Retrospectiva anului 2019 – Cronica de Tehnologie
1. Apar primele telefoane pliabile. Tehnic, primul telefon pliabil a fost Royole FlexPai, însă cea mai mare atenție a captat-o Galaxy Fold, care a rămas în prim plan inclusiv prin problemele tehnice care i-au întârziat cu mai multe luni lansarea pe piață.
2. Sunt lansate primele telefoane cu 5G. Mai mulți producători, printre care Samsung, Huawei, Motorola și Xiaomi, își lansează primele smartphone-uri cu 5G, în ciuda faptului că este încă devreme pentru nivelul de disponibilitate al noului standard.
3. Facebook anunță propria monedă virtuală. Libra este susținută de mai multe companii financiare organizate în Libra Association. În ciuda părăsirii asociației pe parcurs de unele companii și a numeroaselor critici, lansarea oficială este în continuare programată pentru 2020.
4. Apple lansează mai multe servicii. În 2019, Apple și-a îmbogățit portofoliul cu serviciul de streaming Apple TV+, serviciul de știri pe bază de abonament News+, serviciul de jocuri fără reclame și microtranzacții Apple Arcade și Apple Card, care oferă unele facilități la achiziționarea iPhone-urilor noi.
5. Google lansează Stadia. Google își lansează propriul serviciu de streaming pentru gaming și începe să achiziționeze mai multe studiouri de jocuri, anunțându-și intenția de a deveni producător de jocuri.
6. Se închide Google+. Pe lunga listă de produse Google închise se adaugă Google+, rețeaua socială care ar fi trebuit să concureze cu Facebook și Twitter, dar care nu a rezistat decât 8 ani. Cu un an înainte de închidere, Google a încercat o repoziționare ca o rețea socială pentru companii.
7. Google renunță la tablete. Încă tânăra divizie de hardware a Google face un prim pas înapoi și anunță că nu va mai produce tablete. Google nu acordase nici pe partea de software o atenție deosebită acestui segment, unde nu a reușit niciodată să sprijine o alternativă viabilă la iPad.
8. Microsoft anunță Windows 10X. Gândit pentru dispozitivele mobile pliabile, Windows 10X reprezintă revenirea silențioasă a Microsoft pe piața sistemelor de operare mobile, pe care a fost forțată să o abandoneze în urmă cu mai mulți ani. Primul dispozitiv cu noul sistem de operare, Surface Neo, va fi lansat în toamna lui 2020.
9. Google lansează Play Pass. La puțin timp după ce Apple a lansat serviciul Arcade, Google vine cu Play Pass, un serviciu similar dar cu unele diferențe notabile. Play Pass include și aplicații, nu doar jocuri, și nu oferă exclusivității. Jocurile și aplicațiile fără reclame și microtranzacții din Play Pass rămân disponibile și în varianta inițială în Play Store.
10. Apple anunță iPadOS. Compania americană a decis să separe sistemele de operare pentru iPhone și iPad, pentru a putea dezvolta independent facilități pentru cele două. iPad folosește un sistem complex de gesturi pentru multitasking și alte facilități care nu-și au locul pe ecranul mai mic al unui smartphone.
11. Google cumpără Fitbit. Pentru $2,1 miliarde, Google achiziționează Fitbit, reușind să iasă câștigător în fața Facebook. Google a oferit $7.35 pe acțiune, în vreme ce Facebook s-a oprit la $7.30 pe acțiune.
12. Apple cumpără divizia de modemuri 5G a Intel. Insuccesul Intel pe piața modemurilor 5G a fost în favoarea Apple, care a plătit $1 miliard pentru șansa de a-și dezvolta pe viitor propriile modemuri. Conform oficialilor Intel, vânzarea diviziei a fost făcută cu o pierdere de mai multe miliarde de dolari.
13. Jony Ive pleacă de la Apple. Celebrul designer a ales să părăsească Apple și să-și înființeze propria companie după ce a condus echipa de design din 1996. Noua companie a lui Ive, LoveFrom, va colabora pe viitor cu Apple la diverse proiecte.
14. Sundar Pichai devine noul CEO Alphabet. Larry Page renunță la funcția de CEO al Alphabet în favoarea lui Sundar Pichai, care rămâne în continuare și șeful Google. În același timp, Sergey Brin renunța funcția de președinte.
15. Netflix pierde pentru prima oară abonați în Statele Unite. Pentru prima oară de la separarea serviciului de streaming de cel de închiriere a DVD-urilor, în Q2 2019 Netflix pierde abonați în Statele Unite. Pierderea a 130.000 de abonați a venit la puțin timp după scumpirea abonamentelor. Această veste, împreună cu presiunea adusă de creșterea iminentă a competiție, a dus la scăderea cu 11% a valorii acțiunilor Netflix.
16. Se lansează Disney+. Noul serviciu de video streaming al Disney a fost lansat în noiembrie, cu aproximativ 500 de filme și 7.500 de episoade. Prima zi de disponibilitate a fost însoțită de probleme tehnice cauzate de numărul foarte mare de utilizatori înscriși. Peste 10 milioane de abonați a câștigat Disney+ doar în prima zi, mult chiar peste așteptări companiei.
Ce așteptam pentru 2020:
1. Primul iPhone cu 5G. Apple nu s-a grăbit să ofere 5G pe iPhone anul acesta, însă o va face probabil în 2020, când ar trebui să vină și cu un design nou, după trei ani în care a folosit designul lui iPhone X.
2. Microsoft va lansa chiar în ianuarie o nouă versiune a browser-ului Edge, bazat pe Chromium, engine-ul dezvoltat de Google. Chrome va profita de acest parteneriat și va beneficia la rândul lui de unele optimizări speciale pentru Windows 10.
3. Facebook este așteptată să finalizeze lucrul la interoperabilitatea serviciilor sale de chat, care va duce la comunicarea între Facebook Messenger, WhatsApp și Instagram Direct.
4. Microsoft își va lansa propriul serviciu de streaming pentru jocuri, xCloud. La început, acesta va fi integrat cu Xbox Game Pass, urmând ca ulterior să fie adăugat suport și pentru PC-urile cu Windows 10.
5. 2020 va aduce a doua generație de smartphone-uri pliabile. Samsung se pare că va lansa un pliabil care folosește designul unui telefon cu clapetă și va nu va costa mai mult de €1.000.