model de procesare a limbajului natural antrenat pe un singur dispozitiv, compus din 20 de miliarde de parametri. Compania a folosit pentru asta WSE-2, un cip pe 7nm „cât o napolitană”, cu 850.000 de nuclee și un cache de 40GB. (Tom’s Hardware)
5. Oamenii de știință folosesc fotosinteza artificială pentru a crea mâncare fără lumina soarelui. Din dioxid de carbon, electricitate și apă se obține acetat, care este consumat în întuneric de organismele producătoare de mâncare, pentru a crește. Însă, electricitatea necesară pentru electrocataliză este generată cu panouri solare. (Phys)
6. Google avertizează cu privire la spyware-ul Hermit, folosit de unele guverne pentru a spiona ținte precise atât pe telefoanele cu Android, cât și pe iPhone. Doar pe iOS spyware-ul folosește șase vulnerabilități diferite, dintre care două erau necunoscute până acum. Compania va trimite notificări utilizatorilor care au căzut victime acestui spyware. (TechCrunch)
7. Browser-ul Edge va oferi mai multe funcții exclusive pentru gaming, dintre care se remarcă Clarity Boost, o optimizare specială care face ca jocurile de Xbox Cloud Gaming jucate prin streaming să arate mai clar decât pe alte browsere. Va exista și o nouă secțiune în care vor putea fi jucate diverse jocuri casual gratuite. (Gizmodo)
8. China impune peste 30 de reguli pentru live stream-uri, pe care influencerii vor trebui să le respecte. Aceștia vor avea nevoie să dețină calificările specifice pentru medicină, finanțe și drept pentru a putea vorbi și da sfaturi pe domeniile respective. Nu lipsesc nici reguli care interzic defăimarea sau știrbirea reputației Partidului Comunist sau a sistemului socialist, iar influencerilor li se interzice afișarea unui stil de viață extravagant, precum arătarea unor produse de lux sau a banilor. (SCMP)
9. Chrome pentru iOS primește mai multe funcții, disponibile până acum doar pe Android și desktop. Este implementat Enhanced Safe Browsing, sistemul de protecție care menține și partajează o bază de date a site-urilor periculoase. Mai există îmbunătățiri grafice și pentru traduceri (unde a fost implementat un nou model lingvistic), alături de Chrome Actions, care facilitează folosirea barei de adrese pentru accesarea anumitor funcții. (The Verge)
10. Khaby Lame, un creator de conținut de 22 de ani născut în Senegal, a devenit cea mai urmărită persoană pe TikTok, cu peste 142,7 milioane de urmăritori. Acesta l-a depășit pe americanul Charli D’Amelio. (The Verge)